Rumiane i pulchniutkie, bardziej przypominają babcine racuchy niż warzywne placki. W środku kryją marchewkę, fetę, zioła i aromatyczne kumin i kolendrę.
O moim uwielbieniu do warzywnych placuszków pisałam Wam już nie raz. Na blogu były już placki z cukinii i fety i takie z halloumi, pyszniły się placki z pomidorów, a także ze szpinaku i porów. Zawsze formowałam z masy płaskie krążki, które smażyłam na małej ilości tłuszczu.
Dzisiejsze placki są zupełnie inne. Kojarzą mi się z pączkami, albo racuchami mojej Babci. Wszystko za sprawą dodatku proszku do pieczenia i smażeniu w głębokim tłuszczu. Pod wpływem wysokiej temperatury oleju placuszki momentalnie pęcznieją i stają się lekkie jak chmurka. Co w połączeniu ze wspaniałym wnętrzem, napakowanym marchewką, fetą, ziołami i aromatycznymi przyprawami, tworzy z nich naprawdę ekstra potrawę.
Przepis na placki pochodzi z książki Rebecci Seal \”Istanbul\” i nawiązuje do kuchni tureckiej. Jeżeli wolicie, oczywiście możecie usmażyć je tradycyjnie, na małej ilości tłuszczu, instrukcje jak to zrobić, również znajdziecie poniżej.
Tureckie pulchne placuszki z marchewki
Havuç mücveri
przepis z książki Rebecci Seal \”Istanbul\”
Składniki (na 4 porcje):
- 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego)*
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry*
- 250 g marchewki startej na tarce o grubych oczkach
- 2 cebulki dymki, posiekane
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- skórka starta z 1/2 sparzonej cytryny ekologicznej
- 100 g sera feta
- sól, pieprz
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- oliwa do smażenia
* w razie braku dostępu do nasion, możesz użyć przypraw zmielonych, wtedy pomiń etap podprażania na patelni
Przygotowanie:
- Na suchej patelni umieść nasiona kuminu i kolendry i praż do momentu, aż uwolnią swój zapach (ok. 2 minuty). Umieść nasiona w moździerzu i rozetrzyj na proszek.
- W misce wymieszaj składniki placuszków, czyli startą na tarce marchewkę, cebulkę dymkę, koperek, natkę pietruszki, skórkę z cytryny, ser feta i zmielony kumin oraz kolendrę. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia i rozbełtane jajka. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- W garnku lub patelni o wysokich ściankach rozgrzej grubą warstwę oleju. Olej jest odpowiednio gorący, gdy skropiony wodą zaczyna pryskać. Zmniejsz ogień do średniego. Przy pomocy łyżki nabieraj porcje masy placuszkowej i wkładaj do gorącego oleju. Smaż 2-3 minuty, placki powinny w tym czasie napęcznieć i się zezłocić. Gotowe placki przełóż przy pomocy łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło.
- Jeżeli wolisz, możesz też usmażyć placki na cienkiej warstwie oleju. Uzyskasz wtedy tradycyjne, płaskie okrągłe placki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej trochę oleju, następnie przy pomocy łyżki układaj na niej po 1 łyżce masy. Rozpłaszcz ją przy pomocy łyżki. Smaż przez 1-2 minuty, następnie przełóż łopatką na drugą stronę i smaż jeszcze minutę.