Pulchne placuszki z marchewki
Rumiane i pulchniutkie, bardziej przypominają babcine racuchy niż warzywne placki. W środku kryją marchewkę, fetę, zioła i aromatyczne kumin i kolendrę.
O moim uwielbieniu do warzywnych placuszków pisałam Wam już nie raz. Na blogu były już placki z cukinii i fety i takie z halloumi, pyszniły się placki z pomidorów, a także ze szpinaku i porów. Zawsze formowałam z masy płaskie krążki, które smażyłam na małej ilości tłuszczu.
Dzisiejsze placki są zupełnie inne. Kojarzą mi się z pączkami, albo racuchami mojej Babci. Wszystko za sprawą dodatku proszku do pieczenia i smażeniu w głębokim tłuszczu. Pod wpływem wysokiej temperatury oleju placuszki momentalnie pęcznieją i stają się lekkie jak chmurka. Co w połączeniu ze wspaniałym wnętrzem, napakowanym marchewką, fetą, ziołami i aromatycznymi przyprawami, tworzy z nich naprawdę ekstra potrawę.
Tureckie pulchne placuszki z marchewki
Havuç mücveri
przepis z książki Rebecci Seal "Istanbul"
Składniki (na 4 porcje):
- 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego)*
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry*
- 250 g marchewki startej na tarce o grubych oczkach
- 2 cebulki dymki, posiekane
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- skórka starta z 1/2 sparzonej cytryny ekologicznej
- 100 g sera feta
- sól, pieprz
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- oliwa do smażenia
* w razie braku dostępu do nasion, możesz użyć przypraw zmielonych, wtedy pomiń etap podprażania na patelni
Przygotowanie:
- Na suchej patelni umieść nasiona kuminu i kolendry i praż do momentu, aż uwolnią swój zapach (ok. 2 minuty). Umieść nasiona w moździerzu i rozetrzyj na proszek.
- W misce wymieszaj składniki placuszków, czyli startą na tarce marchewkę, cebulkę dymkę, koperek, natkę pietruszki, skórkę z cytryny, ser feta i zmielony kumin oraz kolendrę. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia i rozbełtane jajka. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- W garnku lub patelni o wysokich ściankach rozgrzej grubą warstwę oleju. Olej jest odpowiednio gorący, gdy skropiony wodą zaczyna pryskać. Zmniejsz ogień do średniego. Przy pomocy łyżki nabieraj porcje masy placuszkowej i wkładaj do gorącego oleju. Smaż 2-3 minuty, placki powinny w tym czasie napęcznieć i się zezłocić. Gotowe placki przełóż przy pomocy łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło.
- Jeżeli wolisz, możesz też usmażyć placki na cienkiej warstwie oleju. Uzyskasz wtedy tradycyjne, płaskie okrągłe placki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej trochę oleju, następnie przy pomocy łyżki układaj na niej po 1 łyżce masy. Rozpłaszcz ją przy pomocy łyżki. Smaż przez 1-2 minuty, następnie przełóż łopatką na drugą stronę i smaż jeszcze minutę.
chętnie bym je zjadła ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie;)
Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam placki, a marchewka to świetny dodatek :) do tej pory jadłam je w wersji na słodko, ale podoba mi się ta kompozycja przypraw ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie. Chętnie wypróbuje;)
OdpowiedzUsuńAleż te placuszki apetycznie wyglądają! Zdecydowanie skusiłabym się na parę;)
OdpowiedzUsuńSpojrzalam na zdjecie i z miejsca skojarzyla mi sie Turcja! Pycha!!!!!
OdpowiedzUsuńjakie ładne! :) na pewno zrobię takie sama :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wyglądają :) Trochę jak kotleciki drobiowo-warzywne naszej babci xD
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ten przepis podoba.
Pozdrowienia
Te placuszki wyglądają wyśmienicie ! Bo na zdjęciach jak i po składnikach zapowiadają się cudownie :)
OdpowiedzUsuńŁaaał! Prawdziwy rarytas! Muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuńz marchewką i fetą.. jaaaj.. to musiało wybornie smakować! :)
OdpowiedzUsuńHmm, musiały być obłędne :D
OdpowiedzUsuńWyglądają MEGA! :)
OdpowiedzUsuńwygladaja pyszniw! chetnie bym sie poczestowala;)
OdpowiedzUsuń