Dzień dobry,
Aromatyczne, pełne korzennych przypraw, pachnące kuchnią marokańską bakłażany faszerowane kuskusem, ciecierzycą i migdałami. Ach…. tego właśnie było mi trzeba, gdy wieczory zaczęły robić się chłodniejsze!
Do kuskusu dodałam mieszankę przypraw wypróbowaną przez mnie w przygotowywanych przeze mnie tażinach. Szczególnie lubię cudownie rozgrzewające połączenie kminu rzymskiego, kolendry i cynamonu. Serdecznie Wam polecam ten przepis – świetnie się sprawdzi, jako sycący wegetariański obiad na wrzesień 🙂
Bakłażany faszerowane kuskusem
przepis własny
Składniki (na 6 porcji):
- 3 bakłażany
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 500 g ugotowanego kuskusu
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 100 g całych migdałów, grubo posiekanych
- po 2 łyżeczki mielonego kuminu, mielonej kolendry oraz mielonego cynamonu
- po 1 łyżeczce mielonej czerwonej papryki oraz mielonego imbiru
- oliwa
- sól do smaku
- świeża mięta do dekoracji
- opcjonalnie jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Bakłażany przekrój na pół i usuń z nich miąższ przy pomocy łyżki zostawiając 1-cm brzeg. Miąższ bakłażana pokrój w kostkę. Cebulę i pomidora również pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj bakłażana i pomidora i smaż jeszcze przez 5 minut. Dodaj wszystkie przyprawy, dopraw solą i wymieszaj.
- Dodaj ugotowany kuskus, ugotowaną ciecierzycę oraz grupo pokrojone migdały. Wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw farsz.
- Wydrążone bakłażany wypełnij farszem. Umieść je na blasze, do której nalej 1/4 szklanki wody. Bakłażany skrop z wierzchu oliwą. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż bakłażan po wbiciu widelca będzie miękki. Podawaj posypany świeżą miętą i opcjonalnie polany jogurtem naturalnym.
***