Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową

przez admin

Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową

Dzień dobry,

Jak przemycić dzieciom trochę warzyw? Co przygotować na obiad naszemu znajomemu wegetarianinowi? Co zrobić, gdy dostaliśmy od rodziny przerośniętą cukinię? Odpowiedź jest prosta – usmażcie cukiniowe placuszki!
Placuszki warzywne uwielbiam. Na blogu przedstawiałam Wam już nie jeden przepis na taki przysmak. Tym razem do placków z cukinii dodałam mój ukochany ser halloumi. Ten wywodzący się z Cypru ser owczy jest idealny do smażenia i nadał placuszkom fajnej, zwartej konsystencji oraz słonego smaku. Na szczęście jest coraz łatwiej dostępny, swój kupuje w Auchanie.

W moich plackach nie mogło również zabraknąć sporej ilości koperku i cebulki dymki, dzięki którym są one jeszcze pyszniejsze. Placuszki podałam z salsą z pieczonej papryki doprawionej sokiem z cytryny i natką pietruszki, która świetnie się z nimi skomponowała. Alternatywnie możecie do nich zrobić sos tzatziki.

Placuszki z cukinii możecie jeść na ciepło, jak i na zimno. Możecie je także zapakować do swoich lunch boksów i zabrać do pracy.  

Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową

Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową

przepis z książki \”Bitesize savoury\”

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 350 g cukinii
  • 250 g sera halloumi
  • 3 cebulki dymki, posiekane
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 75 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia placuszków
Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową
Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania salsy paprykowej. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Paprykę przekrój na pół, umieść na blasze skórą do góry i piecz ok. 20 minut, aż skórka papryki sczernieje w wielu miejscach. Wyjmij blachę z piekarnika i przykryj folią plastikową. Odczekaj 10 minut. Zdejmij z blachy folię, poczekaj aż papryka lekko przestygnie. Zdejmij z papryki skórkę i usuń pestki oraz szypułkę.
  2. Pieczoną paprykę pokrój na kawałki i wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Odstaw i zajmij się plackami.
  3. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść na durszlaku i przy pomocy łyżki lub dłoni porządnie odciśnij z nadmiaru wilgoci. Umieść w misce, dodaj starty na tarce ser halloumi, posiekaną dymkę i koperek, mąkę pszenną i rozkłócone jajka, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia składników.
  4. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i kładź po jednej łyżce masy placuszkowej. Każdy placuszek lekko rozpłaszcz przy pomocy łyżki i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote. Na każdym placuszku ułóż po łyżeczce salsy paprykowej i podawaj od razu.
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Wegetariański obiad V


Polecam również inne placuszki warzywne:

Placki z cukinii i fety
Placki z pora i szpinaku
Placki z pomidorów

Podobne wpisy