Dzień dobry,
Na te bakłażany skuszą się nawet ci, którzy normalnie nie przepadają za tym warzywem. Bo czy można oprzeć się połączeniu sosu pomidorowego, ciągnącej się mozzarelli i świeżej bazylii? Nie bez powodu pizza margherita jest tak uwielbiana. Ja postanowiłam przenieść te smaki właśnie na mięsistą lecz nieco mdłą w smaku oberżynę, otrzymując coś po prostu przepysznego :) Danie jest sycące i spokojnie może starczyć Wam za obiad. Taki sam myk możecie zrobić z plastrami cukinii, kabaczków lub patisonów.
\”Pizza\” z bakłażana czyli bakłażan zapieczony z mozzarellą i pomidorami
przepis własny
Składniki (dla 2 osób):
- 1 duży bakłażan
- 6 łyżek sosu pomidorowego*
- 6 łyżek tartego sera mozzarella
- 3 łyżki sera parmezan
- 1 pomidor
- garść liści bazylii
- oliwa
- sól, świeżo mielony pieprz
* Jako sosu możecie użyć passaty pomidorowej (kupnej lub domowej), kupnego sosu pomidorowego w słoiku lub też przygotować sos samodzielnie z pomidorów z puszki. Krojone pomidory z 1 puszki należy przełożyć do rondelka i gotować 15 minut, aż pomidory się rozgotują, a sos się zredukuje. Doprawić szczyptą cukru oraz soli.
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Bakłażana pokrój na 6 grubych plastrów, ułóż je na blasze, posyp lekko solą i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.
- W międzyczasie usuń gniazdo nasienne z pomidora i pokrój go na plastry.
- Wyjmij blachę z piekarnika. Każdy plaster bakłażana posmaruj łyżką sosu pomidorowego. następnie posyp startą mozzarellą i parmezanem. Na wierzchu ułóż plasterki świeżego pomidora i listki bazylii. Wstaw z powrotem do piekarnika i zapiekaj przez 5-10 minut, aż ser się roztopi. Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem.
***