Balik Ekmek czyli dosłownie ryba w chlebie to danie, które obowiązkowo należy spróbować w czasie wycieczki po Stambule. Choć być może \”danie\” to zbyt wygórowane określenie, gdy mówimy o kanapce z białego chleba, ze świeżą grillowaną rybą, pomidorem, cebulą, sałatą i odrobiną soku z cytryny. Prosty, ale niesamowicie smaczny przykład ulicznego jedzenia, którego w Stambule jest pełno.
Balik Ekmek można dostać przy stambulskim nabrzeżu Eminönü. Serwują je wszystkie restauracje pod mostem Galata, a także uliczne stoiska na nabrzeżu u ujścia Złotego Rogu oraz smażalnie na łódkach. Ryba jest oczywiście bardzo świeża, złowiona tego samego dnia. Prawie zawsze jest to makrela.
Moje dzisiejsze Balik Ekmek są nieco bogatsze niż te sprzedawane w Stambule. Bardzo odpowiada mi dodatek gałązek natki pietruszki i koperku, które nadają rybie ziołowy smak. Z braku dostępu do świeżej makreli zamieniłam ją na filet z pstrąga, a wy możecie wykorzystać dowolną, ulubioną rybę, jednak raczej o zwartym mięsie, które nie rozpadnie się podczas smażenia.
Balık Ekmek, kanapka z rybą znad Bosforu
przepis z książki \”Istanbul\” Rebecca Seal
Składniki (na 2 osoby):
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- 2 małe podłużne zielone papryki (u mnie pikantne) lub 2 plastry zielonej słodkiej papryki
- 2 filety ryby ze skórą, w oryginale makrela, u mnie pstrąg
- 2 soczyste pomidory
- garść liści rukoli
- 6 gałązek natki pietruszki
- 6 gałązek koperku
- 2 podłużne bułki lub bagietka przekrojona na 2 części
- turecka pasta paprykowa biber salçası, ze sklepu lub z tego przepisu
- oliwa
- sok z cytryny
- pul biber lub płatki chilli do smaku
- sól, świeżo mielony pieprz
- Plastry cebuli posyp solą, wymieszaj i odstaw (pod wpływem soli zmiękną i złagodnieją). Zielone papryki zgrilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją opiekania, aż skórka stanie się w wielu miejscach czarna.
- Filety ryby posyp solą i zgrilluj na patelni grillowej na dużym ogniu przez 3-4 minuty na stronę. Rybę możesz też zgrillować na grillu ogrodowym, albo ewentualnie upiec w piekarniku. Zawiń rybę w folię aluminiową, aby pozostała ciepła, gdy będziesz szykować resztę składników kanapki.
- Bułki lub kawałki bagietki przekrój wzdłuż na pół, skrop oliwą i podpiecz w piekarniku lub na patelni grillowej.
- Weź jedną połówkę bułki i umieść na niej plastry pomidora oraz cebuli. Następnie na bułce umieść połowę rukoli oraz po 3 gałązki natki pietruszki i koperku. Teraz na kanapce umieść filet ryby, skrop go sokiem z cytryny, posyp pieprzem i pul biber. Na wierzchu ułóż zieloną paprykę. Drugą połówkę bułki posmaruj turecką pastą paprykową i połóż na wierzchu kanapki. To samo powtórz z drugą kanapką. Zjadaj od razu.