5 pomysłów na letnie śniadania z sezonowymi owocami

przez Zuzanna
5 pomysłów na letnie śniadania

Szukacie pomysłu na pyszne i jednocześnie proste do zrobienia śniadanie? Razem z partnerem wpisu, Fundacją ProKarton, przygotowałam dla Was kolejny post pełny super przepisów. Tym razem jest to 5 letnich śniadań z sezonowymi owocami, do których wykorzystałam zapakowane w kartony produkty takie jak: mleko, maślanka, kefir i napoje roślinne. Puszyste pankejki z borówkami, zielone szpinakowe naleśniki, 5-minutowa nocna owsianka malinowa, jagodowe smoothie bowl oraz sycąca owsianka pieczona z jabłkiem i rabarbarem – z tymi przepisami Wasze poranki nie będą nudne!

Choć bardzo lubię truskawki, to zawsze najbardziej czekam na owoce lipcowe – maliny, borówki amerykańskie i brzoskwinie. Przemycam je wtedy do wielu posiłków, a najchętniej do potraw śniadaniowych. Dzisiejszy wpis to gratka dla łasuchów, ponieważ wszystkie śniadania są na słodko. Znajdziecie wśród nich zarówno przepisy banalnie proste do zrobienia (nocna owsianka oraz smoothie bowl), jak i wymagające nieco więcej pracy, za to bardziej sycące i efektowne receptury na szpinakowe naleśniki, puszyste placki na maślance oraz pieczoną owsiankę, którą można jeść jak letnie ciasto.

Placuszki, naleśniki, koktajle, owsianki – te wszystkie śniadaniowe pyszności nie powstałyby bez dodatku mleka, jogurtu, kefiru, czy napojów roślinnych, które możecie dostać w kartonach do płynnej żywności. Wspólnie z Fundacją ProKarton, zajmującą się edukacją ekologiczną, chciałabym Was zachęcić do wybierania tego rodzaju opakowań.

5 pomysłów na letnie śniadania z sezonowymi owocami

Warto sięgać po produkty zapakowane w kartony, ponieważ pozwalają na zachowanie wartości odżywczych produktu bez konieczności stosowania konserwantów. Pamiętajmy też, aby zużyte kartony do płynnej żywności wyrzucać do żółtego pojemnika z napisem „Metale i tworzywa sztuczne”. Dzięki temu większa ilość odpadów będzie mogła zostać odzyskana i przekształcona w surowce potrzebne do wytwarzania takich produktów jak np. tektura falista czy ręczniki papierowe. Przed wyrzuceniem zużytego kartonu należy go całkowicie opróżnić, a następnie zgnieść. Po więcej informacji na temat zalet opakowań kartonowych do płynnej żywności odsyłam Was do poprzedniego wpisu oraz do strony internetowej Fundacji ProKarton. 

➤ Zobacz poprzedni wpis: Jednodniowy jadłospis na lato – 5 zdrowych posiłków na cały dzień + lista zakupów.

Pancakes (puszyste placki) na maślance z borówkami amerykańskimi

 

1. Pancakes (puszyste placki) na maślance z borówkami amerykańskimi

 

Składniki / na 12 sztuk:

  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 375 ml maślanki w kartonie
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2-3 łyżki stopionego masła + do posmarowania patelni
  • 140 g borówki amerykańskiej
  • do podania: borówki amerykańskie, cukier puder, miód lub syrop klonowy, świeża mięta do dekoracji

 

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Następnie dodaj maślankę, rozbełtane jajka, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, ale niezbyt dokładnie, tylko do połączenia składników.
  2. Rozgrzej patelnie i posmaruj ją masłem. Nakładaj porcje ciasta, następnie każdy placek posyp borówkami amerykańskimi.
  3. Gdy na powierzchni placuszka pojawią się bąbelki (po 2-3 minutach), przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minuty. Powtarzaj, aż skończysz całe ciasto.
  4. Gotowe placki podawaj posypane cukrem pudrem lub polane miodem czy syropem klonowym. Ozdób je borówkami amerykańskimi i świeżą miętą.
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem i świeżymi brzoskwiniami

2. Szpinakowe naleśniki z twarożkiem i świeżymi brzoskwiniami

Składniki/ na 4-5 naleśników:

na ciasto naleśnikowe:
  • 70 g świeżego szpinaku
  • 250 ml mleka kokosowego w kartonie (rzadkiego) lub innego mleka roślinnego
  • 2 jajka
  • 160 g mąki pszennej lub owsianej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia naleśników
na farsz:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu
  • 2 brzoskwinie

 

Przygotowanie:

  1. Listki szpinaku opłucz i oczyść z długich łodyżek. Przełóż do blendera kielichowego i zalej mlekiem kokosowym. Zmiksuj bardzo dokładnie, aż powstanie zielony płyn bez kawałków szpinaku. Teraz dodaj jajka, mąkę, sól oraz olej i zmiksuj ponownie. Ciasto odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i nalej chochlą porcję ciasta. Poruszaj patelnią, aby ciasto rozlało się po całej jej powierzchni. Gdy naleśnik się zetnie, przewróć go łopatką na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki.
  3. W misce umieść twaróg, jogurt naturalny i cukier lub ksylitol. Rozgnieć wszystko widelcem i wymieszaj na jednolitą masę. Z brzoskwiń usuń pestki i pokrój je w kostkę. Jeśli chcesz, możesz obrać z nich skórkę.
  4. Naleśniki posmaruj powstałym twarożkiem, posyp brzoskwinią i złóż w kopertę.
Nocna owsianka malinowa z czekoladą

3. Nocna owsianka malinowa z czekoladą

 

Składniki / na 1 porcję:

  • 55 g płatków owsianych górskich
  • 125 ml mleka krowiego lub roślinnego w kartonie
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 125 g malin
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. 3/4 malin rozgnieć widelcem. Umieść je w szklance lub słoiku razem z płatkami owsianymi, mlekiem, posiekanymi migdałami oraz miodem lub syropem klonowym.
  2. Wymieszaj i wstaw na noc do lodówki.
  3. Przed podaniem udekoruj malinami i startą na tarce czekoladą.
Pieczona owsianka z jabłkami i rabarbarem

4. Pieczona owsianka z jabłkami i rabarbarem

 

Składniki / na 6 porcji:

  • 320 g płatków owsianych górskich
  • 100 g cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 375 ml mleka krowiego lub roślinnego w kartonie 
  • 4 czubate łyżeczki (60 g) jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 słodkie jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 łodygi rabarbaru pokrojone na kawałki

 

Przygotowanie:

  1. W misce umieść mokre składniki: mleko, jogurt, jajka, olej oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszaj wszystko trzepaczką.
  2. Dodaj płatki owsiane, cukier, sól i proszek do pieczenia i jeszcze raz wymieszaj. Połowę jabłka i rabarbaru przełóż do owsianki i wymieszaj.
  3. Masę przełóż do naczynia do zapiekania. Wierzch posyp pozostałym jabłkiem i rabarbarem, wciskając je nieco w masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 40 minut.
  4. Owsiankę możesz podać na śniadanie, np. z jogurtem naturalnym lub nawet na deser z gałką lodów.
Jagodowe smoothie bowl z kefirem i bananem

5. Jagodowe smoothie bowl z kefirem i bananem

 

Składniki / na 2 porcje:

  • 180 g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1 dojrzały banan
  • 250 ml kefiru w kartonie
do podania:
  • 4 łyżki borówki amerykańskiej
  • 1 brzoskwinia
  • 2 łyżki pestek dyni
  • listki świeżej mięty

 

Przygotowanie:

  1. Jagody, banana oraz kefir zmiksuj na gładki koktajl. Rozlej do dwóch miseczek.
  2. Z brzoskwiń usuń pestkę i pokrój je na plasterki.
  3. Wierzch smoothie bowl udekoruj plastrami brzoskwini, borówką amerykańską, pestkami dyni oraz listkami mięty.

Wpis powstał we współpracy z Fundacją ProKarton.

Podobne wpisy