Wreszcie za oknem mamy piękne lato, a ja mogłam wyjść z aparatem do ogrodu! :) Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny deser bez pieczenia, idealny na takie ciepłe dni. Jest to puszysty jak chmurka mus z malin i mascarpone podany z sałatką owocową z dodatkiem słodko-kwaśnej Glassy Malinowej i pokruszonymi ciasteczkami. Jedzony pod chmurką – na balkonie lub ogrodzie, smakuje fantastycznie. Zapraszam Was na przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeśli tylko zapraszacie gości, to koniecznie przygotujcie ten deser. Jest prosty do zrobienia, a wygląda tak efektownie, że wszyscy będą pod wrażeniem. Mus malinowy to tylko 4 składniki – owoce ugotowane na sos z dodatkiem cukru (maliny możecie zamienić np. na truskawki albo jagody), przetarte i wymieszane z serkiem mascarpone i bitą śmietaną.
Dla przełamania słodyczy deseru udekorowałam go sałatką owocową z dodatkiem Glassy Malinowej od Monini. Glassa balsamiczna to krem na bazie octu balsamicznego z Modeny. Dzięki swej słodko-kwaśnej nucie oraz gęstej konsystencji, świetnie nadaje się do przyprawiania oraz dekorowania różnych dań. Kojarzycie te sałatki i bruschetty z włoskich restauracji upiększone ciemnymi esami-floresami? Szefowie kuchni wykorzystują do tego właśnie glassy balsamiczne.
Glassa balsamiczna od Monini występuje w różnych wariantach – klasycznej, białej (z białego octu winnego) oraz smakowej – figowej, truflowej oraz malinowej. Uwielbiam wszystkie jej rodzaje (nie ma nic lepszego niż sałatka z rukoli, pomidorków i parmezanu polanych klasyczną glassą balsamiczną), ale dziś zdecydowałam się na wariację malinową, bo tak świetnie pasuje do letnich deserów. Spróbujcie dodać ją do lodów, panna cotty, sałatek owocowych, musów owocowych czy jako sos do placków i gofrów. Glassę malinową możecie jednak wykorzystać także do dań wytrawnych, np. do różnych sałatek, jak sałatka z malinami i pleśniowym serem, do bruschetty, czy polędwiczek. Zachęcam Was do tego, abyście zaprosili ten produkt do swojej kuchni, na początek przygotowując dzisiejszy przepis :)
Mus malinowy z mascarpone podany z sałatką z letnich owoców z Glassą Malinową i miodem (przepis krok po kroku)
Składniki /na 6 porcji:
- 80 g cukru pudru lub erytrolu w pudrze (np. zmielonego w malakserze)
- 250 g malin
- 250 g mascarpone, schłodzonego
- 250 g śmietanki 30 % tł., schłodzonej
na sałatka owocową:
- 250 g letnich owoców, np. malin, borówki amerykańskiej, jeżyn, agrestu, porzeczki, umytych i osuszonych ręcznikiem papierowym
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki Glassy Malinowej Monini
dekoracja:
- 4 ciasteczka, np. amaretto
- listki mięty
Przygotowanie musu malinowego z mascarpone:
8. Ciasteczka rozkrusz i posyp nimi desery. Udekoruj listkiem mięty i podawaj od razu.
Wpis powstał we współpracy z Monini.