Uwielbiam cukinię i gdy tylko zaczyna się na nią sezon, staram się ją przemycać w wielu potrawach. Dziś przygotowałam dla Was właśnie danie z jej udziałem – prosty wegetariański makaron, do zrobienia w 20 minut. Chrupiącej cukinii i słodkim pomidorkom koktajlowym towarzyszy lekki sos na bazie oliwy z dodatkiem czosnku i papryczki chilli, bez ciężkiej śmietany, danie jest więc idealne na cieplejsze dni. Zapraszam do skorzystania z przepisu ze zdjęciami krok po kroku!
Latem najlepiej sprawdzają się proste potrawy i smaki. Dlatego tak chętnie przygotowuję dania na bazie makaronu i warzyw. Dzisiejszy przepis jest łatwy w przygotowaniu, szybki i absolutnie przepyszny. Choć składa się tylko z kilku składników, jest bardzo aromatyczny.
Sekretnym składnikiem tego makaronu jest wysokiej jakości oliwa extra virgin, która jest bazą dla makaronowego sosu. Postawiłam na oliwę Monini GranFurttato, ponieważ wspaniale podkreśla smak letnich warzyw, dodaje im swojej pikanterii. Ma wyrazisty smak i cudowny zapach, warto więc doprawić nią danie, np. skrapiając makaron tuż przed podaniem. Polecam ją też do przygotowania tradycyjnej bruschetty al pomodoro.
To niesamowite, że w tym roku firma Monini obchodzi 100 lat swojego istnienia! Z tej okazji moja ulubiona oliwa GranFruttato jest teraz w promocji – możecie kupić butelkę 750 ml w cenie 500 ml np. we FRISCO, czy Carrefour.
Letni makaron z cukinią, czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi (przepis krok po kroku)
➤czas przygotowania: 20 minut
w 1 porcji: 598 kcal, B 22,9 g, W 68,5 g, T 26,3 g
Składniki/na 2 porcje:
- 1 cukinia 350-400 g
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 160 g makaronu penne
- 4 łyżki oliwy Monini GranFruttato
- 40 g startego parmezanu
- garść listków świeżej bazylii
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie makaronu z cukinią i pomidorkami:
1. Cukinię przekrój w poprzek na trzy lub cztery części, następnie na plasterki i każdy plaster w podłużne słupki. Zupełnie jakbyś miał/a przygotować cukiniowe frytki :)
2. Czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
3. W garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj w niej al dente makaron penne.
4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć cukinię, czosnek oraz chilli i smaż często mieszając. Dodaj trochę wody z gotowania makaronu, co przyspieszy ugotowanie się cukinii.
5. Gdy cukinia będzie już miękka, dodaj pomidorki koktajlowe i smaż jeszcze 2 minuty.
6. Do cukinii dodaj ugotowany makaron, starty ser parmezan oraz garść porwanych listków bazylii, Dopraw do smaku sola i pieprzem. Dodaj pozostałe 2 łyżki oliwy i wszystko razem dobrze wymieszaj.
7. Makaron rozłóż pomiędzy dwa talerze, skrop oliwą i udekoruj listkami świeżej bazylii.
Wpis powstał we współpracy z Monini.