Ułożenie sobie zdrowego jadłospisu to nie lada sztuka, szczególnie gdy mamy inne obowiązki. Dlatego z okazji pierwszego dnia lata razem z partnerem wpisu, Fundacją ProKarton, przygotowałam dla Was wyjątkowy post. Znajdziecie w nim jednodniowy jadłospis, czyli 5 lekkich, kolorowych i pysznych posiłków na cały dzień. Skomponowałam go z sezonowych owoców i warzyw oraz płynnych produktów spożywczych, które możecie dostać w opakowaniach kartonowych. Lato to kulinarnie mój ulubiony czas, kiedy stragany uginają się od bogactw natury. Mam nadzieję, że ten jadłospis będzie dla Was inspiracją do tego, aby czerpać z tych darów jak najwięcej. Zobaczcie, co możecie przygotować dla siebie i swojej rodziny! A na końcu wpisu znajdziecie listę zakupów oraz wersję PDF do ściągnięcia.
Jadłospis składa się z 5 posiłków i jest przygotowany dla 4 osobowej rodziny. Jeżeli jesteście w dwójkę to nie ma problemu – będziecie mieć posiłki na dwa dni, ponieważ wszystkie dobrze się przechowują.
Jadłospis oparty jest przede wszystkim na świeżych, nieprzetworzonych produktach. Poza owocami, warzywami i zbożami, szczególne w nim miejsce zajmują płynne produkty spożywcze, takie jak mleko, przetwory mleczne, napoje roślinne, przecier pomidorowy i soki, które możecie dostać w opakowaniach kartonowych. Czy wiedzieliście, że kartoniki nie tylko pozwalają na bezpieczne i higieniczne przechowywanie żywności, ale też przyczyniają się do minimalizacji naszego wpływu na środowisko? Razem z Fundacją ProKarton, zajmującą się edukacją ekologiczną, chciałam przybliżyć Wam zalety tego rodzaju opakowań, a także przypomnieć o prawidłowej segregacji odpadów.
Zalety kartonów do płynnej żywności
Produkty przechowywane w kartonach w pełni zachowują swoje wartości odżywcze oraz smakowe, nie wymagają przy tym stosowania konserwantów. Dlatego wykorzystuje się je do pakowania pełnowartościowej, nisko przetworzonej żywności, jak mleko czy sok 100%.
Kartony do płynnej żywności są opakowaniem wielomateriałowym – zawierają kilka warstw materiałów (polietylen i w niektórych także aluminium), które zapewniają hermetyczność i chronią zawarty w nich produkt np. przed światłem i tlenem. W przeważającej mierze (ok. 75% masy opakowania) wykonane są natomiast z papieru, czyli surowca w pełni odnawialnego. Drewno użyte do produkcji kartonów pochodzi z certyfikowanych i odpowiedzialnie zarządzanych upraw leśnych, co oznacza, że każde ścięte drzewo zastępowane jest nowym nasadzeniem.
Gdzie powinny trafiać zużyte kartony po mleku i sokach?
Aby jak najwięcej zużytych kartonów było poddane recyklingowi, musimy pamiętać o wyrzuceniu ich do właściwego pojemnika. Dzięki temu więcej odpadów zostanie przekształconych w dobrej jakości surowce wtórne potrzebne producentom.
Zdaję sobie sprawę, że kartonowe opakowanie kojarzy nam się z papierem, jednak z uwagi na użycie w nich także innych materiałów, nie powinniśmy wrzucać kartonu po mleku albo po sokach do niebieskiego pojemnika. Odpowiedni pojemnik dla takiego rodzaju opakowania to żółty, oznaczony „Metale i tworzywa sztuczne”. Pamiętajcie jednak, aby wcześniej całkowicie karton opróżnić, a potem zgnieść. W ten sposób zmniejszy się objętość zużytego opakowania i więcej kartonów trafi do pojemnika.
Jednodniowy jadłospis na lato – 5 zdrowych posiłków na cały dzień
Śniadanie- Jajka zapiekane w kokilkach z pomidorami, papryką i szynką oraz sok do picia
Składniki / na 4 porcje:
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- ½ kartonika przecieru pomidorowego lub siekanych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 4 plastry ulubionej szynki
- 4 jajka
- do podania: 4 kromki ulubionego świeżego pieczywa, sok owocowy do picia
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w paski, czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej olej lub oliwę na patelni i wrzuć na nią warzywa. Smaż przez 5-7 minut, aż zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy lub siekane pomidory z kartonika, dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś przez 10 minut.
- Szynkę pokrój w kostkę. Rozłóż sos pomidorowy pomiędzy kokilki, zrób w nim wgłębienie i wbij do każdego jajko, tak aby nie uszkodzić żółtka. Posyp szynką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez ok. 10 minut, aż białko się zetnie. Podawaj od razu z pieczywem i sokiem do picia.
Drugie śniadanie – Truskawkowy budyń jaglany
Składniki /na 4 porcje:
- 3/4 szklanki (180 g) suchej kaszy jaglanej
- 2 i 1/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 600 g truskawek
- 4 łyżki miodu lub do smaku
- do dekoracji: świeże truskawki (50 g), opcjonalnie – ekspandowany amarantus lub kasza jaglana
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz na sitku oraz przelej wrzątkiem. Przełóż do rondla, zalej mlekiem i zagotuj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Zmiksuj kaszę ręcznym blenderem, dodaj truskawki oraz miód i zmiksuj ponownie. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej miodu – to zależy od słodyczy truskawek.
- Budyń przełóż do miseczek lub słoiczków i udekoruj świeżymi truskawkami oraz opcjonalnie ekspandowanym amarantusem lub kaszą jaglaną. Budyń możesz podać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Obiad – Lekkie kaszotto z fasolką szparagową i cukinią
Składniki / na 4 porcje:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 200 g kaszy gryczanej białej (2 torebki)
- 1/2 kartonika przecieru pomidorowego lub siekanych pomidorów
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 240 g ugotowanej białej fasoli
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Z fasolki szparagowej odetnij końce, cukinię pokrój na półplasterki.
- W dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę oraz czosnek. Smaż przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodaj kaszę oraz cukinię, smaż mieszając kolejne 2 minuty.
- Kaszę zalej bulionem, dodaj też pomidory z kartonika oraz fasolkę szparagową. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz suszonym oregano. Gotuj, aż kasza wchłonie większość płynu i zgęstnieje, około 10-15 minut.
- Na koniec dodaj białą fasolkę i gotuj jeszcze 2 minuty. Rozłóż pomiędzy talerze i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Podwieczorek – Koktajl malinowo-jagodowy na maślance
Składniki /na 4 porcje:
- 2 dojrzałe banany
- 100 g malin
- 100 g jagód (świeżych lub mrożonych, lub borówki amerykańskiej)
- 1 l. maślanki
- 4 łyżki otrąb pszennych
- do dekoracji: świeża mięta
Przygotowanie:
- Banany obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Umieść je w kielichu blendera razem z malinami i jagodami. Zalej maślanką i zmiksuj na gładki koktajl.
- Dodaj otręby i jeszcze chwilę zmiksuj.
- Koktajl rozlej do szklanek i udekoruj listkami świeżej mięty.
Kolacja – Sałatka ryżowa z warzywami i serem typu śródziemnomorskiego
Składniki /na 4 porcje:
- 200 g ryżu brązowego (2 torebki)
- 1 ogórek
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 pęczek koperek
- 150 g szpinaku baby
- 1 opakowanie sera typu śródziemnomorskiego z kartonika
- na sos: ząbek czosnku, 6 łyżek oliwy, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ryż brązowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ogórek pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe i rzodkiewki przekrój na pół. Czerwoną cebulę, natkę pietruszki oraz koperek drobno posiekaj.
- Czosnek rozgnieć praską i wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- W misce umieść ugotowany ryż, dodaj ogórek, rzodkiewki, pomidorki, czerwoną cebulę, szpinak oraz zioła.
- Ser typu śródziemnomorskiego pokrój w kostkę i dodaj do miski z sałatką. Całość polej sosem i wymieszaj.
Lista zakupów do jadłospisu
Oczywiście w pierwszej kolejności sprawdź, które z poniższych produktów masz już w kuchennych szafkach, a dopiero potem udaj się do sklepu.
Warzywa oraz zioła:
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 krótki zielony ogórek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 150 g szpinaku baby
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 mała cukinia
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1 kartonik przecieru pomidorowego lub siekanych pomidorów (500 ml)
- świeża mięta do dekoracji
Owoce:
- 650 g truskawek (50 g do dekoracji)
- 100 g malin
- 100 g jagód (można zastąpić borówką amerykańską)
- 2 dojrzałe banany
- 1 cytryna
Produkty białkowe:
- 2 duże plastry szynki
- 4 jajka
- 1 opakowanie sera typu śródziemnomorskiego z kartonika (200 g)
- 2 i ¼ szklanki mleka krowiego lub roślinnego (ok. 560 ml)
- 1 l. maślanki
- 240 g ugotowanej białej fasoli
Produkty zbożowe:
- ¾ szklanki kaszy jaglanej (180 g)
- 200 g kaszy gryczanej białej (2 torebki)
- 200 g ryżu brązowego (2 torebki)
- 4 łyżki otrąb pszennych
- 4 kromki świeżego pieczywa
- opcjonalnie: ekspandowany amarantus lub kasza jaglana
Dodatkowo:
- 2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
- 4 łyżki miodu
- sok owocowy
Kuchenne zapasy:
- oliwa lub olej
- sól
- pieprz
- suszone oregano
➤ Jeśli spodobał Ci się jadłospis, pobierz go w wersji PDF do druku. W pliku znajdziesz wszystkie przepisy oraz listę zakupów.
Wpis powstał we współpracy z Fundacją ProKarton.