Naleśniki to niezawodna propozycja śniadaniowa, uwielbiana zwłaszcza przez dzieci. A może by tak dla odmiany przygotować crepes, czyli cienkie naleśniki francuskie? Ten przysmak znany jest na całym świecie, szczególnie w wersji crêpes suzette, czyli naleśników w sosie karmelowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. W Paryżu można kupić je w przydrożnych budkach, małych kawiarniach czy naleśnikarniach. Z kremem z kasztanów, nutellą i bananami, konfiturami i dżemami … na samą myśl cieknie mi ślinka! Naleśniki francuskie są pyszne same w sobie jak i z ulubionymi dodatkami. Zobaczcie, jak je zrobić, a potem przygotujcie sobie śniadanie po francusku!
Crepes, czyli cienkie francuskie naleśniki
Czym właściwie crepes różnią się od naszych tradycyjnych polskich naleśników? Ciasto do naleśników francuskich ma nieco inny skład. Dodajemy do niego więcej jajek oraz płynów (najczęściej jest to mleko oraz woda gazowana), przez co ciasto jest dużo rzadsze, a usmażone naleśniki cieńsze i delikatniejsze.
Smażenie takich cieniutkich naleśników może budzić obawy, ale jeśli tylko dobrze rozgrzejecie nieprzywierająca patelnię, to naleśniki nie będą się rozrywać (no najwyżej pierwszy ;)). W cieśnie znajduje się sporo masła, dlatego naleśniki nie powinny przywierać do patelni. Polecam Wam przelanie ciasta do dzbanuszka z dziobkiem (a nawet dowolnego wysokiego pojemnika), którym łatwo nalewa się porcje ciasta, jednocześnie drugą ręką obracając patelnią, tak aby ciasto rozlało się na niej równomiernie.
Ciasto na naleśniki możecie mieszać ręczni trzepaczką, jednak ja zdecydowanie wolę wykorzystać kuchennego robota, który da mi gwarancję, że w cieście nie będzie grudek. Przy okazji przygotowywania naleśników chętnie sięgam po ręczny blender Braun z końcówką od ubijania. Jest lekki, poręczny i zajmuje mało miejsca w porównaniu z robotem stacjonarnym. Korzystam z modelu Braun MultiQuick 9 z przyciskiem Smart Speed, który reaguje na nacisk mojego palca. Daje mi to 100% kontroli nad prędkością pracy robota – ciasto jest dobrze wymieszane, a jednocześnie nic się nie rozchlapie :)
Jak zrobić naleśniki francuskie – crepes? Przepis krok po kroku
Składniki / na 8 sztuk:
- 5 łyżek (50 g ) masła
- 3 jajka
- 1 szklanka (250 ml) zimnego mleka
- 1/2 szklanki (125 ml) wody, najlepiej gazowanej
- 1 szklanka (150 g ) mąki pszennej, typ 500
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- dodatkowe masło lub oliwa do natłuszczenia patelni
Przygotowanie naleśników francuskich:
Na podstawie przepisu z książki \”Sekrety francuskiej kuchareczki\” Marie-Morgane Le Moel.
Z czym podać naleśniki francuskie? Propozycje dodatków do naleśników
Propozycje dodatków do naleśników francuskich:
- dżem lub konfitura, np. mirabelkowa, morelowa, wiśniowa
- krem czekoladowy i banany
- masło orzechowe oraz cienkie plasterki jabłka
- twaróg i duszone jabłka
- ricotta lub mascarpone oraz konfitura z wiśni
- mascarpone i świeże figi
- serek homogenizowany i świeże owoce
- twarożek z miodem i orzechami włoskimi
- krem z kasztanów
- kajmak
- cukier puder oraz sok z cytryny
- Crepes Suzette czyli naleśniki serwowane z sosem pomarańczowo-karmelowym z dodatkiem likieru pomarańczowego
Wpis powstał we współpracy z Braun.