Parmigiana di melanzane to klasyczna włoska zapiekanka z bakłażanów przełożonych sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem. W smaku genialna, nieskomplikowana w przygotowaniu. Cudownie rozgrzewa w te coraz chłodniejsze i mocniej pachnące jesienią dni. Uważam, że w sezonie na bakłażany jest to obowiązkowy przepis do wypróbowania.
Parmigiana di melanzane to kwintesencja śródziemnomorskich smaków na talerzu – bakłażany, pomidory, bazylia, oliwa oraz ser. Nazwa „Parmigiana” pochodzi od sycylijskiego słowa „Parmiciana”, które w dialekcie oznacza stos drewnianych listew żaluzji i prawdopodobnie wzięła się od cienkich plastrów bakłażana ułożonych na sobie w zapiekance.
Zgodnie z tradycyjnym przepisem plastry bakłażana smaży się w głębokim oleju, czasem dodatkowo obtaczając wcześniej w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Ja zdecydowałam się na wersję bardziej fit. Pokroiłam bakłażana na plastry i posmarowałam bogatą w przeciwutleniacze, wyrazistą w smaku oliwą GranFruttato od Monini, a następnie upiekłam z piekarniku. W czasie, gdy bakłażany się piekły, ja mogłam zająć się zrobieniem sosu, przez co przygotowanie zapiekanki poszło mi całkiem sprawnie.
Zapiekanka jest przepyszna i sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację z dodatkiem świeżego pieczywa. Jeśli lubicie eksperymentować, bakłażana możecie zamienić na inne warzywa – moje pomysły znajdziecie pod przepisem.
Zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym – Parmigiana di melanzane
➤czas przygotowania: 1 godzina
Składniki / na 4 porcje:
- 4 bakłażany o wadze ok. 300 g
- oliwa Monini GranFruttato do posmarowania bakłażanów
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy Monini GranFruttato
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 butelka 700 g passaty pomidorowej
- sól i pieprz
- garść świeżej bazylii
- opcjonalnie – szczypta płatków chilli
dodatkowo:
- 220 g tartego sera mozzarella
- 60 g tartego sera parmezan
Przygotowanie zapiekanki z bakłażanem – Parmigiana di melanzane:
1. Odetnij oba końce bakłażana. Następnie przy pomocy obieraczki do jarzyn zdejmij skórkę po dwóch stronach warzywa. Dzięki temu wszystkie plastry bakłażana w zapiekance będą miały tylko cienkie paski skórki naokoło, żaden nie będzie cały nią pokryty. Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 cm.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piecz przez 15 min. Jeśli będziesz piec dwie blachy naraz, to zajmie to nieco więcej czasu, 25-30 min. Pamiętaj, aby w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami.
4. Gdy bakłażany się pieką, możesz zrobić sos. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż na średnim ogniu aż się zeszkli, ok. 5 min.
5. Dodaj posiekane ząbki czosnku i smaż przez minutę. Następnie wlej passatę pomidorową, dopraw sos solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 15 min.
6. Na koniec dopraw sos płatkami chilli i dodaj listki bazylii poszarpane w dłoniach.
7. Czas na złożenie zapiekanki w całość. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź kilka łyżek sosu pomidorowego. Następnie ułóż ścisło plastry bakłażana układając je wzdłuż formy.
8. Bakłażana pokryj sosem pomidorowym, a następnie posyp startym serem mozzarella.
9. Teraz znowu ułóż plastry bakłażana, tym razem w poprzek formy, dzięki temu zapiekanka będzie się lepiej kroić. Bakłażana polej sosem pomidorowym, a na to rozsyp ser mozzarella. W zależności od wielkości formy, uda Ci się przygotować 2 lub 3 warstwy.
10. Na koniec posyp zapiekankę parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 25-30 minut, aż ser się ładnie roztopi i przyrumieni.
11. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na 10-15 minut, zanim zaczniesz ją kroć. Udekoruj listkami bazylii.
Parmigiana di melanzane – wariacje:
Do parmigiany możesz wykorzystać także inne warzywa. Najbardziej oczywistym wyborem jest cukinia, ale może to być też kabaczek, patisony, dynia, ziemniaki, a nawet plastry selera korzeniowego. Zobacz moje wcześniejsze przepisy:
Wpis powstał we współpracy z Monini.