Parmigiana di melanzane to sławna włoska zapiekanka z bakłażanów przełożonych serem i sosem pomidorowym. Jakiś czas temu jedna z Czytelniczek zapytała mnie, z czym jeszcze można przygotować to danie. Wtedy wymyśliłam tę jesienno-zimową wariację, w której bakłażana zastąpiłam selerem korzeniowym.
Kotlety z selera, panierowanego niczym kotlety schabowe, to popularny wegetariański przysmak. Zapieczone z serem i sosem pomidorowym przeobrażają się we wspaniały comfort food na włoską nutę. Wiem, że seler korzeniowy nie jest zbyt popularnym warzywem, ale gwarantuję Wam, że tak podanego pokochacie <3
Plastry selera korzeniowego doprawiłam czosnkiem oraz majerankiem i usmażyłam w chrupiącej panierce. Następnie przełożyłam je w naczyniu sosem pomidorowym i serem cheddar, który według mnie lepiej koresponduje z charakterystycznym smakiem selera niż mozzarella. W parmigianie nie mogło oczywiście zabraknąć parmezanu, którym także posypałam moje selerowe kotlety. Z kolei typową bazylię zastąpiłam natką pietruszki.
Jest przepysznie – serowo, pomidorowo, kojąco zmysły i poprawiająco nastrój w chłodny dzień. Seler korzeniowy ma ciekawszy, bardziej wyrazisty smak w porównaniu z bakłażanem, co ożywia smak zapiekanki.
Spróbuj również innej wariacji: parmigiany z patisonów.
Parmigiana z selera korzeniowego
Składniki / na 4 porcje:
- 1 duży seler korzeniowy (ok. 800 g)
- ok. 50 g mąki
- 2-3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- ok. 75 g bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- spora szczypta soli i pieprzu
- olej do smażenia
- na sos pomidorowy: 800 ml przecieru pomidorowego (lub krojonych pomidorów z puszki), 1 ząbek czosnku, szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 150 g sera cheddar lub innego sera żółtego
- 30 g parmezanu
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Selera obierz i pokrój na plastry o szerokości ok. 1 cm. Przygotuj trzy miseczki. Do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej jajka rozkłócone z rozgniecionym czosnkiem, a do trzeciej bułkę tartą wymieszaną z majerankiem, solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Plastry selera obtaczaj najpierw w mące (strzepnij nadmiar), następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej i smaż z dwóch stron na złoty kolor na oleju.
- Przygotuj sos pomidorowy mieszając w misce przecier pomidorowy z rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz pozostałymi składnikami.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj sosem pomidorowym. Na nim ułóż warstwę kotletów z selera korzeniowego. Posmaruj je po wierzchu sosem pomidorowym, a następnie posyp startym chedarrem oraz startym parmezanem. Powtórz do wyczerpania składników. W zależności od wielkości naczynia, otrzymasz dwie lub trzy warstwy. Na wierzchu powinien znajdować się starty ser.
- Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż ser na wierzchu zapiekanki roztopi się i ładnie przyrumieni. Podawaj na ciepło w towarzystwie sałaty lub surówki.