Dziś pokażę Wam, jak w prosty sposób zrobić bezglutenowy spód do pizzy. Dobrze wiecie, że daleko trzymam się od skomplikowanych przepisów i długich list nietypowych składników, dlatego receptury bazujące na wymieszaniu ze sobą kilku mąk bezglutenowych nie są dla mnie. W zamian zdradzę Wam pewien patent zaczerpnięty z kuchni śródziemnomorskiej.
Farinata to wywodzący się z kuchni liguryjskiej placek z mąki z ciecierzycy. Tradycyjnie piecze się go w piecach opalanych drewnem w specjalnych miedzianych formach i podaje bardzo prosto – z oliwą, solą i pieprzem, czasem z dodatkiem rozmarynu lub cebuli. Farinata, nazywana także cecina, torta di ceci lub socca, znana jest także w innych regionach Włoch oraz na Lazurowych Wybrzeżu. Jest to proste i tanie pożywienie wywodzące się z kuchni biedoty (la cusina povera), które może być zamiennikiem pieczywa, a obłożone dodatkami świetnie sprawdzi się jako bezglutenowy (i bez dodatku drożdży) spód do pizzy.
Kluczem do przygotowania pysznej farinaty jest upieczenie jest w wysokiej temperaturze w piekarniku. Ciasto nalewamy na dobrze rozgrzaną blachę polaną oliwą. Dzięki temu farinata ma chrupiącą skórkę oraz przyjemny dymny posmak. Do pieczenia możemy wykorzystać nadająca się do piekarnika patelnię lub okrągłą formę do tarty. Ja swoje placki upiekłam w patelni do paelli (czyli paellerze), która świetnie sprawdziła się w tej roli. Przetestowałam także żeliwną patelnię, którą nagrzewałam stopniowo (żeliwo nie lubi szoków temperaturowych) i na gorącą nalałam oliwę oraz ciasto z mąki z ciecierzycy.
Więcej przepisów na pizzę najdziesz w dziale: Domowa pizza
Placki z ciecierzycy możecie wykorzystać jako spody do dowolnej, Waszej ulubionej pizzy. Gdy farinata się przyrumieni, wyciągnijcie ją na chwilę z piekarnika, obłóżcie wybranymi dodatkami i jeszcze chwilę zapieczcie. Po parmigianie z selera korzeniowego nie miałam ochoty na serową pizzę, dlatego postawiłam na lekkie czerwone pesto z suszonych pomidorów z dodatkiem pieczarek. Smak suszonych pomidorów bardzo dobrze komponuje się z ciecierzycowym plackiem, więc i Wam gorąco polecam taki zestaw.
Po upieczeniu na wierzchu farinaty ułożyłam jeszcze sporą garść liści rukoli, następnie zwinęłam w rulon i zjadłam jak naleśnik :))) Co przypomina mi o jeszcze jednej radzie. Ciasto na farinatę możecie usmażyć na patelni, uzyskując w ten sposób pyszne bezglutenowe naleśniki.
Farinata z pesto z suszonych pomidorów i pieczarkami
(Pizza bezglutenowa, bez drożdży)
Składniki / na 2 placki o średnicy 30 cm.:
na farinatę:
- 200 g mąki z ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki soli
- 600 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy, np. Gran Fruttato Monini
- 10 suszonych pomidorów z oleju (ok. 90 g)
- ząbek czosnku
- 40 g pestek słonecznika
- 20 g parmezanu
- 1/2 łyżeczki chilli w płatkach lub 1/2 świeżej papryczki chilli
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju po suszonych pomidorach
- ok. 2 łyżki (lub do uzyskania konsystencji pesto) oliwy, np. Gran Fruttato Monini
- opcjonalnie: garść liści bazylii lub natki pietruszki
- 200 g pieczarek
- natka pietruszki do posypania lub garść rukoli
Przygotowanie farinaty:
- Wszystkie składniki ciasta na farinatę umieść w misce i zmiksuj przy pomocy robota kuchennego. Możesz też użyć trzepaczki (wtedy dodawaj wodę stopniowo), ale tak jest o wiele prościej. Gotowe ciasto jest lejące i nie ma grudek. Przykryj miskę z ciastem i odstaw na co najmniej godzinę, a jeśli masz czas, nawet dłużej (według tradycji 6-10 godzin).
- W pojemniku malaksera umieść suszone pomidory, czosnek, pestki słonecznika, starty parmezan, chilli, sól oraz listki ziół jeśli używasz. Zmiksuj pulsacyjnie do rozdrobnienia składników. Na końcu dodaj olej i oliwę i zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy lub odrobinę wody. Pieczarki pokrój na plasterki.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. W piekarniku umieść przystosowaną do piekarnika patelnię, patelnię do paelli lub formę do tarty i poczekaj aż się nagrzeje.
- Z ciasta na farinatę usuń pianę przy pomocy łyżki cedzakowej. Ostrożnie wyjmij nagrzaną patelnię z piekarnika (pamiętaj o rękawiczkach). Wlej oliwę, tak aby pokryła całe dno patelni, a następnie 2-3 chochelki ciasta (zależnie od rozmiaru formy). Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez 5-15 minut.
- Gdy farinata będzie już ścięta i lekko przyrumieniona na wierzchu, wyjmij ją z piekarnika. Piekarnik przestaw na górną grzałkę. Farinatę posmaruj pesto z suszonych pomidorów i obłóż plasterkami pieczarek lub nałóż wybrane przez Ciebie dodatki. Zapiekaj w piekarniku jeszcze przez 5 minut (do zrumienienia pieczarek lub też roztopienia się sera, jeśli robisz bardziej tradycyjną pizzę). Z podanego przepisu wychodzą 2 placki o średnicy ok. 30 cm. lub 4 o średnicy ok 22 cm.
- Farinatę wyjmij z piekarnika, a następnie z formy przy pomocy łopatki. Podawaj gorącą posypaną natką pietruszki lub udekorowaną na wierzchu liśćmi rukoli.