Dorsz w stylu Livorno – w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami

przez Zuzanna
Dorsz w stylu Livorno – w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami

Dziś zapraszam Was na prosty obiad dla wszystkich miłośników ryb, złożony z iście śródziemnomorskich smaków. Livorno to portowe miasto położone w Toskanii we Włoszech, które słynie ze specjalnej metody podawania ryb. „Alla Livornese” oznacza rybę duszoną w sosie pomidorowym. Może to być ryba w całości, np. barwena czerwona (Triglie alla Livornese) lub, jak u mnie, filety z dorsza (Baccala alla Livornese). 

Jak większość słynnych dań, również dorsz w stylu Livorno doczekał się wielu odmian. Sos pomidorowy uzupełniany jest oliwkami i kaparami, a niekiedy nawet ziemniakami. W sezonie robi się go ze świeżych pomidorów, a nawet pomidorków koktajlowych. Część przepisów zawiera trudno dostępnego w Polsce dorsza solonego, więc ja polecam wybrać świeże filety. Jednak niezależnie od wariacji, Baccala alla Livornese to danie szybkie i proste w wykonaniu, świetne zarówno na weekendowy obiad, jak i ciepłą kolację w tygodniu. Możecie podać go ze świeżym pieczywem albo ziemniakami, u mnie są pieczone.

Jeśli chodzi o wino, to spotkałam się z przepisami wykorzystującymi zarówno białe, jak i czerwone. Najlepiej, żeby było włoskie, a szczególnie toskańskie :) Czasem do tej potrawy dodaje się nawet słodkie Vin Santo.

Dorsz w stylu Livorno - w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami

 

Dorsz w stylu Livorno – w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami, Baccala alla Livornese

czas przygotowania: 40 minut 
w 1 porcji: 266 kcal, B 24,7 g, W 10,0 g, T 13,4 g

 

Składniki / na 4 porcje:

  • 4 łyżki oliwy Monini Classico
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 5 łyżek (90 g) czarnych oliwek bez pestek
  • 4 łyżeczki (25 g) kaparów odsączonych z zalewy
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru
  • opcjonalnie – chilli w płatkach do smaku
  • 500-600 g filetów z dorsza (można zamienić na tilapię lub flądrę)
  • 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia ryby
  • kieliszek białego wina (choć spotkałam się też z przepisami, gdzie używano czerwonego, najlepiej z Toskanii :))

Przygotowanie dorsza w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami:

1. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy Monini Classico i wrzuć na nią pokrojoną cebulę oraz cały ząbek czosnku. Smaż na niedużym ogniu przez 3-4 minuty.

Dorsz w stylu Livorno - w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami

2. Dodaj pomidory z puszki, oliwki, kapary i łodyżki posiekanej natki pietruszki (listki zostaw na później). Dopraw szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz doprawić sos chilli w płatkach.

Dorsz w stylu Livorno - w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami

3. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Z gotowego sosu wyjmij ząbek czosnku.

Dorsz w stylu Livorno - w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami

4. W międzyczasie pokrój dorsza na porcje. Na dużej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oliwy. Każdy kawałek ryby obtocz w mące, następnie obsmaż na złoto na patelni.

Dorsz w stylu Livorno - w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami

5. Gdy dorsz się obsmaży, dopraw go solą i pieprzem i wlej na patelnię kieliszek wina i pozwól mu odparować.

Dorsz w stylu Livorno - w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami

6. Na patelnię z dorszem przełóż gotowy sos pomidorowy. Przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Moje filety z dorsza były bardzo delikatne, dlatego zdjęłam je na chwilę z patelni, przełożyłam sos, a następnie ułożyć na nim rybę i dalej dusiłam.

Dorsz w stylu Livorno - w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami

7. Gotowe danie posyp posiekanymi listkami natki pietruszki. Podawaj na ciepło z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem.

Dorsz w stylu Livorno - w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami
Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy