Szybkie placki na śniadanie- placki jogurtowe z miodem (przepis krok po kroku)

przez Zuzanna
Szybkie placki na śniadanie- placki jogurtowe z miodem (przepis krok po kroku)

Dziś mam dla Was przepis na proste placki, które często przygotowuję synkowi na śniadanie. To mój sposób na przemycenie do jego diety nabiału. Tadzio do drugiego roku życia był alergikiem i teraz odrzuca wszystkie mleczne przetwory… chyba, że sprytnie ukryję je w daniu ;) Placki jogurtowe są lekko pulchne, miękkie i mają delikatnie słodki smak dzięki dodatkowi miodu i dojrzałego banana. Z ich zrobieniem poradzi sobie każdy początkujący kucharz, szczególnie, że w przepisie zamieściłam zdjęcia krok po kroku!

Mój Tadzio, jak zapewne większość dzieci, uwielbia śniadania na słodko. Mógłby jeść na zmianę naleśniki, albo placki :) W grę wchodzą jeszcze gofry, ale na takie danie potrzebuję z oczywistych powodów więcej czasu, podczas gdy apetyczny stosik placuszków jestem w stanie wyczarować w 15 minut.

Moje pierwsze placki bananowe robiłam jedynie przy pomocy widelca i łyżki (widelcem rozgniatałam banana i łyżką mieszałam z dodatkami), jednak potem odkryłam, że masa zmiksowana blenderem jest gładsza i dzięki temu placki lepiej się smażą, mają też lepszą konsystencję. Ponadto, do tak miksowanego ciasta mogę dodawać wiele różnych dodatków, jak reszta owsianki z poprzedniego dnia czy puree z dyni i wszystko dobrze się ze sobą łączy.

➤ Sprawdź także: Tiganites – greckie placuszki z oliwą (bez jajek i mleka)

Placki jogurtowe na śniadanie - składniki

Placki smażę na nieprzywierającej patelni, którą na początku delikatnie pędzelkiem smaruję odrobiną oliwy o delikatnym smaku (Monini Delicato). Jak już wielokrotnie wspominałam, oliwy używam praktycznie do wszystkich potraw (poza masłem do jajecznicy i olejem lnianym na surowo), smażę też na niej placki i naleśniki, które smakują pysznie i nie mają w żaden sposób zmienionego smaku. Patelnię dobrze nagrzewa, łyżką nakładam porcje ciasta i przewracam je na drugą stronę, gdy na powierzchni placków pojawi się wiele bąbelków. Uchwyciłam to na zdjęciach poniżej, więc mam nadzieję, że będziecie wiedzieć, o co chodzi :)

Placki jogurtowe możecie podać na śniadanie z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Mój synek najczęściej zjada je (jak prawie wszytko) z dżemem truskawkowym 100% lub polane syropem daktylowym, którym mama kreśli mu na plackach kółeczka i różne zygzaki ;) Ja dodaję na wierzch swoich placków serek wiejski, aby dostarczyły mi więcej białka i do tego jakieś owoce. Mam nadzieję, ze wypróbujecie przepis! Czekam na Wasze zdjęcia i komentarze :)

Szybkie placki na śniadanie- placki jogurtowe z miodem (przepis krok po kroku)

Szybkie placki na śniadanie – placki jogurtowe z miodem

czas przygotowania: 15 minut
w 1 placku: 65 kcal, B 2,7 g, W 9,5 g, T 1,7 g

 

Składniki / na 12 sztuk:

  • 1 dojrzały banan (120 g)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek (150 g) jogurtu greckiego (lub zwykłego naturalnego)
  • 1 pełna łyżeczka (15 g) miodu
  • 3/4 szklanki – 8 łyżek (100 g) mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki (3 g) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oliwy o delikatnym smaku lub innego wybranego tłuszczu

Przygotowanie placków jogurtowych:

1. W misce umieść obranego banana, jajka, jogurt grecki oraz miód. Zmiksuj blenderem.

Jak zrobić placki jogurtowe krok po kroku?
Jak zrobić placki jogurtowe krok po kroku?

2. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko łyżką na w miarę jednolite ciasto.

Jak zrobić placki jogurtowe krok po kroku?

3. Dobrze rozgrzej nieprzywierającą patelnię. Posmaruj jej powierzchnię odrobiną delikatnej w smaku oliwy lub innym wybranych tłuszczem.

Jak zrobić placki jogurtowe krok po kroku?

4. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Ja na jeden placuszek nakładam jedną czubatą łyżkę. Smaż placuszki do momentu, aż na ich powierzchni pojawia się pęcherzyki powietrza (takie bąbelki) – patrz zdjęcia poniżej.

Jak zrobić placki jogurtowe krok po kroku?
Jak zrobić placki jogurtowe krok po kroku?

5. Odwróć placuszki na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę (około minuty). Placki zdejmij z patelni i w ten sam sposób usmaż kolejne porcje.

Jak zrobić placki jogurtowe krok po kroku?

6. Placki podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak jogurt naturalny, twarożek, świeże owoce, dżem, miód czy syrop daktylowy.

Podobne wpisy