Chlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą (bez cukru)

przez admin
Chlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą (bez cukru)

Zazwyczaj o tej porze roku objadałam się słodyczami. Jesienna plucha, ciemne wieczory i powoli zbliżające się Boże Narodzenie wyostrzały mój apetyt na kaloryczne comfort food. Pyszne ciasto i kubek gorącej czekolady obok książki i koca wydawał mi się nieodłącznym elementem jesiennego wypoczynku. Ale nie tym razem! Dzielnie pracuję nad zrzuceniem kilku pociążowych kilogramów, dlatego zainteresowałam się tematem słodyczy bez dodatku cukru.

Może powinnam całkowicie zrezygnować z jedzenia słodkości? Albo jeść tylko świeże owoce? Według mnie człowiek jest tak skonstruowany, że bez słodkiego smaku nie potrafi się obejść. A tegoroczną wyjątkowo szarą i chłodną jesień trzeba zrównoważyć dawką słodkich endorfin. Jak dobrze więc, że można przygotować wypieki dobre dla naszego zdrowia i zaspokajające potrzeby wewnętrznego głodomora 🙂

Dzisiejszy chlebek pierwotnie miał być zwykłym ciastem cukiniowym (czytaj z cukrem), które chciałam urozmaicić dodatkiem gruszek i orzechów włoskich. Gdy jednak postanowiłam zrezygnować z pieczenia tradycyjnych słodyczy, za radą Gosi zamieniłam gruszki na jabłka (których od Taty mam dostatek) i odrobinę miodu. Słodkie jabłka nie tylko nadają chlebkowi pyszny smak, ale sprawiają także, że dodatek cukru jest niepotrzebny. Gdybyście zrezygnowali z cukinii na rzecz jabłek, nie musielibyście dodawać do chlebka nawet miodu. Ja jednak wolałam zachować warzywny składnik w moim wypieku. Bardzo lubię też ciasta z miodem – dzięki niemu chlebek jest wilgotny.

Chlebek jabłkowo-cukiniowy jest bardzo smaczny i wystarczająco słodki. Ma wilgotne wnętrze i lekko korzenny aromat. Świetnie smakuje na podwieczorek, ale nada się także na drugie śniadanie dla Was lub Waszych dzieciaków. Jeśli macie szczególnie \”słodkie ząbki\”, polejcie plaster chlebka łyżeczką miodu – zobaczycie jakie to niebo w gębie! 🙂

P.s. Chlebek przetestowałam na Mężu, synku i znajomych Męża z pracy i wszystkim baaaardzo smakował 🙂

Chlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą (bez cukru)

 

Chlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą (bez cukru)

 

 

Składniki /na keksówkę 21 x 12 cm:

  • 250 g słodkich jabłek (2-3 sztuki)
  • 200 g cukinii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 60 ml oliwy (ok. 6 łyżek)
  • 45 ml płynnego miodu (ok. 3 łyżki)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • 50 g płatków owsianych
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

 

 

Przygotowanie chlebka jabłkowo-cukiniowego:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Keksówkę wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia – zapobiegnie to przyklejeniu się chlebka do foremki.
  2. Jabłka i cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ja robię to przy pomocy robota kuchennego.
  3. Do miski z jabłkami i cukinią dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, sól i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj rozbełtane jajka, oliwę i miód i ponownie wymieszaj.
  4. Orzechy włoskie grubo posiekaj i wrzuć do mokrych składników razem z rodzynkami. Na koniec wsyp płatki owsiane i mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników.
  5. Przelej ciasto do foremki i wyrównaj. Możesz wierzch udekorować posiekanymi orzechami włoskimi i plasterkami jabłka. Wstaw chlebek do piekarnika i piecz przez 50-60 min. – aż patyczek wbity w środek chlebka będzie suchy.
  6. Wyjmij chlebek z piekarnika i wystudź. Chlebek jest świetny na podwieczorek, ale również na drugie śniadanie, np. do pracy lub szkoły. Przetestowałam, że dobrze smakuje nawet na 3 dzień od upieczenia.
Chlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą (bez cukru)


Zdarza Wam się jadać, a może nawet robić słodycze bez dodatku cukru? Jakie są Wasze ulubione przepisy? Chętnie poznam Wasze patenty, bo temat mnie wciągnął!

Podobne wpisy