3 proste sałatki makaronowe do pracy

przez Zuzanna
3 proste sałatki makaronowe do pracy

Z okazji Światowego Dnia Makaronu przygotowałam dla Was 3 przepisy na sałatki makaronowe, które możecie zabrać ze sobą do pracy. Pyszne, pożywne i proste do zrobienia.

Kiedy chodziłam na studia, sałatki makaronowe stanowiły jedne z czystszych moich posiłków. Robiłam je z tego, co było akurat w lodowce. Dobrze się przechowywały i mogłam je zjeść na uczelni na zimno. Teraz też często do nich wracam. Gdy chcę zrobić coś szybkiego lub nie mam lepszego pomysłu na posiłek do pracy, gotuję makron, dorzucam do niego warzywa i kawałek sera. Sałatki na bazie makaronu, choć w bogatszej wersji, goszczą również systematycznie na moim imprezowym stole.

Poniższe sałatki makaronowe zaplanowałam jako posiłek do pracy, można je więc łatwo i szybko przygotować wieczorem dnia poprzedniego. Bazują na łatwo dostępnych składnikach, są sycące i zawierają dużo warzyw – są więc odpowiednie dla osób szukających pomysłów na proste, zdrowe posiłki.

Jeżeli tylko możecie, starajcie się używać do sałatek makaronów pełnoziarnistych lub razowych. Salaki dzięki nim będą zdrowsze i na dłużej zapewnią sytość. Dawniej makarony razowe mnie odstraszały, lecz teraz się do nich przekonuję. Ich smak nie jest tak bardzo różny od smaku zwykłego makaronu. Może w tradycyjnych włoskich daniach wypadają różnie, jednak w sałatkach w towarzystwie dużej ilości warzyw smakują całkiem dobrze.

Z okazji Światowego Dnia Makaronu pyszną \”pastę\” przygotowała także Martynosia.

sałatka makaronowa, z fetą, z tuńczykiem, z fasolą, z pesto, do pracy, na uczelnię


Sałatka makaronowa z fasolką szparagową i tuńczykiem

 

Składniki / dla 2 osób:

  • 150 g makaronu kokardki
  • 150 g fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
  • sos: 1 mały lub 1/2 większego ząbka czosnku, 1,5 łyżki białego octu winnego, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10-12 dowolnych oliwek (ja użyłam dużych, zielonych oliwek, z których usunęłam pestkę, następnie pokroiłam na małe kawałki)
  • 3 duże garści paczkowanej mieszanki sałat
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

 

Przygotowanie sałatki makaronowej z tuńczykiem:

  1. Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania do tego samego garnka dodaj mrożoną fasolkę szparagową, która ugotuje się razem z makaronem. Jeżeli używasz świeżej fasolki, dodaj ją do makaronu na 5-6 minut przed końcem gotowania.
  2. Czosnek rozgnieć przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Sos dodaj do gorącego makaronu i fasolki i wymieszaj.
  3. Gdy makaron i fasolka przestygną, dodaj do nich pozostałe składniki: pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojone oliwki, mieszankę sałat oraz tuńczyka podzielonego na kawałki. Delikatnie wymieszaj.

 

sałatka makaronowa, z fetą, z tuńczykiem, z fasolą, z pesto, do pracy, na uczelnię

 

Sałatka makaronowa z białą fasolą i sosem pietruszkowym


Składniki / dla 2 osób:

  • 150 g makaronu świderki (u mnie razowy)
  • na sos: mały pęczek natki pietruszki, 1/2 większego ząbka czosnku, szczypta soli i pieprzu, oliwa – 4-5 łyżek – do uzyskania rzadkiej konsystencji, można też dodać do sosu trochę zimnej wody
  • 1 puszka białej fasoli lub ciecierzycy
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojony na plasterki
  • 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
  • 2 duże garści szpinaku baby

 

Przygotowanie sałatki makaronowej z białą fasolą:

  1. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie przygotuj sos pietruszkowy – pietruszkę i czosnek bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze (taki mały pojemniczek od blendera ręcznego), dopraw solą i pieprzem. Dodaj tyle oliwy (i ewentualnie zimnej wody), aż uzyskasz rzadką konsystencję sosu.
  2. Gdy makaron się ugotuje, wymieszaj go z sosem pietruszkowym i odstaw do przestygnięcia.
  3. Makaron wymieszaj z odcedzoną fasolą z puszki oraz pokrojonymi papryką, selerem naciowym i pomidorkami z puszki. Na koniec dodaj szpinak i wszystko delikatnie przemieszaj.

 

sałatka makaronowa, z fetą, z tuńczykiem, z fasolą, z pesto, do pracy, na uczelnię

 

Sałatka makaronowa z pesto, suszonymi pomidorami i fetą

 

Składniki / dla 2 osób:

  • 150 g makaronu penne (u mnie razowy)
  • 200 g różyczek brokułu (u mnie mrożony)
  • 2-3 czubate łyżki dowolnego pesto (domowego bazyliowego, z liści natki rzodkiewki, można też dać do niego szpinak, natkę pietruszki czy szczaw) lub pesto ze słoika
  • 8 suszonych pomidorów
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki pestek słonecznika

 

Przygotowanie sałatki makaronowej z pesto, suszonymi pomidorami i fetą:

  1. Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania do tego samego garnka dodaj mrożone brokuły, które ugotują się razem z makaronem. Jeżeli używasz świeżego brokuła, dodaj go do makaronu na 6-8 minut przed końcem gotowania.
  2. Poczekaj aż makaron i brokuły przestygną. Mrożone brokuły występują w dużych różyczkach, dlatego po ugotowaniu podzieliłam je na mniejsze części (można nożem lub ręcznie).
  3. Wymieszaj makaron i brokuły z wybranym pesto. Dodaj suszone pomidory pokrojone na paseczki i pokruszony ser feta. Posyp pestkami słonecznika i delikatnie przemieszaj.

 

sałatka makaronowa, z fetą, z tuńczykiem, z fasolą, z pesto, do pracy, na uczelnię

A w komentarzach dajcie mi znać, czy też robicie sałatki makaronowe do pracy i jakie są Wasze ulubione połączenia!

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy