Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią

Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią

Dzień dobry,
Proste danie, jednak niebanalne. Pesto z dodatkiem szpinaku i orzechów włoskich nadaje śliczny zielony kolor wstęgom makaronu tagliatelle. Panierowane plasterki cukinii są złociste i chrupiące, przełamują konsystencję dania i sprawiają, że jest ono bardziej sycące. Cukinii nie smażymy, tylko pieczemy w piekarniku, co czyni tę potrawę zdrowszą i mniej kłopotliwą w przygotowaniu. 

Oto moja propozycja do akcji wspólnego gotowania dań z użyciem pesto. Koniecznie zajrzyjcie na blogi Martynosi, Mirabelki, Mopsa i Panny Malwinny, gdzie znajdziecie więcej apetycznych przepisów.

Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią

Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią


inspiracja - przepis z książki Top with Cinnamon

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 cukinia pokrojona na plasterki
  • 45 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej
  • 4 łyżki parmezanu
  • sól do smaku
  • oliwa do spryskania cukinii
  • 300 g makaronu, np. tagliatelle
  • na pesto szpinakowe: 100 g liści szpinaku, 1 pęczek świeżej bazylii, 30 g orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, 30 g sera parmezan, 4 łyżki oliwy, sól do smaku
Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj 3 miseczki - do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą z parmezanem i szczyptą soli, a do trzeciej wbij jajko i wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. 
  2. Panieruj z obu stron plastry cukinii, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z parmezanem i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy opanierujesz już wszystkie plastry cukinii, skrop je odrobiną oliwy (najłatwiej przy pomocy oliwy w sprayu), wstaw do piekarnika na 10 minut, po czym przewróć plastry na drugą stronę i dopiekaj jeszcze przez 10 minut. Plastry cukinii powinny być złote i chrupiące.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Przygotuj pesto szpinakowe - wszystkie składniki pesto umieść w robocie kuchennym i zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu. W razie potrzeby, dodaj więcej oliwy. Dopraw solą do smaku. 
  4. Ugotowany makaron wymieszaj z pesto szpinakowym. Podawaj z plastrami chrupiącej cukinii oraz parmezanem do posypania. Smacznego!

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

"Czas na szpinak 5!"
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

14 komentarzy:

  1. Każde zielone danie czy deser ogromnie nam się podobają :D
    Pesto ze szpinaku (w ogóle prawdziwego pesto) nie jadłyśmy... pewnie dlatego, że nie jadamy makaronów za często :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pesto szpinakowe brzmi bardzo ciekawie, chyba wypróbuję przy najbliższej okazji ;)
    PS. Zdjęcia jak zwykle piękne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne danie. Wiosenne i zdrowe. To lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis i piękne zdjęcia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tyle rodzajów pesto jeszcze do wypróbowania przede mną :P Taki makaronik biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje smaki...pesto, smażona cukinia i makaron....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspanialy przepis. Kupuje patent z cukinia jako dodatkiem.

    OdpowiedzUsuń
  8. O, ta chrupiąca cukinia wygląda wspaniale z tym makaronem! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna i pyszna propozycja z makaronem!
    Ten zielony kolor mnie hipnotyzuje...

    OdpowiedzUsuń
  10. No i totalnie mnie tym przepisem kupiłaś<3

    OdpowiedzUsuń
  11. Boskie danie :) Dziękuję za przyłączenie się do mojej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To było pyszne danie. Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam.Ola.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.