Pasta i basta #4 – Makaron z pieczonym bakłażanem, pomidorkami i Burratą

przez Zuzanna
Makaron z bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi i Burratą

Makaron z pieczonym bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi i Burratą to banalnie prosty w przygotowaniu przepis na szybki obiad lub kolację. Bakłażana pieczemy w brytfance z dodatkiem czosnku, wysokiej jakości oliwy extra vergine Monini Classico, pomidorkami koktajlowymi i octem balsamicznym. Następnie dorzucamy ugotowany makaron i dekorujemy kremowym serem Burrata oraz bazylią. Sekretem dania jest pieczony czosnek, który rozgniatamy z upieczonymi pomidorkami i resztą soków z brytfanki, tworząc wspaniały aromatyczny sos. Niebo w gębie!

 

Co to jest ser Burrata?

Burrata to typowy dla włoskiego regionu Apulii ser z mleka krowiego (czasem bawolego), wytwarzany z mozzarelli i śmietany. Jest to ser z niespodzianką! Zewnętrzna warstwa złożona z mozzarelli kryje kremowe wnętrze ze śmietany oraz stracciatelli, które po przekrojeniu sera wylewa się z wnętrza Burraty. Ser jest delikatny, śmietankowy i niebiański w smaku.

Ser Burrata przepięknie się prezentuje jako zwieńczenie sałatki. Można go też podzielić na mniejsze porcje i ułożyć na chlebie czy makaronie. Kiedyś był to w Polsce trudno dostępny rarytas, ale ostatnio coraz łatwiej dostać go w popularnych supermarketach, np. w czasie włoskich tygodni czy przez Internet.

Jeżeli nie możecie dostać sera Burrata, zastąpcie go mozzarellą albo fetą.

 

Spróbuj innych przepisów z bakłażanem:

Makaron z bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi i Burratą

Makaron z pieczonym bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi i Burratą

 

czas przygotowania: 25 min.

liczba porcji: 2-3

 

Makaron z pieczonym bakłażanem – Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4 łyżki Oliwy Extra Vergine Monini Classico
  • 2-3 duże ząbki czosnku, nieobrane
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta cukru
  • 200 g makaronu penne
  • 1 ser Burrata
  • świeża bazylia

Makaron z pieczonym bakłażanem – Przepis:

1. Bakłażana pokrój w kostkę. Przełóż go na blachę wraz z nieobranymi ząbkami czosnku.
Makaron z pieczonym bakłażanem, pomidorkami i Burratą

 

2. Polej oliwą, dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano. Wymieszaj, aby bakłażan obtoczył się w przyprawach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 10-15 minut.
Makaron z pieczonym bakłażanem, pomidorkami i Burratą

 

3. Wyjmij na chwilę blachę z piekarnika i dorzuć pomidorki koktajlowe. Polej wszystko octem balsamicznym i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut.
Makaron z pieczonym bakłażanem, pomidorkami i Burratą

 

4. W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź go.
5. Wyjmij blachę z upieczonymi warzywami z piekarnika. Wyciśnij upieczony czosnek ze skórek prosto na blachę. Przy pomocy widelca wymieszaj go z sosem z blachy, przy okazji porozgniataj część upieczonych pomidorków.
Makaron z pieczonym bakłażanem, pomidorkami i Burratą

 

6. Na blachę wsyp makaron i wszystko razem wymieszaj. Rozłóż makaron na talerze.

Makaron z pieczonym bakłażanem, pomidorkami i Burratą

 

7. Ser Burrata porozdzieraj na kawałki i poukładaj je na makaronie. Skrop oliwą, dopraw pieprzem, udekoruj świeżą bazylią i podawaj.
Makaron z pieczonym bakłażanem, pomidorkami i Burratą

 

Przepis w wersji do druku:

Makaron z bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi i Burratą

Makaron z pieczonym bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi i Burratą

Porcje: 2-3 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4 łyżki Oliwy Extra Vergine Monini Classico
  • 2-3 duże ząbki czosnku, nieobrane
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta cukru
  • 200 g makaronu penne
  • 1 ser Burrata
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój w kostkę. Przełóż go na blachę wraz z nieobranymi ząbkami czosnku. Polej oliwą, dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano. Wymieszaj, aby bakłażan obtoczył się w przyprawach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 10-15 minut.
  2. Wyjmij na chwilę blachę z piekarnika i dorzuć pomidorki koktajlowe. Polej wszystko octem balsamicznym i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź go.
  4. Wyjmij blachę z upieczonymi warzywami z piekarnika. Wyciśnij upieczony czosnek ze skórek prosto na blachę. Przy pomocy widelca wymieszaj go z sosem z blachy, przy okazji porozgniataj część upieczonych pomidorków.
  5. Na blachę wsyp makaron i wszystko razem wymieszaj. Rozłóż makaron na talerze.
  6. Ser Burrata porozdzieraj na kawałki i poukładaj je na makaronie. Skrop oliwą, dopraw pieprzem, udekoruj świeżą bazylią i podawaj.

Uwagi do przepisu:

Ser Burrata możesz zamienić na mozzarellę albo fetę.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuje swoje zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @chilliczosnekioliwa

Możesz też zapisać ten przepis na swojej tablicy na Pinterest:

Makaron z pieczonym bakłażanem, pomidorami i Burrata - Pinterest
Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy