Makaron z pieczonym bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi i Burratą to banalnie prosty w przygotowaniu przepis na szybki obiad lub kolację. Bakłażana pieczemy w brytfance z dodatkiem czosnku, wysokiej jakości oliwy extra vergine Monini Classico, pomidorkami koktajlowymi i octem balsamicznym. Następnie dorzucamy ugotowany makaron i dekorujemy kremowym serem Burrata oraz bazylią. Sekretem dania jest pieczony czosnek, który rozgniatamy z upieczonymi pomidorkami i resztą soków z brytfanki, tworząc wspaniały aromatyczny sos. Niebo w gębie!
Co to jest ser Burrata?
Burrata to typowy dla włoskiego regionu Apulii ser z mleka krowiego (czasem bawolego), wytwarzany z mozzarelli i śmietany. Jest to ser z niespodzianką! Zewnętrzna warstwa złożona z mozzarelli kryje kremowe wnętrze ze śmietany oraz stracciatelli, które po przekrojeniu sera wylewa się z wnętrza Burraty. Ser jest delikatny, śmietankowy i niebiański w smaku.
Ser Burrata przepięknie się prezentuje jako zwieńczenie sałatki. Można go też podzielić na mniejsze porcje i ułożyć na chlebie czy makaronie. Kiedyś był to w Polsce trudno dostępny rarytas, ale ostatnio coraz łatwiej dostać go w popularnych supermarketach, np. w czasie włoskich tygodni czy przez Internet.
Jeżeli nie możecie dostać sera Burrata, zastąpcie go mozzarellą albo fetą.
Spróbuj innych przepisów z bakłażanem:
- dip z pieczonego bakłażana i orzechów włoskich
- Parmigiana di melanzane – włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym
- Pasta alla norma – sycylijski makaron z bakłażanem i pomidorami
- aromatyczne bakłażany faszerowane kuskusem
Makaron z pieczonym bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi i Burratą
czas przygotowania: 25 min.
liczba porcji: 2-3
Makaron z pieczonym bakłażanem – Składniki:
- 1 bakłażan
- 4 łyżki Oliwy Extra Vergine Monini Classico
- 2-3 duże ząbki czosnku, nieobrane
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta cukru
- 200 g makaronu penne
- 1 ser Burrata
- świeża bazylia
Makaron z pieczonym bakłażanem – Przepis:





Przepis w wersji do druku:

Składniki:
- 1 bakłażan
- 4 łyżki Oliwy Extra Vergine Monini Classico
- 2-3 duże ząbki czosnku, nieobrane
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta cukru
- 200 g makaronu penne
- 1 ser Burrata
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
- Bakłażana pokrój w kostkę. Przełóż go na blachę wraz z nieobranymi ząbkami czosnku. Polej oliwą, dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano. Wymieszaj, aby bakłażan obtoczył się w przyprawach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 10-15 minut.
- Wyjmij na chwilę blachę z piekarnika i dorzuć pomidorki koktajlowe. Polej wszystko octem balsamicznym i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź go.
- Wyjmij blachę z upieczonymi warzywami z piekarnika. Wyciśnij upieczony czosnek ze skórek prosto na blachę. Przy pomocy widelca wymieszaj go z sosem z blachy, przy okazji porozgniataj część upieczonych pomidorków.
- Na blachę wsyp makaron i wszystko razem wymieszaj. Rozłóż makaron na talerze.
- Ser Burrata porozdzieraj na kawałki i poukładaj je na makaronie. Skrop oliwą, dopraw pieprzem, udekoruj świeżą bazylią i podawaj.
Uwagi do przepisu:
Ser Burrata możesz zamienić na mozzarellę albo fetę.
Możesz też zapisać ten przepis na swojej tablicy na Pinterest:
