Roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem

przez Zuzanna
roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem

Roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem to pełen warzyw pomysł na letni, wegetariański obiad inspirowany kuchnią włoską. Twa sezon na cukinię, a to obok pomidorów i fasolki szparagowej moje ulubione letnie warzywo. Szczególnie lubię w tym czasie kupować cukinie zarówno odmiany zielonej jak i żółtej, które razem w potrawach tak pięknie się prezentują. Roladki z cukinii faszerowane ricottą, parmezanem, czosnkiem i szpinakiem, podane w sosie pomidorowym to danie bardzo aromatyczne, które skradnie Wasze serca.

 

Roladki z cukinii czyli Involtini di zucchine

Moje dzisiejsze roladki z cukinii inspirowane są włoskim daniem Involtini di Zucchini, które przygotowuje się rozsmarowując nadzienie z ricotty na plastrach cukinii, zawijając w roladki i zapiekając w sosie pomidorowym. Znana jest także wersja tej potrawy z bakłażanem nazywana Involtini di melanzane. Potrawa przypomina lasagnę, w której makaron zastąpiliśmy plastrami warzyw, jest to więc taka lżejsza, mniej kaloryczna opcja.

Gorąco polecam Wam kupienie cukinii żółtej oraz zielonej, bo gotowa zapiekanka prezentuje się tak ładnie i kolorowo. Potrzebujecie po 10 plastrów jednego i drugiego koloru wyciętych z 2 średnich cukinii. Najprościej będzie to zrobić przy pomocy mandoliny. Końcówki i boki cukinii, z których nie da się wyciąć plastrów, posiekałam i dodałam do farszu, dlatego nic się w tym przepisie nie marnuje. Cukinia przesmażona z czosnkiem i szpinakiem i wymieszana z ricottą oraz parmezanem tworzą nieziemsko pyszny farsz. Jeśli jak ja ustawicie roladki z cukinii na boku, farsz i cukinia będą pięknie prezentować się w gotowej zapiekance.

 

roladki z cukinii z nadzieniem z ricotty i szpinaku

Wskazówki, jak poprawić swoją dietę dzięki polskim warzywom sezonowym

Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin, składników mineralnych i błonnika. Szczególnie jeśli wybierzemy warzywa sezonowe – to one najbardziej obfitują w wartości odżywcze. Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi powinniśmy zjadać warzywo lub owoc do każdego posiłku, w sumie minimum 400 g w ciągu dnia. Jednak zamiast układać produty na wadze kuchennej, dużo łatwiej jest kierować się promowaną przed dietetyków zasadą „połowy talerza”, którą powinniśmy wypełniać warzywami. Może to być surówka do obiadu, warzywa pokrojone w słupki zestawione z dipem czy kanapką lub dania oparte na warzywach, takiej jak dzisiejsze roladki z cukinii.

Jak poprawić swoją dietę dzięki polskim warzywom sezonowym?

  • Zwracaj uwagę na pochodzenie produktów i kupuj warzywa pochodzące z Polski. Informację o kraju pochodzenia znajdziesz na etykiecie przy cenie produktu lub na opakowaniu.
  • Kupuj produkty, na które aktualnie trwa sezon. Jest to gwarancja najlepszego smaku, najwyższych wartości odżywczych oraz najniższych cen. Skorzystaj z kalendarza sezonowości (poniżej).
  • Poza sezonem jedz warzywa pod postacią mrożonek, kiszonek oraz innych przetworów, które zostały wytworzone z krajowych warzyw.
  • A najlepiej zrób własne przetwory, zamykając w słoikach smak i walory odżywcze polskich warzyw. Zobacz jak zrobić: domowy przecier pomidorowy, suszone pomidory, turecką pastę paprykową.

 

Kalendarz sezonowości polskich warzyw – Na co jest sezon latem?

Lato i wczesna jesień to wspaniały czas, kiedy dostępnych jest najwięcej sezonowych, polskich warzyw. Tylko wtedy pomidory smakują tak słodko, bakłażany i papryka aż proszą się, aby z nich zrobić leczo, ogórki pysznią się w sałatkach lub jako małosolne. Niskie ceny produktów zachęcają do zakupów, a ich jakość jest fantastyczna. Wybierając polskie, sezonowe warzywa otrzymujemy najlepszy smak i wpieramy naszych rodzimych rolników.

W lipcu, sierpniu oraz wrześniu możemy cieszyć się przede wszystkich takimi warzywami jak:

  • bakłażan
  • botwina
  • brokuł
  • cukinia
  • czosnek galicyjski
  • fasolka szparagowa
  • groszek zielony
  • kalafior
  • kalarepa
  • ogórek
  • pomidor
  • rzodkiewka

Zachęcam Was do sprawdzania, na jakie warzywa jest aktualnie sezon w Kalendarzu sezonowości polskich warzyw:

kalendarz sezonowości polskich warzyw

 

Więcej pysznych przepisów wykorzystujących cukinię:

 

roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem

Roladki z cukinii z nadzieniem z ricotty i szpinaku

 

czas przygotowania: 1 godz.
liczba porcji: 4

 

Roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem – Składniki:

  • 1 średnia cukinia zielona
  • 1 średnia cukinia żółta
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże ząbki czosnku, np. czosnku galicyjskiego
  • 300 g szpinaku
  • szczypta gałki muszkatołowej lub płatków chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g sera ricotta
  • 80 g tartego twardego sera np. parmezanu
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • szczypta oregano
  • szczypta suszonego czosnku lub ząbek świeżego
  • 1 łyżka cukru
  • świeża bazylia do podania

 

Roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem – Przepis:

1. Z cukinii odetnij końce i pokrój je wzdłuż na cienkie plastry o grubości ok. 0,5 cm. Najprościej jest to zrobić przy pomocy mandoliny. Potrzebujesz ok. 20 plastrów. Końcówki oraz boki cukinii, których nie da się wykorzystać do roladek, posiekaj drobno i zostaw, aby dodać je do farszu.
roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem
roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem

 

2. Plastry cukinii ułóż na desce wyłożonej ręcznikiem papierowym i posyp solą. Chodzi o to, aby plastry zmiękły i można je było łatwo zawijać. Odstaw je na 5 minut, następnie opłucz wodą z soli i wytrzyj do sucha papierowymi ręcznikami.
roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem
roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem

 

3. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekany czosnek oraz kawałki cukinii. Smaż przez 2-3 minuty, następnie dodaj szpinak i smaż przez ok. 3-4 minuty, aż szpinak straci na objętości.  Dopraw gałką muszkatołową lub płatkami chilli, solą oraz pieprzem. Odstaw farsz do ostygnięcia, następnie wymieszaj z serem ricotta oraz 50 g parmezanu.
roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem
roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem
roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem
roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem

 

4. Na dnie naczynia do zapiekania wylej passatę pomidorową. Dodaj oregano, suszony lub świeży czosnek, cukier, sól i pieprz i wymieszaj. Plastry cukinii smaruj farszem i zawijaj w rulony.
roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem
roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem
roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem

 

5. Roladki z cukinii układaj w sosie pomidorowym. Możesz je układać tradycyjnie na płasko, pilnując żeby końcówka cukinii była schowana pod roladką. Ja jednak ułożyłam roladki bokiem, przez co farsz jest widoczny, a cała zapiekanka wygląda bardzo efektownie. Na koniec posyp roladki pozostałym parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.
roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem

 

Przepis w wersji do druku:

roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem

Roladki z cukinii z nadzieniem z ricotty i szpinaku

Porcje: 4 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki:

  • 1 średnia cukinia zielona
  • 1 średnia cukinia żółta
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 300 g szpinaku
  • szczypta gałki muszkatołowej lub płatków chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g sera ricotta
  • 80 g tartego twardego sera np. parmezanu
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • szczypta oregano
  • szczypta suszonego czosnku lub ząbek świeżego
  • 1 łyżka cukru
  • świeża bazylia do podania

Sposób przygotowania:

  1. Z cukinii odetnij końce i pokrój je wzdłuż na cienkie plastry o grubości ok. 0,5 cm. Najprościej jest to zrobić przy pomocy mandoliny. Potrzebujesz w sumie 20 plastrów. Końcówki oraz boki cukinii, których nie da się wykorzystać do roladek, posiekaj drobno i zostaw, aby dodać je do farszu.
  2. Plastry cukinii ułóż na desce wyłożonej ręcznikiem papierowym i posyp solą. Chodzi o to, aby plastry zmiękły i można je było łatwo zawijać. Odstaw je na 5 minut, następnie opłucz wodą z soli i wytrzyj do sucha papierowymi ręcznikami.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekany czosnek oraz kawałki cukinii. Smaż przez 2-3 minuty, następnie dodaj szpinak i smaż przez ok. 3-4 minuty, aż szpinak straci na objętości.  Dopraw gałką muszkatołową lub płatkami chilli, solą oraz pieprzem. Odstaw farsz do ostygnięcia, następnie wymieszaj z serem ricotta oraz 50 g parmezanu.
  4. Na dnie naczynia do zapiekania wylej passatę pomidorową. Dodaj oregano, suszony lub świeży czosnek, cukier, sól i pieprz i wymieszaj. Plastry cukinii smaruj farszem i zawijaj w rulony.
  5. Roladki z cukinii układaj w sosie pomidorowym. Możesz je układać tradycyjnie na płasko, pilnując żeby końcówka cukinii była schowana pod roladką. Ja jednak ułożyłam roladki bokiem, przez co farsz jest widoczny, a cała zapiekanka wygląda bardzo efektownie. Na koniec posyp roladki pozostałym parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.

Uwagi do przepisu:

Cukinie możesz zamienić na bakłażana. Roladki możesz układać na płasko, zamiast na boku. Do farszu zamiast szpinaku możesz dodać pieczarki, ser ricotta zamienić na twaróg lub twaróg wymieszany z fetą.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuje swoje zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @chilliczosnekioliwa
roladki z cukinii z ricottą i szpinakiem
Wpis powstał w ramach kampanii “Moc Polskich Warzyw” sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

 

„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

MPW belka

Podobne wpisy