Pasta i basta #3 – Spaghetti carbonara z bobem

przez Zuzanna
Spaghetti carbonara z bobem i czosnkiem

Dziś mam dla Was przepis na letnią wersję Spaghetti alla carbonara z dodatkiem bobu. Oryginalna carbonara jest pyszna, choć też trochę ciężka, dlatego lubię wzbogacić ją o zielone warzywa. W maju wybrałabym szparagi, a w lipcu stawiam na bób, który wspaniale komponuje się z podsmażonym boczkiem.  Gdy już macie ugotowany bób, to sam makaron robi się naprawdę błyskawicznie. Zapraszam Was na przepis ze zdjęciami krok po kroku.

 

Co to jest spaghetti carbonara?

Spaghetti carbonara to sławne włoskie danie z makaronu pochodzące z Rzymu. W klasycznej postaci sos składa się jedynie z jajek (lub żółtek), twardego sera takiego jak Pecorino Romano lub Parmigiano-Reggiano, wieprzowiny pod postacią guanciale lub pancetty oraz pieprzu. Mało składników, sos robi się szybciej niż trwa gotowanie makaronu, ale trzeba też uważać, aby z sosu nie zrobić jajecznicy.

Ja proponuję Was nieco spolszczoną wersję tego dania wykonanego na bazie łatwo dostępnych składników. Pancettę zastąpiłam zwykłym wędzonym boczkiem, a do sosu dodałam śmietankę, która wzbogaca jego smak, a ja nie muszę tak bardzo martwić się o konsystencję sosu. Dla przełamania smaku dodałam czosnek, suszone chilli oraz musztardę – jest więc pikantnie i aromatycznie.

 

Spróbuj innych przepisów na letnie makarony:

Spaghetti carbonara z bobem i czosnkiem

Spaghetti carbonara z bobem i boczkiem

 

czas przygotowania: 40 min.

liczba porcji: 2

 

Spaghetti carbonara z bobem – Składniki:

  • 150 g bobu ugotowanego i obranego ze skórki (300 g przed obraniem)
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 żółtka
  • 125 ml 1/2 szklanki śmietanki 30% tłuszczu
  • 50 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • 1 łyżeczka musztardy
  • świeżo zmielony pieprz
  • ewentualnie szczypta soli
  • 90 g surowego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chilli w płatkach lub rozkruszonej papryczki peperoncino
  • do dekoracji – natka pietruszki lub szczypiorek

 

Spaghetti carbonara z bobem – Przepis:

1. Bób ugotuj w osolonej wodzie, następnie obierz i odmierz potrzebną ilość. Ze skórek bobu możesz zrobić kotleciki z dodatkiem sera feta.

Spaghetti carbonara z bobem i boczkiem

Spaghetti carbonara z bobem i boczkiem

 

2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj w niej makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłóż trochę wody z gotowania makaronu.

Spaghetti carbonara z bobem i boczkiem

 

3. W małej miseczce wymieszaj ze sobą żółtka, śmietankę, musztardę oraz połowę parmezanu. Dopraw sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i ewentualnie szczyptą soli.

 

4. Na dużej patelni podsmaż boczek, aż się zrumieni i wytop z niego tłuszcz. Dodaj ugotowany i obrany bób, posiekany czosnek oraz papryczkę chilli i smaż razem przez chwilę.

Spaghetti carbonara z bobem i boczkiem Spaghetti carbonara z bobem i boczkiem

 

5. Dodaj ugotowany makaron spaghetti i całość wymieszaj. Zmniejsz ogień do małego. Wlej mieszankę jajeczną i mieszaj całość, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj zostawioną wodę z gotowania makaronu.

Spaghetti carbonara z bobem i boczkiem Spaghetti carbonara z bobem i boczkiem

Spaghetti carbonara z bobem i boczkiem

 

6. Gotowy makaron przełóż na talerze, posyp resztą parmezanu i udekoruj szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Spaghetti carbonara z bobem i boczkiem

Przepis w wersji do druku:

Spaghetti carbonara z bobem i czosnkiem

Spaghetti carbonara z bobem i boczkiem

Porcje: 2 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki:

  • 150 g bobu ugotowanego i obranego ze skórki (300 g przed obraniem)
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 żółtka
  • 125 ml 1/2 szklanki śmietanki 30% tłuszczu
  • 50 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • 1 łyżeczka musztardy
  • świeżo zmielony pieprz
  • ewentualnie szczypta soli
  • 90 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chilli w płatkach lub rozkruszonej papryczki peperoncino
  • do dekoracji - natka pietruszki lub szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie, następnie obierz i odmierz potrzebną ilość. Ze skórek bobu możesz zrobić kotleciki z dodatkiem sera.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj w niej makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłóż trochę wody z gotowania makaronu.
  3. W małej miseczce wymieszaj ze sobą żółtka, śmietankę, musztardę oraz połowę parmezanu. Dopraw sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i ewentualnie szczyptą soli.
  4. Na dużej patelni podsmaż boczek, aż się zrumieni i wytop z niego tłuszcz. Dodaj ugotowany i obrany bób, posiekany czosnek oraz papryczkę chilli i smaż razem przez chwilę.
  5. Dodaj ugotowany makaron spaghetti i całość wymieszaj. Zmniejsz ogień do małego. Wlej mieszankę jajeczną i mieszaj całość, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj zostawioną wodę z gotowania makaronu.
  6. Gotowy makaron przełóż na talerze, posyp resztą parmezanu i udekoruj szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Uwagi do przepisu:

Do przepisu wykorzystaj surowy wędzony boczek, a jeśli tylko dostaniem - guanciale lub boczek pancetta. Wiosną zamień bób na zielone szparagi

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuje swoje zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @chilliczosnekioliwa

Podobne wpisy