Sałatka Caprese z kolorowymi pomidorami i brzoskwiniami

przez Zuzanna
Sałatka Caprese z brzoskwiniami

Sałatka Caprese to świetny przepis na letni lunch lub kolację. Mamy środek lata, na bazarkach możemy dostać soczyste pomidory we wszystkich możliwych kolorach i kształtach. Postanowiłam wykorzystać je do przygotowania mojej wersji sałatki Caprese, do której poza kolorowymi pomidorami dodałam także słodkie brzoskwinie. Z dodatkiem kremowej mozzarelli, świeżej bazylii i wysokiej jakości oliwy z oliwek smakują idealnie! Kocham tę prostotę na talerzu.

 

Co to jest sałatka Caprese?

Sałatka Caprese to słynna włoska potrawa złożona w pokrojonych w plastry pomidorów i mozzarelli, przyozdobiona listkami bazylii i polana oliwą.  W swej klasycznej wersji przywodzi na myśl kolory włoskiej flagi. Jej nazwa pochodzi od miejsca jej powstania, czyli wyspy Capri na Morzu Tyrreńskim w Zatoce Neapolitańskiej. Co ciekawe, poza sałatką we włoskiej kuchni możemy znaleźć także inne potrawy zawierające pomidory, mozzarellę i bazylię nazywane „Caprese”, takie jak pizza, makaron czy kanapka.

Sałatka Caprese z brzoskwiniami

Jakie są składniki sałatki Caprese?

W tej prostej sałatce kluczowa jest jakość składników, dlatego lato to najlepszy czas, aby ją przygotować. W klasycznej sałatce Caprese znajdziecie następujące składniki:

  • soczyste, słodkie pomidory – im smaczniejsze pomidory, tym lepsza sałatka. Latem uwielbiam korzystać z różnorodności dostępnych odmian i chętnie kupuję pomidory odmiany żółtej oraz czarnej, które są naprawdę słodkie.
  • świeża mozzarella – jej delikatny smak to cudowne dopełnienie sałatki. W tradycyjnej sałatce kroimy na plastry dużą kulę, ale równie fajnie wygląda mozzarella w mini kuleczkach.
  • świeża bazylia – ja mam teraz doniczkę bazylii na tarasie i wykorzystuję ją do różnych przepisów.
  • oliwa extra vergine – to jedyny dressing dla sałatki, dlatego jej jakość ma bardzo duży wpływ na końcowy efekt smakowy. Do sałatki Caprese wybrałam oliwę extra vergine Monini GranFruttato, której intensywny owocowy aromat świetnie dopełnia smak pomidorów oraz brzoskwiń. Ta oliwa ma wyrazisty smak i sama w sobie jest przyprawą dla warzyw i owoców.
  • sól morska oraz świeżo zmielony pieprz.

Sałatka Caprese z brzoskwiniami

Wariacje sałatki Caprese:

  • pomidory możecie uzupełnić dodatkiem owoców, ja tym razem postawiłam na brzoskwinie, ale sprawdzą się także truskawki oraz awokado
  • zamiast mozzarelli wykorzystaj ser Burrata, o płynnym, rozlewającym się wnętrzu
  • sałatkę możesz dodatkowo polać octem lub glassą balsamiczną
  • możesz też dodać kleksy bazyliowego pesto lub wymieszać pesto z oliwą, aby było rzadsze i polać sałatkę
  • dodać coś zielonego, jak szpinak lub rukola.

 

Inne pomysły na letnie sałatki z różnych stron świata:

Sałatka Caprese z brzoskwiniami

 

Sałatka Caprese z kolorowymi pomidorami i brzoskwiniami

 

czas przygotowania: 15 min.

liczba porcji: 2

 

Sałatka Caprese z kolorowymi pomidorami i brzoskwiniami – Składniki:

  • 3 pomidory w różnych kolorach, u mnie żółty, czarny oraz bawole serce
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 1 brzoskwinia
  • 2 kulki mozzarelli lub 1 kulka mozzarelli oraz garść mini mozzarelli
  • garść liści bazylii
  • 2 łyżki Oliwy Extra Vergine Monini GranFruttato
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

Sałatka Caprese z kolorowymi pomidorami i brzoskwiniami – Przepis:

  1. Pomidory oraz mozzarellę pokrój na plastry, pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Brzoskwinię przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ pokrój na cząstki.
  2. Na dużym półmisku ułóż naprzemiennie plastry pomidorków i mozzarelli, cząstki brzoskwini oraz listki bazylii. Dodaj pomidorki koktajlowe i opcjonalnie mini mozzarellę.
  3. Sałatkę polej oliwą oraz dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz polać sałatkę galssą balsamiczną. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. z bagietką.

Sałatka Caprese z brzoskwiniami

Przepis w wersji do druku:

Sałatka Caprese z brzoskwiniami

Sałatka Caprese z kolorowymi pomidorami i brzoskwiniami

Porcje: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki:

  • 3 pomidory w różnych kolorach, u mnie żółty, czarny oraz bawole serce
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 1 brzoskwinia
  • 2 kulki mozzarelli lub 1 kulka mozzarelli oraz garść mini mozzarelli
  • garść liści bazylii
  • 2 łyżki Oliwy Extra Vergine Monini GranFruttato
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory oraz mozzarellę pokrój na plastry, pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Brzoskwinię przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ pokrój na cząstki.
  2. Na dużym półmisku ułóż naprzemiennie plastry pomidorków i mozzarelli, cząstki brzoskwini oraz listki bazylii. Dodaj pomidorki koktajlowe i opcjonalnie mini mozzarellę.
  3. Sałatkę polej oliwą oraz dopraw solą i pieprzem.

Uwagi do przepisu:

Opcjonalnie możesz polać sałatkę galssą balsamiczną. Jako dodatki możesz zastosować awokado oraz rukolę. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. z bagietką. 

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuje swoje zdjęcie na Instagramie i oznacz mnie @chilliczosnekioliwa

Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy