Koktajle i smoothie to prosty i szybki do zrobienia posiłek. Jest wręcz naładowany witaminami, składnikami mineralnymi i antyoksydantami, a jeśli zadbamy o dodatek zbóż, orzechów czy produktów białkowych, będzie też pożywny i sycący. Koktajle to więc doskonały pomysł na to, aby dodać sobie energii w pracy, nawet jeśli brakuje nam czasu na przerwę. Dziś przygotowałam dla Was aż 5 przepisów na smoothie do pracy, które przypadną do gustu osobom, które chcą prowadzić zdrowy tryb życia, ale nie mają czasu na szykowanie tradycyjnych lunchboxów. We wpisie znajdziecie również informacje, jak komponować koktajle i smoothie, jak je szybko przygotować i w czym zabrać do pracy. Podzielę się z Wami także opinią na temat blendera, który ostatnio zawitał w mojej kuchni.
Dlaczego koktajle i smoothie to dobry pomysł na posiłek do pracy?
W idealnym świecie powinniśmy zabierać do pracy pojemniki z domowymi posiłkami, jeść ciepłe obiady, spożywać je w spokoju i na siedząco. Jednak wiem od Was, że nie zawsze macie w pracy mikrofalówkę. Każdemu z nas również zdarza się czasem jadać w biegu pomiędzy jednym zadaniem a drugim.
Dlatego polecam Wam przygotowywanie koktajli, bo to najzdrowszy fast food na świecie :) Banalnie prosty w przygotowaniu posiłek, który możecie zrobić w zaledwie 3-5 minut. Koktajl łatwo jest zabrać ze sobą do pracy w odpowiedniej butelce lub bidonie, a następnie wyciągnąć w dowolnej chwili, gdy czas nie pozwala nam na zjedzenie większego posiłku.
Koktajl czy smoothie to zatem świetny pomysł na posiłek do pracy dla wszystkich zabieganych, ale też tych, którzy nie mają rano czasu na zrobienie śniadania. Koktajl w bidonie możecie wypić po drodze w autobusie czy zaraz po przyjściu do pracy. To lepsze niż drożdżówka!
Zalety koktajlów i smoothie
Spożywanie koktajli poprawia nasze zdrowie, samopoczucie i odporność. Niosą szereg wartości – są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, dostarczają też cennego błonnika pokarmowego, który reguluję prace jelit. Pozwalają nam w prosty sposób przemycić sporą dawkę warzyw i owoców do naszej diety, a także włączyć do jadłospisu nielubiane produkty, np. warzywa liściaste.
Jednak aby w pełni skorzystać z ich walorów, starajmy się nie pić ich za szybko. Dobrze skomponowany koktajl jest jak pełnowartościowy posiłek, powinniśmy zatem w miarę możliwości pić go stopniowo, przeżuwając każdy łyk. Pozwoli to na wymieszanie koktajlu ze śliną i w konsekwencji jego lepsze strawienie i wchłonięcie składników odżywczych.
Zasady komponowania koktajlów i smoothie
1.Bazą koktajlu są owoce
Owoce nadają koktajlowi pysznego smaku i łagodzą posmak innych, mniej lubianych, ale wartościowych składników ;) Poza słodkimi owocami, do smoothie warto jest też dodać owoc mięsisty, dzięki któremu po zmiksowaniu zyska on kremową konsystencję.
kremowe owoce: banany, awokado, mango
słodkie owoce: czereśnie, morele, brzoskwinie, truskawki, ananasy, jabłka, gruszki, winogrona, pomarańcze
2. Wybieraj zielone warzywa
Zielone warzywa liściaste to bogactwo witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, których zazwyczaj brakuje w naszej diecie. Zielone smoothie to pyszny sposób na to, aby przemycić je do jadłospisu, szczególnie jeśli nie lubicie sałatek z zielonymi liśćmi. Działa też na dzieci, co sprawdziłam na moim 6-letnim synku. Polecam szczególnie szpinak oraz jarmuż, które łatwo się miksują i w gotowym smoothie są mało wyczuwalne.
zielone warzywa liściaste: szpinak, jarmuż, rukola, natka pietruszki, sałata
3. Do każdego koktajlu dodaj źródło białka, tłuszczu i złożonych węglowodanów
Gdy zabieramy koktajl do pracy, chcemy aby dał nam jak największe uczucie sytości, pomimo swojej płynnej konsystencji. Dlatego poza owocami i warzywami dodajmy do niego produkty, które dostarczają białka, tłuszczu i złożonych węglowodanów, zupełnie jak tradycyjny, pełnowartościowy posiłek. Obniży to indeks glikemiczny napoju i usprawni naszą przemianę materii. Pamiętajmy też, że bez źródła tłuszczu w koktajlu nie przyswoimy znajdujących się w nim witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
źródła białka: serek wiejski, twaróg, tofu, jogurt naturalny, jogurt sojowy, mleko krowie, mleko roślinne, płatki owsiane
źródła węglowodanów: ugotowana kasza jaglana, płatki owsiane, gryczane, jaglane
zdrowe tłuszcze: orzechy, masło orzechowe, awokado, nasiona chia, zmielone siemię lniane, mleko kokosowe, mleko migdałowe, łyżeczka oleju lnianego lub oliwy
4. Nie zapomnij o płynie
Czasem do przygotowania koktajlu wystarczą soczyste owoce, jednak zazwyczaj dodajemy do niego jakiś płynny składnik. Do smoothie warto sięgać po bogate w wapń przetwory mleczne lub napoje roślinne, szczególnie jeśli robimy koktajl z zawierającym szczawiany szpinakiem.
płynne dodatki do smoothie: mleko krowie lub roślinne, jogurt, kefir, maślanka, herbata ziołowa (przestudzona), sok owocowy lub owoce z dużą ilością soku, np pomarańcze, mleko kokosowe, woda kokosowa
5. Dodawaj przyprawy oraz zioła
Wzbogacą one koktajl w ciekawy smak oraz dodatkową porcję przeciwutleniaczy. Szczypta chilli do smoothie przyspieszy przemianę materii. Ja jednak jestem fanką rozgrzewających przypraw – cynamonu, imbiru oraz kurkumy.
6. Wciśnij sok z cytryny
Sok z cytryny szczególnie dobrze komponuje się z zielonymi smoothie z dodatkiem warzyw liściastych. Bardzo fajnie przełamuje ich smak i neutralizuje trawiasty posmak. Dodatkowo pomoże w przyswojeniu zawartego w koktajlu żelaza.
Jak szybko przygotować koktajle i smoothie?
Do przygotowania koktajli będziecie potrzebować jakiegoś typu blendera, przy czym najlepiej sprawdzają się tu specjalnie do tego przeznaczone blendery kielichowe, nazywane koktajlerami.
Jaką butelkę na koktajle i smoothie wybrać?
Smoothie przygotowane w tradycyjnym blenderze kielichowym, przed zabraniem do szkoły czy pracy musimy przelać do odpowiedniego pojemnika. Do wyboru mamy butelki plastikowe i szklane, a także termosy i bidony.
I tu widać największą przewagę blendera Kenwood Smoothie 2go sport i moją ulubioną zaletę. Składniki koktajlu miksujemy bezpośrednio wewnątrz praktycznego kielicha – bidonu. Wystarczy, że nałożymy wieczko i już możemy zabrać bidon wszędzie ze sobą. Jest on naprawdę szczelny (testowałam), a pojemność aż 600 ml pozwala na jednorazowe zmiksowanie dwóch porcji koktajlu. Sam blender jest wyposażony w dwa takie bidony, zatem możemy przygotować napój dla naszej drugiej połówki.
Bidony, jak również ostrze blendera można myć w zmywarce, tak więc użytkowanie Smoothie 2go sport jest niekłopotliwe. Zważywszy więc na wysoką jakość tego blendera, jak i jego atrakcyjną cenę, urządzenie to powinno zadowolić niejedną wymagającą osobę.
Na zdjęciu: smoothie czekoladowe i zielone smoothie z jarmużem |
Jak przechowywać koktajle i smoothie?
Jeśli macie taką możliwość, wypijcie koktajl krótko po przygotowaniu, np. w domu na śniadanie lub krótko po przyjeździe do pracy. Jeśli chcecie przechować go na później, koniecznie wstawcie go do lodówki i spożyjcie w ciągu 24 godzin.
Niestety część koktajli po pewnym czasie zmienia swój wygląd czy konsystencję. Smoothie z dodatkiem płatków owsianych, nasion chia czy siemienia lnianego będzie gęstniał, dlatego warto dodać do niego więcej płynu. Smoothie owocowo-warzywne może się rozwarstwić, szczególnie to na bazie wody/soku owocowego. Koktajle z mlekiem, kefirem czy jogurtem są bardziej stabilne. Koktajle z przepisów poniżej zostawiłam na noc w lodówce i muszę powiedzieć, że nic im się nie stało, jedynie ten ze szpinakiem dostał lekko gorzkiego posmaku. Jeśli Wasze smoothie się rozwarstwiło, wstrząśnijcie butelkę i wszystko wróci do normy :)
Na zdjęciu: Smoothie kokosowo-truskawkowe i koktajl na śniadanie ze szpinakiem |
5 przepisów na pyszne koktajle i smoothie:
Pożywny koktajl z gruszką i kaszą jaglaną
- 1 banan
- 1/2 twardej gruszki (120 g)
- 3 łyżki mrożonej czarnej porzeczki lub wiśni (40 g)
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki kefiru (140 g)
Czekoladowe smoothie z masłem orzechowym i malinami
- 1 banan
- 45 g mrożonych lub świeżych malin
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 czubata łyżeczka masła orzechowego (25 g)
- 1 łyżka kakao
- szczypta cynamonu
Na zdjęciu po lewej – koktajl z gruszką i kaszą jaglaną |
Koktajl na śniadanie ze szpinakiem i płatkami owsianymi
- 1 banan
- 2 pomarańcze
- garść szpinaku baby (12 g)
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka nasion chia
Zielone smoothie z awokado i jarmużem
- 1/2 banana
- 1 jabłko (100 g)
- garść jarmużu (12 g)
- 1/2 miękkiego awokado
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 szklanka mleka sojowego
Koktajl kokosowo-truskawkowy z twarogiem
- 1 szklanka świeżych truskawek lub malin (140 g) – można zamienić na inne słodkie owoce
- 40 g twarogu półtłustego
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżka płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka mleka kokosowego