Fasulye pilaki – fasola gotowana w oliwie i pomidorach

przez admin

Dzień dobry,

W ramach wspólnego gotowania wraz z innymi blogerkami przygotowałam tureckie danie o nazwie pilaki. U mnie jest to fasulye pilaki, czyli biała fasola gotowana w oliwie z cebulą, marchewką, ziemniakiem i pomidorem. Potrawa bardzo przypomina gigantes plaki, które gotowałam dla Was po powrocie z Grecji. 
Jak smakuje pilaki?
-\”Ta potrawa jest nawet lepsza od gigantes plaki. Takie dania powodują, że mogę o mięsie zapomnieć.\” – powiedział mój Mąż po spróbowaniu fasulye pilaki. Chyba nie potrzeba większej rekomendacji?:)
P.s. Dzisiejszy post to mój debiut w wirtualnej kuchni. Razem ze mną pilaki przygotowały Panna MalwinnaEmilia i KasiaZachęcam Was, abyście zajrzeli na strony Dziewczyn. Dziewczyny, jest mi bardzo miło, że mogłam gotować razem z Wami:)

Tureckie pilaki – kilka słów o potrawie
Słowem pilaki określa się w Turcji pewien styl przygotowywania potraw, który polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Zatem nie jest to jedna potrawa, a rodzajów pilaki jest wiele, z tymże zawsze podaje się je jako meze (przystawka). Cechą charakterystyczną tego stylu jest gotowanie w oliwie, dlatego nie bądźcie zaskoczeni, że na liście składników znalazła się 1 szklanka oliwy. W kuchni greckiej podobny sposób przyrządzania nazywa się plaki, z tą różnicą, że odnosi się od pieczenia w pomidorowym sosie, a nie gotowania (stąd gigantes plaki).
Również fasolowego pilaki nie ma jednego, gdyż w Turcji przygotowuje się dwie odmiany tego dania. Pierwsza to fasulye pilaki, do którego wykorzystuje się białą fasolę. Przeglądane przeze mnie na Internecie tureckie przepisy każą użyć odmiany fasoli o nazwie bombay fasulye (np ten przepis z youtube), niestety nie natrafiłam na informację, cóż to za odmiana, ale po zdjęciach wnioskuję, że jest to \”jakaś biała fasola o dużych nasionach\”, być może odmiana fasoli Piękny Jaś. 
Drugi rodzaj fasolowego pilaki to barbunya pilaki, gotowany z fasolą barbunya, znaną w Polsce jako fasola żurawinowa lub borlotti. Fasola borlotti, o pięknych różowych, nakrapianych nasionach, jest popularna w kuchni tureckiej, włoskiej i portugalskiej i w rejonie śródziemnomorskim można ją kupić w postaci świeżej. 
Ja postawiłam na fasolę białą, szczególnie, że miałam jeszcze w kuchennej szafce fasolę wrzawską, zakupioną na ubiegłorocznych Targach Natura Food (relacja – klik). Fasola wrzawska to odmiana fasoli Piękny Jaś o największych nasionach w Polsce. Ma cienką skórkę i delikatny miąższ. Bardzo przypomina fasolię gigantes, którą Grecy wykorzystują do swojego gigantes plaki i myślę, że również tajemnicza bombay fasulye jest tego rodzaju fasolą. Oczywiście każda inna odmiana fasoli będzie dobra, ale najlepiej sprawdzi się taka o dość dużych nasionach (czyli Piękny Jaś).
Niezależnie, jaką fasolę wykorzystacie, pilaki jest pyszne, sycące, a przy tym bardzo zdrowe i może być spożywane przez wegan. W Turcji podaje się je na zimno, udekorowane listkami natki pietruszki oraz cząstkami cytryny, my jedliśmy je \”po polsku\”, na ciepło, z pajdą świeżego chleba. Ale z natki i cytryny nie zrezygnowaliśmy – cytryna naprawdę tu pasuje. 

Fasulye pilaki – przepis
na podstawie tego przepisu
na 4-6 porcji
czas przygotowania: 45 min. + czas moczenia i gotowania fasoli
Składniki:

  • 250 g białej fasoli o dużych nasionach (np. Piękny Jaś)
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki sałatkowe (które się nie rozgotowują)
  • 1 pomidor lub 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
do podania: natka pietruszki, cytryna

Przygotowanie:

  1. Fasolę namocz na noc, a następnie gotuj przez 45 min. – 1 godzinę (musi być prawie miękka). 
  2. Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej szklankę oliwy i dodaj cebulę oraz czosnek, smaż przez 2 minuty.
  3. Teraz dodaj pokrojone marchewki i ziemniaki i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj ugotowaną fasolę, pomidora startego na tarce lub przecier pomidorowy i szklankę wody. Dopraw solą i cukrem i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Wszystkie składniki powinny być miękkie.
  4. Gotowe pilaki podawaj na ciepło lub na zimno, posypane posiekaną natką pietruszki i udekorowane plasterkami cytryny. 

Podobne wpisy