Dzień dobry,
W ostatni piątek wybrałam się na I Targi Książki Kulinarnej, które odbyły się w dniach 19-21.07 w Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie. Jako \”zbieraczka\” książek kulinarnych nie mogło mnie tam zabraknąć:) Zapraszam was na krótką fotorelację z tego wydarzenia, a na końcu pokażę wam, jaką książkę sobie kupiłam.
Targi Książki Kulinarnej zostały zorganizowane w ramach Zielonego Jazdowa, a ich pomysłodawczynią jest Marta Gessler, właścicielka restauracji Qchnia Artystyczna mieszczącej się w CSW. Więcej informacji znajdziecie na stronie muzeum: www.csw.art.pl.
Targi zostały ulokowane na dziedzińcu Zamku Ujazdowskiego. Było kilkunastu wystawców – wydawnictwa książkowe, księgarnie oraz wydawnictwa czasopism kulinarnych. Stoiska były raczej nieduże, w formie stolika obłożonego książkami. Co do oferowanego asortymentu, to większość stoisk mnie zawiodła. Jestem osobą obeznaną na rynku wydawnictw kulinarnych i kiedy idę na takie targi, to z nadzieją, że znajdę tam jakieś skarby, czyli książki, które nie są dostępne na co dzień. Zaś większość oferty targów była według mnie oklepana (czyt. asortyment Emipku), choć należy docenić, że wystawcy oferowali rabaty.
Jak zauważycie na poniższym zdjęciu, targi stawiają swoje pierwsze kroki i w piątkowy wieczór nie było zbyt wielu odwiedzających. Co nie znaczy, że w sobotę i niedzielę nie było ich więcej:)
Znalazłam na targach również ciekawe stoiska książkowe. Pierwsze z nich to stoisko promujące książkę Kuchnia Nowej Zelandii, oferujące również przysmaki z tej odległej wyspy.
Ciekawostką było stoisko Muzeum Pałac w Wilanowie sprzedające pierwsze wydane drukiem polskie książki kucharskie z XVII w. z serii Monumenta Poloniae Culinaria. Książki te, o bardzo długich tytułach, cieszyły się dużym zainteresowaniem odwiedzających.
Ale według mnie najciekawszym było stoisko Księgarni bookoff, na którym przepadłam na pół godziny, wertując liczne tomy przepięknie wydanych książek ustawionych na licznych półkach.
bookoff to księgarnia artystyczna, mająca w swojej ofercie pozycje zagraniczne, głównie anglojęzyczne, często nie wydane w Polsce i niedostępne na polskim rynku. Jeżeli mamy jakąś fajną zagraniczną książkę na oku, możemy też zapytać w bookoff, czy jej dla nas nie sprowadzą. W ofercie księgarni można było znaleźć szeroki wachlarz tytułów, od kuchni wegetariańskiej, przez kuchnie narodowe, na pieczeniu chleba i deserach kończąc.
Ja upodobałam sobie wiele pięknie wydanych tytułów dotyczących kuchni śródziemnomorskiej, ale ze względu na chwilowy brak funduszy, musiałam ograniczyć się do jednej książki, która zmieści się w moim budżecie.Wybrałam książkę Mediterranean Fresh Joyce Goldstein, która jest szefową kuchni restauracji śródziemnomorskiej w San Francisco i autorką wielu książek kulinarnych dotyczących kuchni śródziemnomorskiej. Książka była przeceniona, więc uznaję jej zakup za prawdziwą okazję:) Mediterranean Fresh zawiera przepisy na smakowite sałatki i lekkie dania ze wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego. Nie mogę się już doczekać, aż coś z niej ugotuję!
Czy ktoś z was był może na Targach w weekend? Czy chcielibyście wziąć udział w takim wydarzeniu?:)