Cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały

przez admin

Dzień dobry,

Dziś przygotowałam dla was przepis na letnią sałatkę z kuskusem – cytrusową w smaku, doskonałą na upały dzięki chłodzącemu działaniu ogórka i mięty. Coś w sam raz na lekki lunch lub przyjęcie!

Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z książki \”Łatwa kuchnia Śródziemnomorska\” Claudii Roden. Sałatka przypomina libańskie tabbouleh – mamy tu drobną kaszę, cytrynowy sos, świeże zioła i warzywa, takie jak ogórek i pomidory. Jednak tabbouleh to zupełnie inne danie – używa się do niego kaszy bulgur, zaś dominującym składnikiem sałatki nie jest kasza, a natka pietruszki, doskonale oczyszczająca kubki smakowe pomiędzy próbowaniem kolejnych libańskich meze. Z kolei kuskus jest kaszą typową dla krajów północnej Afryki – Maroko, Tunezji, Algierii i Libii. Bardzo lubię go używać – jest łatwo dostępny (w przeciwieństwie do bulguru) i szybki w przygotowaniu. Dzisiejsza sałatka zawiera sporo tej kaszy, dlatego jest treściwa i można się nią najeść. Bardzo polecam wam taką sałatkę latem – nie obciąża żołądka i chłodzi. W końcu mieszkańcy Maghrebu wiedzą co jeść w upał;) Sałatka w smaku jest ziołowo – cytrynowa, opcjonalnie można zrezygnować z cytrynowej skórki.

P.s. Niedawno kupiłam bulgur w sklepie arabskim, więc wkrótce na blogu pojawi się jakiś fajny przepis.

Uwagi do przepisu

Na pewno zwrócicie uwagę na sposób przygotowania kuskusu. W przepisie nie zalewamy go wrzątkiem jak zazwyczaj, tylko moczymy w zimnej wodzie, a następnie zalewamy sosem i czekamy aż zostanie wchłonięty. Taki sposób jest trochę czasochłonny, ale nadaje niesamowity aromat kaszy, której każde ziarenko jest nasiąknięte cytrusowym smakiem. Nie wymaga to od was żadnego wysiłku, zawsze możecie zalać kuskus i pójść poczytać książkę;) Alternatywnie, w błyskawicznej wersji, możecie przygotować kuskus zalewając go wrzątkiem i pozostawiając aż wchłonie wodę (5 minut), po czym wymieszać z sosem. 

Cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały

przepis na 6-8 porcji

Składniki:

  • 250 g kuskusu
  • 300 ml zimnej wody
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 ogórek pokrojony w kostkę
  • 8 cebulek dymek, drobno pokrojonych
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • 1/2 pęczka świeżej mięty, posiekanej
  • 12 czarnych lub zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych
  • sól, pieprz

 Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp kuskus i dolej wodę. Zmieszaj i pozostaw na 20 minut, aż kasza wchłonie wodę. Następnie rozdziel bryłki kuskusu palcami.
  2. Przygotuj sos – wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Całość wlej do kuskusu i pozostaw na 30 minut, aż kasza wchłonie sos.
  3. Do kuskusu dodaj warzywa i zioła, wymieszaj i podawaj. Smacznego!

Podobne wpisy