Dziś przygotowałam dla was bardzo prosty przepis na moją ulubioną rybę, czyli doradę. Dorada jest rybą występującą w Morzu Śródziemnym, popularną w regionie południowo-europejskim. Pierwszy raz spróbowałam jej w nadmorskiej restauracji w Portugalii, gdzie podano ją z rusztu, obłożoną ząbkami czosnku i polaną dużą ilością oliwy. Była przepyszna i od tego momentu często do niej wracam. Dziś upiekłam ją z oliwą i czosnkiem w asyście pysznych ziemniaczków z szałwią.
Doradę uwielbiam! Dlatego bez wahania wybrałam ją z menu malutkiej restauracji rybnej w chorwackiej miejscowości Novigrad, gdzie spędziłam ostatnie wakacje. Przepiękny Novigrad jest miasteczkiem rybackim, więc ryby są tam najświeższe, jak to tylko możliwe. Kelner dał nam nawet możliwość wyboru najpiękniejszej sztuki! W Chorwacji ryby podaje się również z rusztu, z cząstką cytryny i sałatką ze świeżych warzyw.
Dorada pod względem \”budowy\” bardzo przypomina mi także uwielbianego przeze mnie pstrąga – ma niewiele dużych ości, które łatwo odchodzą od mięsa wraz z kręgosłupem. Jeżeli więc nie jadasz ryb z powodu ości, spróbuj doradę! Kiedyś raczej nie spotykałam jej w sklepach, ale teraz widuję ją od czasu do czasu w Lidlu.
Mój dzisiejszy przepis to miks wspomnień portugalsko-chorwackich. W domowych warunkach ruszt zamieniłam na piekarnik z górną grzanką, aby przyrumienić skórkę ryby. Podałam ją z oliwą i czosnkiem, pieczonymi ziemniaczkami z szałwią i sałatką ze świeżych warzyw.
➤ Zobacz także: przepis na doradę pieczoną po hiszpańsku czyli w białym winie.
Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem oraz pieczone ziemniaczki z szałwią
przepis na 2 osoby (i trochę więcej ziemniaków, ale my lubimy pieczone ziemniaki:)
Składniki:
na doradę
- 2 świeże dorady
- 5-6 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek, np. Monini Classico
- sól, pieprz
na ziemniaczki
- 500 g małych ziemniaczków
- garść liści szałwii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ziemniaków, bo one dłużej się pieką. Kroimy ziemniaki na kawałki wielkości kęsa i wrzucamy do brytfanki wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Posypujemy listkami szałwii pokrojonymi w paseczki, solą i pieprzem, polewamy oliwą. Mieszamy wszytko rękami, aby ziemniaki obtoczyły się w przyprawach. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy 30 minut.
- Dorady myjemy, osuszamy i w bokach ryby robimy 2-3 nacięcia. Ryby nacieramy solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy, dokładnie – w środku i na zewnątrz, pomiędzy nacięciami. Do środka ryby i w nacięcia wkładamy ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Odstawiamy do czasu, aż ziemniaki się podpieką.
- Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, rozgarniamy na boki i na środku układamy nasze dorady. Następnie wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Na ostatnie 5 minut włączamy górną grzałkę piekarnika, aby ryba się przyrumieniła.
- Gotową rybę wykładamy na talerz i polewamy hojnie oliwą. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.
P.s. Mieliście okazję spróbować dorady? Co o niej sądzicie?