Włoska sałatka ziemniaczana

przez Zuzanna
Włoska sałatka ziemniaczana

Dziś mam dla Was przepis na sałatkę ziemniaczaną z włoskim twistem. Dodałam do niej kilka produktów, które nieodłącznie kojarzą mi się z kuchnią Italii – suszone pomidory, karczochy, oliwki, kapary, rukolę i mozzarellę. Sałatka jest kolorowa i wyrazista w smaku. Będzie idealna na zbliżający się wielkimi krokami sezon grillowy. Możecie ją podać jako dodatek do mięsa z grilla czy jako samodzielne danie, bo jest dość sycąca.

Włoska sałatka ziemniaczana

 

Włoska sałatka ziemniaczana

 

➤ czas przygotowania: 30 min. 

 

Składniki / na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych
  • 1 puszka serc karczochów (240 g waga bez zalewy)
  • 8 kawałków suszonych pomidorów
  • 2 łyżki (50 g) czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
  • 150 g mozzarelli w kulkach
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 garści rukoli
  • listki bazylii do dekoracji
  • sos: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól oraz pieprz

 

Przygotowanie włoskiej sałatki ziemniaczanej:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki lub plastry. Ugotuj je w osolonej wodzie, następnie odparuj i przestudź.
  2. Karczochy odcedź z zalewy i pokrój na ćwiartki. Suszone pomidory pokrój na małe kawałki, oliwki na plasterki, czerwoną cebulę w plastry lub piórka.
  3. W małej misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
  4. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki i polej sosem.

 

Podobne wpisy