Dziś mam dla Was przepis na sałatkę ziemniaczaną z włoskim twistem. Dodałam do niej kilka produktów, które nieodłącznie kojarzą mi się z kuchnią Italii – suszone pomidory, karczochy, oliwki, kapary, rukolę i mozzarellę. Sałatka jest kolorowa i wyrazista w smaku. Będzie idealna na zbliżający się wielkimi krokami sezon grillowy. Możecie ją podać jako dodatek do mięsa z grilla czy jako samodzielne danie, bo jest dość sycąca.
Włoska sałatka ziemniaczana
➤ czas przygotowania: 30 min.
Składniki / na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków sałatkowych
- 1 puszka serc karczochów (240 g waga bez zalewy)
- 8 kawałków suszonych pomidorów
- 2 łyżki (50 g) czarnych oliwek
- 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
- 150 g mozzarelli w kulkach
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 2 garści rukoli
- listki bazylii do dekoracji
- sos: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól oraz pieprz
Przygotowanie włoskiej sałatki ziemniaczanej:
- Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki lub plastry. Ugotuj je w osolonej wodzie, następnie odparuj i przestudź.
- Karczochy odcedź z zalewy i pokrój na ćwiartki. Suszone pomidory pokrój na małe kawałki, oliwki na plasterki, czerwoną cebulę w plastry lub piórka.
- W małej misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki i polej sosem.