Jak zrobić sałatkę nicejską? (PRZEPIS + FILM)

przez Zuzanna
Jak zrobić sałatkę nicejską? (PRZEPIS + FILM)

Jeden z symboli kuchni południowej Francji, sałatka nicejska, to według mnie idealna letnia sałatka. Jest lekka i pożywna, z powodzeniem może zastąpić cały posiłek. Możemy ją wziąć do pracy i zjeść na zimno, albo podać na przyjęciu. Pięknie zaprezentowana na półmisku, na pewno zrobi wrażenie na gościach. Zaraz pokażę Wam jak ją zrobić – zapraszam na przepis oraz kulinarny film!

Sałatka nicejska (po francusku salade niçoise) to pyszna sałatka, która oczywiście wywodzi się z francuskiego miasta Nicea. Jej podstawowa wersja składa się z pomidorów, ugotowanych na twardo jajek, anchois oraz czarnych nicejskich oliwek. Z biegiem lat, w miarę wzrostu popularności tej sałatki, zaczęto dodawać do niej kolejne składniki i powstały różne jej wersje.

Jak zrobić sałatkę nicejską? (PRZEPIS + FILM)

Zamiast trudniej dostępnych i dla wielu kontrowersyjnych w smaku filecików anchois, obecnie częściej dodaje się tuńczyka. Może to być grillowany stek ze świeżego tuńczyka, jak w tej wersji z bloga, albo tuńczyk w puszce dobrej jakości. Pierwsze wersje sałatki nicejskiej nie zawierały również gotowanych ziemniaków i zielonej fasolki. Ja jednak nie wyobrażam sobie bez nich sałatki nicejskiej. Dla mnie to właśnie uwielbiane połączenie jajek, tuńczyka, małych ziemniaczków i zielonej fasolki, dlatego tak chętnie sięgam po sałatkę nicejską teraz, gdy fasolka jest w sezonie.

Jak zrobić sałatkę nicejską? – Film

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=EVrC_6I0mG4]

Sałatka nicejska – francuska sałatka z tuńczykiem i jajkami na twardo

Składniki / na 4 porcje:

  • 650 g małych młodych ziemniaków, obranych i przekrojonych na pół
  • 400 g zielonej fasolki, odcięte końcówki
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 80 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 mała sałata rzymska, porwana na małe części
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • opcjonalnie – 3 fileciki anchois
  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie sałatki nicejskiej: 

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut (do miękkości). Zieloną fasolkę gotuj przez ok. 4-5 minut, niech zostanie lekko twardawa. Odcedź ją i przelej zimną wodą.
  2. W dużej misce umieść ugotowane ziemniaki, ugotowaną zieloną fasolkę, sałatę rzymską, pomidorki koktajlowe i czarne oliwki.
  3. W słoiku umieść oliwę, ocet z czerwonego wina, musztardę Dijon, dopraw solą i pieprzem i wstrząśnij słoik. Sosem polej warzywa w misce i delikatnie wymieszaj.
  4. Przełóż sałatkę na duży półmisek. Udekoruj ją cząstkami tuńczyka w puszce, połówkami jajka na twardo oraz, opcjonalnie, filecikami anchois.

➤ Rada: Sałatkę możesz zabrać na lunch do pracy. Zabierz wtedy dressing w osobnym słoiczku i polej nim sałatkę tuż przed podaniem. Składniki sałatki dość dobrze się opierają się upływowi czasu. Najszybciej więdnie sałata po kontakcie z dressingiem.

Jak zrobić sałatkę nicejską? (PRZEPIS + FILM)

na podstawie tego przepisu

Podobne wpisy