Jedzenie do pracy na zimno – Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania)

przez Zuzanna
Jedzenie do pracy na zimno – Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania)

Od kilku dni męczą nas wysokie temperatury. Lipcowy zestaw obiadów na cały tydzień jest więc idealny na tę pogodę, bo składa się głównie z posiłków jedzonych na zimno. Zdaję sobie również sprawę, że niektórzy z Was jedzą w pracy obiady na zimno przez cały rok, bo zwyczajnie nie mają możliwości ich podgrzewania. Sama na studiach zabierałam na uczelnie różne sałatki, bo nie chciałam żywić się cały dzień kanapkami. Mam nadzieję, że w dzisiejszym wpisie znajdziecie dla siebie inspirację i sposoby na urozmaicenie codziennego menu. 

Proste obiady na 7 dni to cykl, w którym raz w miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis:

Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej.

Lipcowy zestaw obiadów jest w większości wegetariański. Jedynie sałatka nicejska zawiera w sobie dodatek tuńczyka. Jest to tak naprawdę odzwierciedlenie tego jak obecnie się żywię. Jest gorąco, jest lato, więc sięgam po lekkie potrawy. Być może jesienią postaram się zaproponować cięższe menu z dodatkiem mięsa.

W tygodniu pracy zaproponowałam dania, które sprawdzą się w pracy jedzone na zimno. Są to głównie sałatki, a także warzywne kotleciki i placuszki. Z kolei na weekend zaplanowałam potrawy na ciepło, które wymagają nieco więcej zachodu. Aromatyczne makaronowe muszle nadziewane serem, cukinią i brokułami dodałam do menu spontanicznie. Gdy je zrobiłam to uznałam, że wyszły tak dobre, że koniecznie muszę podzielić się z Wami przepisem ;)

W sierpniu wyjeżdżam na urlop, dlatego z kolejnym zestawem przepisów na obiady wrócę do Was we wrześniu.

Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania)

Poniedziałek – Sałatka tabbouleh z ciecierzycą


Tabbouleh to lekka libańska sałatka na bazie natki pietruszki i kaszy bulgur z dodatkiem pomidorów, ogórków i papryki. Idealna na lato, bo jest bardzo odświeżająca! Świetnie nadaje się jako posiłek do pracy. Aby była bardziej sycąca, polecam do bazowego przepisu dodać 250 g ciecierzycy – czy z puszki, czy takiej ugotowanej samodzielnie. Alternatywą dla ciecierzycy jest ugotowany bób – też będzie dobrze tu pasował. Sałatkę tabbouleh robi się bardzo prosto, szczególnie, że w linku poniżej czeka na Was przepis z kulinarnym filmem.

Wariacja: Zamiast ciecierzycy do sałatki możesz dodać ugotowany bób lub białą fasolę. Sałatka komponuje się dobrze również z upieczoną/ugrillowaną piersią z kurczaka lub filetem z ryby.

➤ Kliknij – Przepis na sałatkę tabbouleh + FILM

Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania)

Wtorek – Kotleciki z kalafiora i kuskusu i dip z awokado

Raczej nie miałabym ochoty zjeść na zimno kotleta schabowego, ale wegetariańskie i wegańskie kotleciki to już zupełnie inna bajka. Według mnie smakują dobrze na ciepło i na zimno, szczególnie jeśli podamy do nich jakiś apetyczny sos. Moja propozycja to kotleciki z kalafiora i kuskusu, doprawione czosnkiem, chilli i natką pietruszki. A do tego pyszny dip z awokado i jogurtu, świetny dodatek do wszelkich wege kotlecików, placków, burgerów czy wrapów.

 

Składniki / na 12 sztuk:

  • 600 g różyczek kalafiora (1 mała sztuka)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • pęczek natki pietruszki
  • 120 g kuskusu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • oliwa do smażenia

na dip z awokado:

  • 2 awokado
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: szczypta płatków chilli

 

Przygotowanie:

  1. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na parze lub we wrzątku do miękkości. Odcedź, przestudź i przełóż do naczynia robota kuchennego. Kuskus wsyp do miski i zalej wrzątkiem na wysokość 2 cm ponad poziom kaszy. Przykryj i odstaw na 5 minut.
  2. Do kalafiora dodaj pokrojone na kawałki cebulę, czosnek, papryczkę chilli bez pestek oraz natkę pietruszki. Zmiksuj na masę, w której nadal widoczne są małe grudki.
  3. Dodaj kuskus, jajka i 3 łyżki bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem i opcjonalnie kuminem. Wymieszaj. Otrzymana masa powinna się kleić w kotlety. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej.
  4. Uformuj 12 małych kotlecików i usmaż je na oliwie na złoty kolor.
  5. W wysokim naczyniu umieść miąższ z awokado, sok z 1 cytryny, jogurt naturalny i ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem oraz opcjonalnie płatkami chilli. Zblenduj na gładki dip. Kotlety z kalafiora podawaj z dipem z awokado.
Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania)

Środa – Sałatka nicejska

Najsławniejsza francuska sałatka – lekka, kolorowa i sycąca. Apetyczne połączenie węglowodanów (ziemniaki), białka (tuńczyk i jajka ugotowane na twardo) oraz warzyw (sałatka, zielona fasolka, pomidory) stanowi zdrowy i kompletny posiłek do pracy. W wersji do lunchboxa pominęłabym oczywiście intensywne fileciki anchois, a także zapakowałabym sos do oddzielnego słoiczka i polała nim sałatkę tuż przed podaniem. Kliknijcie w link, aby zobaczyć kolejny przepis w wersji filmowej.

➤ Kliknij – Przepis na sałatkę nicejską + FILM

Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania)

Czwartek – Sałatka makaronowa z pesto, suszonymi pomidorami i fetą

Sałatka makaronowa to chyba najpopularniejszy posiłek do pracy jedzony na zimno. Sama je uwielbiam i żywiłam się nimi przez cały okres studiów. W zalinkowanym wpisie znajdziecie aż 3 różne przepisy na takie sałatki do pracy. Do tego menu wybrałam wersję z pesto, suszonymi pomidorami, fetą i brokułami, ponieważ brokuły znajdziecie także w sobotnim posiłku, a ja się staram dopierać przepisy tak, aby jak najlepiej wykorzystać wszystkie składniki.

➤ Kliknij – Przepis na sałatkę makaronową z pesto, suszonymi pomidorami i fetą

Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania)

Piątek – Placki z pomidorami z wyspy Santorini

Poza sałatkami i wege kotlecikami, według mnie świetną propozycją jedzenia do pracy na zimno są warzywne placuszki. Mamy sezon na pomidory, wybrałam więc pyszny przepis na placki z wyspy Santorini, która słynie z niezwykle apetycznych pomidorków koktajlowych. Placuszki są bardzo aromatyczne, dzięki dodatkowi cebuli, cynamonu i mnóstwa ziół. Można je podać z dodatkiem jogurtu naturalnego lub sosu tzatziki.
Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania)

Sobota – Makaronowe muszle z cukinią i brokułem

Tak, to nie jest posiłek na zimno, ale w końcu mamy weekend i wreszcie możemy pozwolić sobie na coś porządnego ;) Nadziewane wielkie makaronowe muszle i domowy sos pomidorowy – kto nie kocha takiego zestawu? <3 Farsz jest wegetariański, warzywno-serowy i składa się z mozzarelli, cukinii i brokułów. Sos pomidorowy jest prościutki i gotowy w 10 minut.

 

Składniki / na 4 porcje:

  • 16 dużych makaronowych muszli conchioglioni
  • 1 cukinia (400 g)
  • 350 g różyczek brokułu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • po pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej (lub płatków chilli)
  • pęczek natki pietruszki
  • na sos: 400 g passaty pomidorowej (przecieru), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, łyżeczka suszonego oregano
  • 100 g startej mozzarelli lub cheddara

 

Przygotowanie:

  1. Muszle makaronowe ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Cukinię, różyczki brokuła oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 3 minuty. Dodaj cukinię, brokuły oraz czosnek i smaż jeszcze przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodaj także większość posiekanej natki pietruszki (część zostaw do dekoracji).
  3. W rondelku wymieszaj passatę pomidorową z posiekanym ząbkiem czosnku, octem balsamicznym, szczyptą soli i suszonym oregano. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5-7 minut. Sos przelej do naczynia żaroodpornego.
  4. Warzywa na patelni wymieszaj z większością sera mozzarella. Farszem napełnij makaronowe muszle i ułóż je w sosie pomidorowym. Posyp pozostałym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut. Posyp pozostała natką pietruszki i podawaj.
Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania)

Niedziela – Tarta z pomidorami i czarnymi oliwkami

Tę tartę w zamyśle umieściłam jako weekendowy przepis na ciepło, jednak teraz uświadomiłam sobie, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść ją na zimno. Szczególnie jeśli nie zjecie wszystkiego w niedzielę, to możecie zabrać resztę w poniedziałek na lunch w pracy. Tarta na cieście francuskim składa się z pysznej migdałowo-serowej warstwy, na której ułożone są pomidory i czarne oliwki. Przepis jest autorstwa Yotama Ottolenghiego, mojego kulinarnego guru.

➤ Kliknij – Tarta migdałowa z pomidorami i oliwkami 

***

ODBIERZ BEZPŁATNY PLAN OBIADÓW I LISTĘ ZAKUPÓW W PDF

Odbierz przepisy oraz listę zakupów w PDF do druku i dołącz do newslettera Chilli Czosnek i Oliwa. Co miesiąc otrzymasz ode mnie kolejny plan z prostymi obiadami, a także informację o nowych wpisach na blogu.

 

➤ Wszyscy subskrybenci newslettera otrzymują ode mnie Plan obiadów i listę zakupów e-mailem. Jeżeli nie widzisz wiadomości ode mnie, sprawdź proszę w Spamie lub Ofertach.

Podobne wpisy