Od kilku dni męczą nas wysokie temperatury. Lipcowy zestaw obiadów na cały tydzień jest więc idealny na tę pogodę, bo składa się głównie z posiłków jedzonych na zimno. Zdaję sobie również sprawę, że niektórzy z Was jedzą w pracy obiady na zimno przez cały rok, bo zwyczajnie nie mają możliwości ich podgrzewania. Sama na studiach zabierałam na uczelnie różne sałatki, bo nie chciałam żywić się cały dzień kanapkami. Mam nadzieję, że w dzisiejszym wpisie znajdziecie dla siebie inspirację i sposoby na urozmaicenie codziennego menu.
Proste obiady na 7 dni to cykl, w którym raz w miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis:
- z maja – przepisy do lunchboxa
- z czerwca – 6 x wege, 1 x ryba
Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej.
Lipcowy zestaw obiadów jest w większości wegetariański. Jedynie sałatka nicejska zawiera w sobie dodatek tuńczyka. Jest to tak naprawdę odzwierciedlenie tego jak obecnie się żywię. Jest gorąco, jest lato, więc sięgam po lekkie potrawy. Być może jesienią postaram się zaproponować cięższe menu z dodatkiem mięsa.
W tygodniu pracy zaproponowałam dania, które sprawdzą się w pracy jedzone na zimno. Są to głównie sałatki, a także warzywne kotleciki i placuszki. Z kolei na weekend zaplanowałam potrawy na ciepło, które wymagają nieco więcej zachodu. Aromatyczne makaronowe muszle nadziewane serem, cukinią i brokułami dodałam do menu spontanicznie. Gdy je zrobiłam to uznałam, że wyszły tak dobre, że koniecznie muszę podzielić się z Wami przepisem ;)
W sierpniu wyjeżdżam na urlop, dlatego z kolejnym zestawem przepisów na obiady wrócę do Was we wrześniu.
Poniedziałek – Sałatka tabbouleh z ciecierzycą
Tabbouleh to lekka libańska sałatka na bazie natki pietruszki i kaszy bulgur z dodatkiem pomidorów, ogórków i papryki. Idealna na lato, bo jest bardzo odświeżająca! Świetnie nadaje się jako posiłek do pracy. Aby była bardziej sycąca, polecam do bazowego przepisu dodać 250 g ciecierzycy – czy z puszki, czy takiej ugotowanej samodzielnie. Alternatywą dla ciecierzycy jest ugotowany bób – też będzie dobrze tu pasował. Sałatkę tabbouleh robi się bardzo prosto, szczególnie, że w linku poniżej czeka na Was przepis z kulinarnym filmem.
Wariacja: Zamiast ciecierzycy do sałatki możesz dodać ugotowany bób lub białą fasolę. Sałatka komponuje się dobrze również z upieczoną/ugrillowaną piersią z kurczaka lub filetem z ryby.
➤ Kliknij – Przepis na sałatkę tabbouleh + FILM
Wtorek – Kotleciki z kalafiora i kuskusu i dip z awokado
Raczej nie miałabym ochoty zjeść na zimno kotleta schabowego, ale wegetariańskie i wegańskie kotleciki to już zupełnie inna bajka. Według mnie smakują dobrze na ciepło i na zimno, szczególnie jeśli podamy do nich jakiś apetyczny sos. Moja propozycja to kotleciki z kalafiora i kuskusu, doprawione czosnkiem, chilli i natką pietruszki. A do tego pyszny dip z awokado i jogurtu, świetny dodatek do wszelkich wege kotlecików, placków, burgerów czy wrapów.
Składniki / na 12 sztuk:
- 600 g różyczek kalafiora (1 mała sztuka)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli
- pęczek natki pietruszki
- 120 g kuskusu
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- sól, pieprz
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- oliwa do smażenia
na dip z awokado:
- 2 awokado
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- opcjonalnie: szczypta płatków chilli
Przygotowanie:
- Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na parze lub we wrzątku do miękkości. Odcedź, przestudź i przełóż do naczynia robota kuchennego. Kuskus wsyp do miski i zalej wrzątkiem na wysokość 2 cm ponad poziom kaszy. Przykryj i odstaw na 5 minut.
- Do kalafiora dodaj pokrojone na kawałki cebulę, czosnek, papryczkę chilli bez pestek oraz natkę pietruszki. Zmiksuj na masę, w której nadal widoczne są małe grudki.
- Dodaj kuskus, jajka i 3 łyżki bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem i opcjonalnie kuminem. Wymieszaj. Otrzymana masa powinna się kleić w kotlety. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej.
- Uformuj 12 małych kotlecików i usmaż je na oliwie na złoty kolor.
- W wysokim naczyniu umieść miąższ z awokado, sok z 1 cytryny, jogurt naturalny i ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem oraz opcjonalnie płatkami chilli. Zblenduj na gładki dip. Kotlety z kalafiora podawaj z dipem z awokado.
Środa – Sałatka nicejska
Czwartek – Sałatka makaronowa z pesto, suszonymi pomidorami i fetą
➤ Kliknij – Przepis na sałatkę makaronową z pesto, suszonymi pomidorami i fetą
Piątek – Placki z pomidorami z wyspy Santorini
Sobota – Makaronowe muszle z cukinią i brokułem
Składniki / na 4 porcje:
- 16 dużych makaronowych muszli conchioglioni
- 1 cukinia (400 g)
- 350 g różyczek brokułu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- po pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej (lub płatków chilli)
- pęczek natki pietruszki
- na sos: 400 g passaty pomidorowej (przecieru), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, łyżeczka suszonego oregano
- 100 g startej mozzarelli lub cheddara
Przygotowanie:
- Muszle makaronowe ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Cukinię, różyczki brokuła oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 3 minuty. Dodaj cukinię, brokuły oraz czosnek i smaż jeszcze przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodaj także większość posiekanej natki pietruszki (część zostaw do dekoracji).
- W rondelku wymieszaj passatę pomidorową z posiekanym ząbkiem czosnku, octem balsamicznym, szczyptą soli i suszonym oregano. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5-7 minut. Sos przelej do naczynia żaroodpornego.
- Warzywa na patelni wymieszaj z większością sera mozzarella. Farszem napełnij makaronowe muszle i ułóż je w sosie pomidorowym. Posyp pozostałym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut. Posyp pozostała natką pietruszki i podawaj.
Niedziela – Tarta z pomidorami i czarnymi oliwkami
ODBIERZ BEZPŁATNY PLAN OBIADÓW I LISTĘ ZAKUPÓW W PDF
Odbierz przepisy oraz listę zakupów w PDF do druku i dołącz do newslettera Chilli Czosnek i Oliwa. Co miesiąc otrzymasz ode mnie kolejny plan z prostymi obiadami, a także informację o nowych wpisach na blogu.
➤ Wszyscy subskrybenci newslettera otrzymują ode mnie Plan obiadów i listę zakupów e-mailem. Jeżeli nie widzisz wiadomości ode mnie, sprawdź proszę w Spamie lub Ofertach.