Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakupów do pobrania!

Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakupów do pobrania!

Witajcie w nowym cyklu na blogu! :) "Proste obiady na 7 dni" to cykl wpisów, w którym raz w miesiącu będę publikować gotowe menu składające się z prostych i pysznych obiadów na cały tydzień. Przepisy w wersji do druku oraz lista zakupów czekają na Was do pobrania na dole wpisu. 

Zgodnie z wynikami ankiety, którą przeprowadziłam na fanpage Chilli Czosnek i Oliwa, w tym miesiącu plan obiadów składa się z 5 obiadów wegetariańskich oraz 2 obiadów z rybą. Przyznam się, że bardzo cieszy mnie Wasz wybór, ponieważ taki sposób odżywiania jest mi najbliższy. Wszystkie przepisy w ramach menu podane są na 4 porcje. Cześć przepisów jest nowych, a część pochodzi z bloga. Do tych z bloga poniżej Wam linkuję, ale w pliku PDF do ściągnięcia zamieściłam oczywiście wszystkie te przepisy są w wersji do druku. Jak na pewno zauważycie, część produktów się powtarza, część jest gotowanych na zaś, aby maksymalnie zoptymalizować i uprościć przygotowanie obiadów. 

Drukujcie przepisy, gotujcie i przede wszystkim dajcie mi znać, co sądzicie! To pierwszy odcinek cyklu, więc wszystkie Wasze uwagi będę brać na klatę :) Czekam również na Wasze sugestie, jakie ma być kolejne menu - wegetariańskie, z mięsem, a może same lunche do pracy?

Frittata z lodówkowych resztek (lub pieczarkami i papryką)

Poniedziałek - Frittata z lodówkowych resztek (lub pieczarkami i papryką)


Na początek tygodnia polecam Wam frittatę, do której możecie wrzucić produkty, które zalegają Wam w lodówce. Nadają się tu wszelkie resztki warzyw, gotowane ziemniaki pozostałe z obiadu, sery i wędliny. W mojej wylądowały pieczarki, papryka, cebula, łodyżki natki pietruszki(listki zużyłam do kaszotto z piątku) i łodyga brokuła (z różyczek robiłam wcześniej nadzienie do naleśników). Poniższy przepis potraktujcie więc jak inspirację. Lubię podawać ją z sałatką z rukoli z oliwą i octem balsamicznym. Frittata jest dobra na ciepło i zimno i po pokrojeniu w trójkąty możecie ją zapakować do lunchboxa.


Składniki / na 4 porcje:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 150 g pieczarek
  • 1 żółta papryka
  • garść ziół, np. natka pietruszki, szczypiorek, bazylia (co akurat macie)
  • 7 jajek
  • sól, pieprz
  • 3 garście rukoli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego


Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz opcjonalnie papryczkę chilli. Pieczarki pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę i również dodaj na patelnię. Zioła drobno posiekaj. 
  2. W misce rozbełtaj jajka, dodaj zioła, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Gdy warzywa na patelni będą już podsmażone, zalej je jajkami. Upewnij się, że wszystkie warzywa są dobrze przykryte. Smaż ok. 8 minut, aż frittata zetnie się od spodu i po bokach. Ja przykrywam ją jeszcze przykrywką, aby szybciej się ścięła od góry. 
  3. Jeżeli masz patelnię odpowiednią do piekarnika, wstaw do niego frittatę na 200 st. C i zapiekaj, aż frittata zetnie się od góry. Albo zsuń ją na duży talerz, przykryj patelnią i odwróć na drugą stronę. Smaż jeszcze 2-3 minuty, aż zetnie się z drugiej strony.  
  4. Rukolę wymieszaj z 1 łyżką oliwy i octem balsamicznym, dopraw solą. Sałatkę ułóż na środku gotowej frittaty i podawaj.
Tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą

Wtorek - Tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą 


Na wtorek zaplanowałam szybki wegetariański makaron. Wykorzystajcie do niego połowę 500-gramowego opakowania jarmużu, zaś pozostałą ilość zużyjecie do przepisu na zupę ribollitę w czwartek.
➤ Kliknij - Przepis na tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą
Wariacje: Zamiast tagliatelle wykorzystaj papardelle lub spaghetti, także w wersji pełnoziarnistej. Zamiast ciecierzycy możesz użyć białej fasoli.

Pieczony łosoś na kaszy ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi


Środa - Pieczony łosoś na kaszy ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi


To ostatnio mój ulubiony sposób na kaszę. Przesmażona z cebulą, czosnkiem, szpinakiem i pomidorkami jest aromatyczna i pyszna. Przygotowując ten przepis należy ugotować całe opakowanie 400 g kaszy orkiszowej i połowę kaszy zachować w lodówce w pudełku na piątek do kaszotto z pieczonymi burakami i pomidorami. Filety z łososia kupuję zamrożone i bez rozmrażania piekę je w piekarniku.


Składniki / na 4 porcje:

  • 400 g kaszy orkiszowej - gotujemy całość, ale połowę zachowujemy do kaszotto z burakami na piątek
  • 4 mrożone filety z łososia
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • opakowanie 150 g szpinaku baby
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • opcjonalnie świeża bazylia do dekoracji


Przygotowanie:

  1. Kaszę orkiszową ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Połowę schowaj do szczelnego pojemnika i zachowaj na piątek do kaszotto z burakami. Kaszę możesz ugotować dzień wcześniej.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C, grzanie góra i dół. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż filety z łososia (bez rozmrażania), posyp solą i pieprzem i skrop po wierzchu oliwą. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut. Po 15 minutach przestaw piekarnik na grzanie od góry, aby łosoś się trochę przyrumienił. 
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodaj do nich szpinak baby i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Smaż aż szpinak zwiędnie.
  4. Na patelnię dodaj ugotowaną kaszę, dopraw solą i pieprzem i smaż wszystko mieszając przez 1-2 minuty. Kaszę podawaj z upieczonym łososiem, opcjonalnie posyp listkami bazylii. 
Wariacje: Zamiast kaszy orkiszowej może być inny rodzaj kaszy (bulgur, perłowa, gryczana) albo ryż. Filety z łososia oczywiście mogą być świeże.

Rady: Kaszę możesz ugotować dzień wcześniej. 

Zupa ribollita

Czwartek - Zupa ribollita


Ribollita to pochodząca z Toskanii pyszna zupa z fasolą i jarmużem. Wykorzystajcie do niej jarmuż, który został Wam po zrobieniu tagliatelle we wtorek. Możecie sięgnąć po fasolę z puszki, ale ja polecam ugotowanie od razu większej ilości fasoli - do ribollity oraz do fasoli w sosie pomidorowym na sobotę. Należy namoczyć, a następnie ugotować 500 g suchej białej fasoli i rozdzielić po połowie do obu dań. Zamiast gałązek świeżych ziół (jeśli nie macie) możecie wykorzystać suszony tymianek.
➤ Kliknij - Przepis na zupę ribollitę
Kaszotto z pieczonymi burakami i pomidorami

Piątek - Kaszotto z pieczonymi burakami i pomidorami


Ten przepis wypatrzyłam w książce Nigela Slatera "Jedz. Mała księga szybkich dań" - prawdziwej kopalni inspiracji na proste obiady! Kaszotto z dodatkiem pieczonym buraków, pomidorów i jeszcze przepysznego pieczonego czosnku to niebo w gębie! Zamiast zwykłych buraków jak w przepisie dodałam buraki Choggia, które zostały mi po sesji zdjęciowej. Takie buraki mniej barwią na czerwoną - Wasze kaszotto z pewnością wyjdzie różowiutkie :) Do kaszotto należy wykorzystać kaszę ugotowaną i odłożoną w środę.


Składniki / na 4 porcje: 

  • oliwa
  • 8 małych buraków
  • 10 ząbków czosnku
  • 6 dużych pomidorów
  • duży kawałek masła
  • 400 g ugotowanej kaszy orkiszowej (200 g przed ugotowaniem) - odłożonej w środę
  • sól, pieprz
  • duża garść natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Buraki skrop małą ilością oliwy i pozawijaj w folię aluminiową. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz 20 minut, następnie rozwiń folię, dodaj pomidory i całe nieobrane ząbki czosnku. Piecz jeszcze 30 minut lub aż wszystko będzie miękkie. Obierz czosnek, obierz buraki i pokrój na ósemki. 
  2. Na dużej patelni rozgrzej kawałek masła i smaż mieszając przez 2 minuty. Dodaj pomidory, buraki, czosnek, sól i pieprz i smaż mieszając aż pomidory popękają (można im też pomóc i je pokroić). Posyp posiekają natką pietruszki. 
Wariacje: Do kaszotto możesz dodać kawałek sera, np. koziego albo z niebieską pleśnią. 

Rady: Kaszę możesz ugotować 1-2 dni wcześniej. Warzywa również możesz upiec dzień wcześniej. Wówczas dokończenie kaszotto zajmie zaledwie kilka minut. 

Fasola gotowana w oliwie i pomidorach


Sobota - Fasola gotowana w oliwie i pomidorach


Jest to turecka potrawa fasulye pilaki, czyli biała fasola gotowana w oliwie i pomidorach. Taka lżejsza, wegetariańska wersja fasolki po bretońsku :) Fasolę gotuje się osobno, a dopiero potem dusi z dodatkami, dlatego pomyślałam, że możecie ugotować więcej fasoli na czwartek do zupy ribollity i połowę odłożyć na sobotę. Należy wziąć 500 g suchej fasoli, moczyć przez noc (lub dzień gdy jesteśmy w pracy), a następnie gotować przez 45-60 minut. Połowę dodajemy do ribollity, a połowę do fasoli z pomidorach. Fasulye pilaki podajemy ze świeżym chlebem.

➤ Kliknij - Przepis na fasolę gotowaną w oliwie i pomidorach

Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem

Niedziela - Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem


Na niedzielny stół zaplanowałam danie, które pięknie wygląda. Pomidory faszerowane ryżem, ziołami i tuńczykiem z puszki. Prosto i pysznie.
➤ Kliknij - Przepis na pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem

***

Proste obiady na 7 dni - Pobierz przepisy i listę zakupów w PDF


Odbierz przepisy oraz listę zakupów w PDF do druku i dołącz do newslettera Chilli Czosnek i Oliwa. Co miesiąc otrzymasz ode mnie kolejny plan z prostymi obiadami, a także informację o nowych wpisach na blogu.
➤ Wszyscy subskrybenci newslettera otrzymali przepisy i listę zakupów w mailu wysłanym w środę wieczorem. Jeżeli nie widzisz wiadomości o tytule "Proste obiady na 7 dni - Odbierz przepisy i listę zakupów w PDF", sprawdź proszę w Spamie lub w Ofertach.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.