Lubicie zjeść do kawy coś słodkiego? Mam więc dla Was smakołyki, którymi będziecie mogli się raczyć bez wyrzutów sumienia. Czas na kolejny przepis z serii coffee and food pairing, czyli doskonałych połączeń kawy i jedzenia. Intensywnie czekoladowe muffinki – miękkie, wilgotne i tak pyszne, że nie pomyślicie, iż w środku mają tyle dobrych rzeczy: cukinię, oliwę, miód i pełnoziarnistą mąkę.
Jak zapewne pamiętacie, na początku marca miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach z łączenia kawy z jedzeniem zorganizowanych przez markę Starbucks. W pierwszym wpisie z serii przedstawiłam Wam relację z tego wydarzenia oraz moją propozycję na idealne (wytrawne) śniadanie z kubkiem kawy w ręku. Tym razem chciałam przedstawić kawę oraz przepis dla miłośników słodkich smaków.
Starbucks Colombia Narino to elegancka i świetnie zbalansowana kawa pochodząca z Ameryki Łacińskiej. Wyczuwa się w niej ziołowe nuty oraz finisz o smaku orzechów włoskich, który jest unikalny dla regionu Narino w Kolumbii. Dla mnie to kawa typowo deserowa, które pięknie łączy się ze wszystkim, co ma w sobie dodatek orzechów, czekolady, karmelu, pestek dyni i migdałów. Pomyślcie o ciasteczkach karmelowych, ciężkim brownie, czekoladowych naleśnikach i orzechowych chlebku <3 Bogata w smaku Colombia Narino świetnie harmonizuje z tymi pysznościami i sprawia, że smakują jeszcze lepiej.
Od razu wiedziałam, że mój przepis do Colombia Narino ma być mocno czekoladowy. Pomyślałam więc o muffinkach, które kojarzą mi się z przysmakiem do kawy i kawiarniami Starbucks. Postanowiłam jednak przygotować zdrowszą, fit wersję babeczek i tak stworzyłam przepis, z którego jestem naprawdę dumna. Udało mi się upiec zabójczo pyszne, mocno czekoladowe muffinki, które nie mają w sobie dodatku cukru (nie licząc tego znajdującego się ewentualnie w czekoladzie dodanej do babeczek). Słodycz zapewniają im miód oraz dojrzały banan, zaś dzięki dodatkowi cukinii są nadzwyczaj wilgotne i pozostają takie przez 2-3 dni po upieczeniu. Cukinia to świetny dodatek do wypieków, a poczęstowane osoby nawet nie zorientują się co jest w środku :)
➤ Spróbuj także: Chlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą (bez cukru)
Czekoladowe muffinki z cukinią możecie podać na deser lub na śniadanie, jeśli lubicie je na słodko. Kawę ponownie zaparzyłam używając french pressa, czyli popularnego zaparzacza, ponieważ tak przygotowana ma pełny smak i bogatą konsystencję. Pamiętajcie, że sprawdzi się w nim kawa grubo mielona, a o zmielenie możecie poprosić baristę w kawiarni Starbucks podczas zakupu kawy. Po instrukcję, jak zaparzyć kawę we french pressie odsyłam Was do mojego poprzedniego wpisu z serii.
Muffinki czekoladowe z cukinią i orzechami włoskimi do kawy Starbucks Colombia Narino
Składniki / na 12 sztuk:
- 150 g cukinii (1/2 średniej sztuki)
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki oliwy o delikatnym smaku
- 6 łyżek płynnego miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 120 ml (12 łyżek) mleka krowiego lub roślinnego
- 90 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 12 połówek orzechów włoskich
Przygotowanie czekoladowych muffinek bez cukru:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie bardzo dokładnie odciśnij z nadmiaru wilgoci.
- W średniej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia oraz sól.
- Do drugiej miski włóż banana i rozgnieć go widelcem. Następnie dodaj pozostałe mokre składniki: oliwę, miód, ekstrakt z wanilii, rozbełtane jajko i mleko. Wszystko wymieszaj. Na końcu dodaj odciśniętą, startą cukinię i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
- Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj do połączenia. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Foremkę na muffinki wyłóż 12 papilotkami. Do każdej foremki nałóż po ok. 2 łyżki ciasta. Na wierzchu ułóż po jednej połówce orzecha włoskiego. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 20-25 minut (do suchego patyczka).
- Gotowe muffinki ostudź na kratce. Podawaj w towarzystwie filiżanki kawy Colombia Narino. Instrukcję, jak ją zaparzyć w domu we french pressie (zaparzaczu) znajdziesz w moim poprzednim wpisie.
➤ Rada: Muffinki przechowuj w szczelnym pojemniku i spożyj w ciągu 3 dni od upieczenia. Jeśli nie chcesz w babeczkach ani grama cukru, możesz pominąć dodatek posiekanej czekolady do babeczek lub wybrać czekoladę bez cukru.
Wpis powstał we współpracy z marką Starbucks.