Jak to jest, że tak wiele deserów na moim blogu zawiera rabarbar? Ano dlatego, że po prostu kocham to cudownie komponujące się ze słodkościami warzywo! <3 :) Za jego wykrzywiającą usta kwasowość, bo nie przepadam za super słodkimi deserami. I za to, jak genialnie łączy się z truskawkami w tej rustykalnej tarcie, piknikowym crumble i dzisiejszych leciutkich placuszkach z ricottą.
Zazwyczaj nie zawracam sobie głowy oddzielaniem żółtek od białek i ubijaniem piany. Ale muszę przyznać, że dzięki temu zabiegowi placuszki są lekkie i puszyste. Sięgnęłam po przepis z lutowego Magazynu Jamie, jednak zmodyfikowałam go tak, aby był bardziej fit i nie zawierał dodatku cukru. Choć jeśli wolicie oryginalną recepturę, to wskazówki dla niej także znajdziecie poniżej.
Placuszki same w sobie nie są więc słodkie. Słodyczy dodają im dodatki – rabarbar podkręcony aromatem pomarańczy i wanilii (który piekłam ze stewią zamiast cukrem) oraz świeże truskawki. Do tego naturalny jogurt z dodatkiem wanilii, chrupiące pistacje, a nawet odrobina miodu dla chętnych :) Dla mnie to wyśmienity deser, choć pewnie nie jeden z Was woli placuszki jako dekadenckie śniadanie. I na pewno Wam tego nie zabronię :)
Puszyste placuszki z ricottą z pieczonym rabarbarem i truskawkami
Składniki / na 4 porcje:
- na pieczony rabarbar: 400 g rabarbaru pociętego na 3-centymetrowe kawałki, 50 g brązowego cukru (ja dałam 3 łyżeczki stewii w proszku, można zamienić na 3 łyżki miodu), sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy, pesteczki z 1/2 laski wanilii
- 200 g ricotty
- 200 ml mleka (u mnie roślinne, polecam migdałowe)
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 150 g mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista, może być też orkiszowa)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kawałek masła lub oliwa do smażenia
do podania:
- 100 g jogurtu greckiego wymieszanego z pesteczkami z 1/2 laski wanilii
- 100 g świeżych truskawek pokrojonych na plasterki
- 100 g pokrojonych wyłuskanych pistacji
- opcjonalnie trochę miodu do polania
Przygotowanie placuszków z ricottą:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Rabarbar ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp cukrem/stewią lub polej miodem, dodaj skórkę z pomarańczy i pesteczki wanilii, polej sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Delikatnie wymieszaj, wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 min, aż rabarbar będzie miękki. Odstaw do ostygnięcia.
- Do miski włóż ricottę, mleko i żółtka i wymieszaj wszystko trzepaczką. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zrób na środku dołek i wlej do niego ricottę z żółtkami. Wymieszaj do powstania gładkiego ciasta.
- Białka ubij na sztywną pianę, następnie przełóż do ciasta i delikatnie wymieszaj łopatką lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników.
- Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Posmaruj ją odrobiną masła lub oliwy (używam do tego kawałka ręcznika papierowego). Nakładaj po 1 łyżce ciasta na placek i smaż po 3 minuty na stronę. Co jakiś czas posmaruj patelnię odrobiną tłuszczu. Smaż placuszki do wykończenia ciasta.
- Usmażone placuszki podawaj z waniliowym jogurtem, pieczonym rabarbarem, świeżymi truskawkami, posypane posiekanymi pistacjami. Możesz je też dodatkowo polać odrobiną miodu. Pyszności!