Ekspresowe Fettuccine Alfredo ze szparagami i nutą cytryny

przez Zuzanna
Ekspresowe Fettuccine Alfredo ze szparagami i nutą cytryny

Fettuccine Alfredo, czyli makaron wstążki z sosem maślano-serowym, to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw w Stanach Zjednoczonych. Nazwa pochodzi od rzymskiego restauratora Alfredo Di Lelio, który w XX w. dopracował przepis na tradycyjne fettuccine al burro (fettuccine z masłem i parmezanem) i nadał mu swoje imię. 

Współcześnie potrawa występuję w wielu wariantach. Amerykanie oczywiście dodali od siebie śmietanę, sporo różnych serów i kurczaka. Moja wersja jest trochę lżejsza, wzbogacona o  świetnie czujące się w maślano-serowym towarzystwie szparagi i nutę cierpkiej cytryny. Makaron jaki lubię – ekspresowy, gotowy w 15 minut i do zrobienia w jednym garnku :)

Ekspresowe Fettuccine Alfredo ze szparagami i nutą cytryny / Chilli, Czosnek i Oliwa

 

Ekspresowe Fettuccine Alfredo (z sosem śmietanowo-serowym) ze szparagami

Składniki / na 4 porcje: 

  • pęczek zielonych szparagów
  • 400 g makaronu fettuccine (lub innych wstążek)
  • 4 łyżki masła
  • 200 g śmietany (powinna być 30%, ja dałam 22% tłuszczu)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka z 1/2-1 umytej i sparzonej cytryny ekologicznej (zależnie od gustu)
  • sól i czarny pieprz
  • ok. 50 g świeżo startego parmezanu

Przygotowanie Fettuccine Alfredo ze szparagami:

  1. Odłam zdrewniałe końce od szparagów (same powinny złamać się we właściwym miejscu). Pokrój szparagi na 3-centymetrowe kawałki.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu dodaj szparagi.
  3. Gdy makaron będzie al dente, a szparagi także nadal lekko chrupiące, odcedź je i przełóż do dużej miski (lub dokończ potrawę w garnku ;)). Warto jest odlać wcześniej trochę wody z gotowania makaronu – pomoże rozrzedzić sos, jeśli będzie za gęsty.
  4. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, śmietanę, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, dosyp parmezan i wszystko wymieszaj. Jeżeli potrawa zrobi się za sucha (bo makaron będzie chłonął sos), dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Podawaj od razu.
* Na podstawie przepisu z Food and Wine z moimi zmianami.
Ekspresowe Fettuccine Alfredo ze szparagami i nutą cytryny / Chilli, Czosnek i Oliwa

Podobne wpisy