Fettuccine Alfredo, czyli makaron wstążki z sosem maślano-serowym, to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw w Stanach Zjednoczonych. Nazwa pochodzi od rzymskiego restauratora Alfredo Di Lelio, który w XX w. dopracował przepis na tradycyjne fettuccine al burro (fettuccine z masłem i parmezanem) i nadał mu swoje imię.
Współcześnie potrawa występuję w wielu wariantach. Amerykanie oczywiście dodali od siebie śmietanę, sporo różnych serów i kurczaka. Moja wersja jest trochę lżejsza, wzbogacona o świetnie czujące się w maślano-serowym towarzystwie szparagi i nutę cierpkiej cytryny. Makaron jaki lubię – ekspresowy, gotowy w 15 minut i do zrobienia w jednym garnku :)
Ekspresowe Fettuccine Alfredo (z sosem śmietanowo-serowym) ze szparagami
Składniki / na 4 porcje:
- pęczek zielonych szparagów
- 400 g makaronu fettuccine (lub innych wstążek)
- 4 łyżki masła
- 200 g śmietany (powinna być 30%, ja dałam 22% tłuszczu)
- szczypta gałki muszkatołowej
- skórka z 1/2-1 umytej i sparzonej cytryny ekologicznej (zależnie od gustu)
- sól i czarny pieprz
- ok. 50 g świeżo startego parmezanu
Przygotowanie Fettuccine Alfredo ze szparagami:
- Odłam zdrewniałe końce od szparagów (same powinny złamać się we właściwym miejscu). Pokrój szparagi na 3-centymetrowe kawałki.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu dodaj szparagi.
- Gdy makaron będzie al dente, a szparagi także nadal lekko chrupiące, odcedź je i przełóż do dużej miski (lub dokończ potrawę w garnku ;)). Warto jest odlać wcześniej trochę wody z gotowania makaronu – pomoże rozrzedzić sos, jeśli będzie za gęsty.
- Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, śmietanę, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, dosyp parmezan i wszystko wymieszaj. Jeżeli potrawa zrobi się za sucha (bo makaron będzie chłonął sos), dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Podawaj od razu.
* Na podstawie przepisu z Food and Wine z moimi zmianami.