Tarta migdałowo-serowa z pomidorami wg Yotama Ottolenghiego

przez Zuzanna
Tarta migdałowo-serowa z pomidorami wg Yotama Ottolenghiego

Rzadko piekę wytrawne tarty, bo mój Mąż za nimi nie przepada. Ale że akurat wyjechał, postanowiłam sięgnąć do wcześniej upatrzonego przepisu z książki \”Cała obfitość\” Yotama Ottolenghiego na migdałową tartę z pomidorami i czarnymi oliwkami. Według mnie hit na wszystkie letnie imprezy i przyjęcia!

Tarta przypomina mi francuskie ciasto Gallette de Rois, w którym ciasto francuskie wypełnia się słodką masą na bazie masła i mielonych migdałów.  Yotam przerobił ją na kuszący kolorami wytrawny wypiek dodając do migdałowego kremu ricotty, parmezanu i czosnku.  Na bazarkach mamy wreszcie sensowne pomidory, uważam więc, że nastała idealna pora na takie przepisy. Szczególnie, że taka tarta zrobi z pewnością niesamowite wrażenie na Waszych gościach :)

Przepis woła o naprawdę pyszne czarne oliwki suszone. Jeżeli tylko macie możliwość, rozejrzyjcie się za nimi w sklepach z włoskimi produktami. Z poniższego przepisu wychodzą 2 tarty, które można pokroić w sumie na 16 kawałków. Jeżeli jednak nie spodziewacie się znajomych, przygotujcie ją tylko z połowy porcji. I jeszcze jedno – jeśli macie ochotę, dodajcie do tarty inne warzywa. Szczególnie grillowana lub podsmażona cukinia, kabaczek czy bakłażan sprawdzą się świetnie w tym przepisie.

➤ Spróbuj także: tarty z cukinią, pomidorami i parmezanem.

Tarta migdałowo-serowa z pomidorami/ Chilli, Czosnek i Oliwa

 

Tarta migdałowo-serowa z pomidorami i oliwkami

Składniki / na 2 tarty czyli 16 porcji:

można zrobić 1 tartę z połowy porcji

  • 140 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 65 g bułki tartej
  • 80 g zmielonych migdałów (ja mielę płatki migdałowe w małym malakserze)
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 100 g sera ricotta
  • 20 g parmezanu
  • 15 g listków tymianku (można zamienić na 2 łyżeczki suszonego tymianku lub oregano)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • ok. 1 kg pomidorów pokrojonych na plasterki
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek (najlepsze są suszone dostępne w sklepach z włoską żywnością, ale można dać zwykłe)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie tarty z pomidorami:

  1. Masło włóż do miski i utrzyj mikserem, aż stanie się jasne i puszyste. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku. Teraz włóż bułkę tartą, zmielone migdały oraz rozgnieciony czosnek i zmiksuj do połączenia się składników.
  2. Do masy dodaj ricottę, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach, połowę tymianku oraz 1/4 łyżeczki soli. Wymieszaj i odstaw na bok.
  3. Piekarnik nagrzej do 240 stopni C (220 stopni C z termoobiegiem). Ciasta francuskie wyjmij z opakowania i rozwiń na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia (możesz też upiec najpierw pierwszą, a potem drugą tartę). Na ciastach rozsmaruj masę migdałową przy pomocy łopatki zostawiając dookoła ok. 2 cm. margines.
  4. Na masie migdałowej rozłóż plastry pomidorów, tak aby zachodziły na siebie. Ja ułożyłam pomidory w 4 rzędach. Pomidory posyp oliwkami, pozostałym tymiankiem, szczyptą soli oraz pieprzu i skrop 1 łyżką oliwy.
  5. Tarty wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni C (180 stopni C z termoobiegiem) i piecz jeszcze przez 8-10 minut, aż ciasto będzie złote. Tarty wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż lekko ostygną. Skrop pozostałą oliwą i podawaj pokrojone na prostokąty.
Tarta migdałowo-serowa z pomidorami/ Chilli, Czosnek i Oliwa

Podobne wpisy