Robimy właśnie w mieszkaniu mały remont, więc na kilka dni przeniosłam się do rodziców do domu z ogrodem. Uznałam, że to doskonała okazja, aby sfotografować letni przepis na świeżym powietrzu. Wybrałam lekką, owocową sałatkę z serkiem labneh wyszperaną w mojej ukochanej The Lebanese Kitchen Sandry Hage. Nie ma nic lepszego w upalny dzień niż kawałek soczystego arbuza, a jak dodacie do niego słodkie truskawki, kremowy serek i chrupiące orzechy.. to robi się pięknie! :)
Powiem Wam, że robienie zdjęć w ogrodzie to duża frajda! Choć akurat trafił mi się na zdjęcia mało letni dzień – nieźle wiało, a ja w kółko poprawiałam zwiewające z sałatki przybranie :) Arbuza, labneh i migdały przywiozłam ze sobą, a truskawki i miętę przyniosłam z ogrodu. Wykorzystałam też kwiatki truskawek, które pięknie przystroiły moją sałatkę.
Serek labneh (czyli ser z jogurtu) nastawiłam 3 dni wcześniej, potem utoczyłam z niego kulki i obtoczyłam z przyprawie za\’atar. Połączenie wytrawnego za\’ataru (zawierającego m.in. kumin, tymianek, sumak i sezam) może być dla niektórych kontrowersyjne. Jeśli nie lubicie zaskakujących połączeń smaków, obtoczcie labneh po prostu w sezamie.
Sałatka z arbuza, truskawek i labneh
Składniki / na 2 porcje:
- 1/4 średniego arbuza
- 100 g truskawek
- 25 g obranych migdałów
- 6 kulek serka labneh obtoczonego w za\’atarze (jeśli nie lubisz nietypowych smaków, obtocz labneh w sezamie)
- mały pęczek listków mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie sałatki:
- Arbuza obierz ze skórki, usuń z niego pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Z truskawek usuń szypułki i przekrój je na pół lub na ćwiartki. Migdały wsyp na rozgrzaną suchą patelnię i praż przez ok. minutę, aż zaczną pachnieć i lekko się zrumienią. Przesyp migdały na talerzyk i poczekaj aż ostygną.
- Do miski włóż kostki arbuza, kawałki truskawek, kulki labneh podzielone na kawałki i listki mięty. Polej wszystko sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj. Na końcu posyp całość prażonymi migdałami. Podawaj od razu.