Tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem

Tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem/ blog Chilli, Czosnek i Oliwa

Tę tartę piekłam już dwa miesiące temu specjalnie do mojej fotoksiążki kulinarnej, ale jej smak pamiętam do dziś :) Cukinia i pomidory z dodatkiem parmezanu, doprawione oliwą aromatyzowaną czosnkiem i ziołami. Wszystko w lekkim, kruchym cieście. Tarta jest nie tylko pyszna, ale też bardzo efektowna - myślę, że przy jej pomocy zrobicie wrażenie na gościach na nie jednym letnim przyjęciu :)  


Przygotowanie nadzienia do tej tarty jest banalnie proste. W cienkim pokrojeniu warzywa jak zwykle pomorze Wam mandolina, ale nożem też dacie radę. Ułożone naprzemiennie plasterki cukinii i pomidorów wyglądają pięknie, niezależnie czy użyjecie formy prostokątnej czy okrągłej.

Oczywiście nieco więcej pracy włożycie w przygotowanie kruchego ciasta - ciasto trzeba wcześniej schłodzić w lodówce, a przed nałożeniem nadzienia podpiec obciążone suchą fasolą. Ale tak to już jest z kruchym ciastem. Jednak efekt z pewnością wynagrodzi Wam wysiłek włożony w przygotowane tego przepisu, a dla dużych leniuszków polecam zamianę ciasta kruchego na gotowe ciasto francuskie - tarta również wyjdzie pyszna.

Tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem/ blog Chilli, Czosnek i Oliwa

Krucha tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem


Składniki / na prostokątną blachę z wyjmowanym dnem 11 x 35 cm lub okrągłą o średnicy ok. 25 cm: 


na ciasto:
  • 160 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 110 g masła zimnego
  • 2 łyżki lodowatej wody
na nadzienie:
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta płatków chilli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano
  • ok. 500 g cukinii (ok. 2 sztuki)
  • ok. 500 g niedużych pomidorów (np. rzymskich)
  • 35 g parmezanu

Przygotowanie tarty:

  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasto. Do miski wsyp mąkę oraz sól i wymieszaj. Zimne masło pokrój na kawałki i dodaj do mąki. Rozetrzyj mąkę i sól z masłem przy pomocy dłoni, aż uzyskasz kruszonkę. Na koniec dodaj lodowatą wodę i szybko zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Ciasto możesz oczywiście przygotować również przy pomocy malaksera. 
  2. Kulę ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Możesz je też zrobić dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce.
  3. Formę na tartę z wyjmowanym dnem wysmaruj masłem. Wyjmij ciasto z lodówki i odwiń z folii. Możesz rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wyłożyć nim formę, ale ja wolę po prostu wylepić formę kawałkami ciasta. Wstaw formę razem z ciastem jeszcze na 20 min. do schłodzenia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
  4. Wyjmij formę z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp suchą fasolą lub innym strączkiem, które akurat masz. Dzięki temu ciasto nie urośnie w czasie pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 20 minut. Gdy będzie upieczone, wyjmij je z piekarnika, usuń papier z suchą fasolą (po wystudzeniu chowam ją z powrotem do słoika) i odstaw na kratkę do przestudzenia.
  5. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W miseczce wymieszaj oliwę z posiekanym czosnkiem, chilli, solą, pieprzem oraz oregano. Cukinie i pomidory pokrój na cienkie plastry nożem lub przy pomocy mandoliny. Plastry pomidorów ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. 
  6. Wnętrze tarty posmaruj częścią oliwy z czosnkiem i przyprawami przy pomocy pędzelka i wysyp tartym parmezanem. Na serze naprzemiennie ułóż plastry cukinii i pomidorów. Jeżeli używasz okrągłą formę, najlepiej jest zacząć od zewnątrz i zmierzać ku środkowi. Na koniec posmaruj warzywa z wierzchu pozostałą oliwą, wstaw do piekarnika (nadal 200 stopni C) i piecz przez 20-30 minut, aż cukinie i pomidory będą miękkie i upieczone. Gotową tartę możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Na podstawie tego przepisu z moimi zmianami.

Tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem/ blog Chilli, Czosnek i Oliwa

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

23 komentarze:

  1. Ależ ta tarta wygląda smacznie ;) aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiała smakować bogato i aromatycznie - podoba mi się połączenie cukinii z pomidorem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia i pomidor to świetni letni towarzysze :)

      Usuń
  3. Z parmezanu bym zrezygnowała ale reszta bomba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, możesz zrezygnować z parmezanu. I tak warzywom smak nadaje oliwa z ziołami :)

      Usuń
  4. Jejku! Za sam wygląd zjadłabym całą sama :) Wspaniale się prezentuje i musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tak wyglądające tarty, piękna jest;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda taka tarta a jest bardzo prosta :) Apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste dania to zazwyczaj te najlepsze :)

      Usuń
  7. Fajna propozycja i pyszna. Ja bym dodała kilka oliwek i pare kostek feta zamiast parmezanu. Uwielbiam tarty w każdej postaci i też często robię. Masz rację że na przyjęcia fajna sprawa. Bo podobne gościły u mnie na Sylwestra i rozeszły się szybciutko☺ Pozdrawiam i smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z fetą i oliwkami oj to też by była pychotka :)

      Usuń
  8. Z chęcią bym spróbowała! :) wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ja lubię takie dania, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.