Za chwilę Majówka, czas pikników, grillów i wycieczek. Dziś mam dla Was przepis, który idealnie sprawdzi się jako przekąska w plenerze, przystawka na grillu czy też drugie śniadanie zamiast kanapki. Börek to wywodzący się z Turcji placek z ciasta yufka lub drożdżowego z nadzieniem, które u mnie jest bardzo wiosenne, na bazie sera i liści botwinki, które możecie też zastąpić szpinakiem.
Börek może przybierać bardzo różne kształty. Czasem jest to prostokątny lub okrągły placek, ale piecze się też trójkątne paszteciki, cygara czy coś w rodzaju ślimaka. Przepis na mój börek podpatrzyłam u Emilii z bloga Turcja od kuchni. Bardzo spodobała mi się prostota jego przygotowania. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy z Was będzie potrafił lepić pierożki czy tez kręcić cygara z ciasta, a w tym przepisie wystarczy rozwałkować ciasto na duże placki, z czym myślę każdy sobie poradzi. Borek po pokrojeniu na kwadraty wygląda trochę jak kanapka z nadzieniem i bardzo wygodnie się go je.
Czasem turecki borek robi się na bazie ciasta yufka, który w naszych warunkach zastępuję się greckim ciastem filo. Choć filo jest coraz lepiej dostępne w sklepach, to jednak uważam, że ciasto drożdżowe ma nad nim przewagę w tym przepisie. Niestety filo bardzo się kruszy i przez to nie do końca sprawdza się w na wycieczce czy pikniku. Mam nadzieję więc, że podejmiecie wysiłek i zrobicie swoje ciasto drożdżowe i zabierzecie borek na Majówkę!
Turecki borek – propozycje nadzienia:
Borek można nafaszerować w bardzo różny sposób – mięsem, serem, warzywami. Poniżej zostawiam Wam kilka propozycji:
- mięso mielone z cebulką
- duszony por i cebulka
- pieczarki i cebulka
- biały ser lub feta przyprawiony miętą i papryczką chilli
- ser feta, świeży szpinak i suszone pomidory
- ser feta lub twaróg i dużo różnych ziół, jak natka pietruszki, koperek, świeża mięta
- ser feta i starta na tarce, duszona cukinia
- żółty ser, papryka, pokrojona w kostkę kiełbaska
Borek z botwinką i serem – Przepis krok po kroku
Składniki/ na 12 porcji:
na borek:
- 1,5 szklanki mleka (u mnie owsiane)
- 1 saszetka (7 g) drożdży instant (lub 15 g drożdży świeżych)
- 500 g mąki pszennej (u mnie 300 g zwykłej białej i 200 g pszennej pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- liście z 2 pęczków botwinki (125 g)
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 150 g sera feta
- 150 g twarogu w kostce półtłustego
- sól i pieprz
- opcjonalnie: żółtko, ziarna do posypania, np. czarny lub biały sezam, mak, nasiona kuminu, nasiona chia
Przygotowanie:
➤ Zobacz też: