Co na grilla? 3 pomysły na lekkie dania z grilla

przez Zuzanna
Co na grilla? 3 pomysły na lekkie dania z grilla

Majówka za nami, sezon grillowy został więc oficjalnie otwarty :) Udało Wam się  już coś wrzucić na ruszt? Dziś chciałam zachęcić Was do lekkiego grillowania. Zamiast klasycznej karkówki, kaszanki i kiełbasy, mam dla Was przepisy na pyszny grillowany drób, ryby i warzywa. Dobrze przyrządzone są równie smaczne, a przy tym kolorowe i bardziej fit. 

Co zrobić, aby dania z grilla były lżejsze? Przede wszystkim zwróćcie uwagę na produkty, które wrzucacie na ruszt. Grillować możemy nie tylko tłuste części wieprzowiny, kiełbasę czy kaszankę. Równie smaczne będzie chudsze mięso, jak kurczak, indyk czy polędwiczki wieprzowe.

Mięso przed grillowaniem warto jest zamarynować. Marynata nie tylko dodaje smaku i soczystości, ale tez chroni przed powstaniem rakotwórczych związków w trakcie grillowania. Ja proponuję Wam pyszną, pikantną marynatę z dodatkiem oliwy, musztardy, ziół, papryczki chilli i miodu, która świetnie komponuje się z mięsem kurczaka.

Uwielbiam także ryby oraz warzywa z grilla. Te pierwsze grilluję w całości, zawinięte w folię aluminiową lub umieszczone w specjalnych kratkach. Do grillowania najlepiej nadają się ryby o zwartej strukturze, czyli np. łosoś lub pstrąg. Z ryb lub chudego mięsa przygotowuję też kolorowe szaszłyki z warzywami, alternatywę dla szaszłyków wieprzowych.

Co na grilla? 3 pomysły na lekkie dania z grilla

Żadna marynata do mięsa czy sos sałatkowy nie obejdzie się oczywiście bez oliwy. Ostatnio często sięgam po oliwę Monini Classico w poręcznej buteleczce z dozownikiem, który daje mi dobrą kontrolę nad dodawaną ilością oliwy i tym samym nad kaloriami. Lubię spryskać nią dno patelni przed smażeniem czy też potrawę przed pieczeniem lub grillowaniem. Taki dozownik jest bardzo wygodny i pozwala uniknąć sytuacji, gdy niechcący oliwy wyleje nam się za dużo.

Wiem, że na rynku dostępne są spreje do beztłuszczowego smażenia oparte na innych rodzajach tłuszczu, np. oleju rzepakowym czy kokosowym i cieszę się, że mam też swoją alternatywę z oliwą. Choć mi nie o beztłuszczowe smażenie chodzi, co o lepszą kontrolę i wygodę dozowania. Dodatkowo oliwa w sprayu od Monini nie zawiera żadnych dodatków typu emulgatory czy gazy wypychające. To czysta oliwa z pierwszego tłoczenia, tylko w nowym opakowaniu.

Oliwę Monini Classico w spreju dostaniecie w takich sklepach jak Auchan, Selgros i przez Internet we Frisco czy Polskim Koszyku.

Co na grilla? 3 pomysły na lekkie dania z grilla

 

Kolorowe szaszłyki z łososia

czas przygotowania: 30 minut
w 1 porcji: 182 kcal, B 13,8 g, W 4,3 g, T 12,1 g

 

Składniki / na 4 sztuki:

  • filet z łososia – ok. 250 g filetów
  • czerwona cebula – 1 mała sztuka
  • cukinia – 1 mała sztuka
  • papryka czerwona – 1/2 sztuki
  • papryka żółta – 1/2 sztuki
  • oliwa Monini Classico w sprayu
  • cytryna – sok z 1/2 sztuki
  • suszona bazylia – 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: 4 patyczki do szaszłyków

 

Przygotowanie:

  1. Drewniane patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez 30 minut.
  2. Filety z łososia pokrój na kwadraty. Czerwoną cebulę oraz paprykę pokrój na kawałki wielkości kęsa. Cukinię pokrój na plastry lub półplastry, zależnie od wielkości.
  3. W misce wymieszaj sok z cytryny z suszoną bazylią. Włóż pokrojonego łososia i zostaw do marynowania na 10 minut. Następnie nadziej naprzemiennie łososia i warzywa na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki skrop oliwą w sprayu i dopraw solą i pieprzem.
  4. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie, na przykład na specjalnych aluminiowych tackach. Grilluj przez 3-4 minuty na stronę, aż łosoś będzie usmażony.

 

Co na grilla? 3 pomysły na lekkie dania z grilla

 

Pierś z kurczaka w pikantnej marynacie

czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina marynowanie
w 1 porcji: 303 kcal, B 43,9 g, W 3,9 g, T 12,2 g

 

Składniki / na 4 porcje:

  • pierś z kurczaka – 4 pojedyncze sztuki
  • oliwa Monini Classico w sprayu – 2 łyżki
  • musztarda delikatesowa – 2 łyżki
  • słodka papryka  w proszku – 1 łyżeczka
  • chilli w płatkach – 1/2  łyżeczki
  • kurkuma w proszku – 1/2 łyżeczki
  • suszony tymianek – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – z 1/2 sztuki
  • miód – 2 łyżeczki
  • spora szczypta soli, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki marynaty umieść w głębokim naczyniu i wymieszaj.
  2. Piersi z kurczaka umyj, osusz i oczyść z błonek. Jeżeli są grube, przekrój je w poprzek na dwa cieńsze filety. Mięso możesz tez lekko rozbić tłuczkiem.
  3. Umieść mięso w naczyniu z marynatą i dokładnie obtocz je z każdej strony. Przykryj folią spożywczą i odstaw na co najmniej godzinę lub całą noc (jeśli na cała noc to do lodówki).
  4. Pierś z kurczaka ułóż na gorący ruszt grilla na tackach aluminiowych lub na patelnię grillową i grilluj przez ok. 4-6 minut na stronę.

 

Co na grilla? 3 pomysły na lekkie dania z grilla

 

Sałatka z grillowanych warzyw, z oliwkami i fetą

czas przygotowania: 25 minut
w 1 porcji: 370 kcal, B 13,1 g, W 15,9 g, T 28,7 g

 

Składniki / na 2 porcje:

  • bakłażan – 1 mała sztuka
  • cukinia – 1 mała sztuka
  • żółta papryka – 1 sztuka
  • oliwa Monini Classico w sprayu – 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • pomidorki koktajlowe – 250 g
  • czarne oliwki – 10 sztuk
  • ser feta – 100 g (1/2 opakowania)
  • na sos: 2 łyżki oliwy Monini Classico, 1 łyżka octu balsamicznego Monini, 1 łyżka świeżej bazylii lub oregano posiekanego, 1 łyżka świeżej mięty posiekanej, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Bakłażana i cukinię pokrój na plastry lub półplastry. Paprykę pokrój na duże kawałki. Warzywa włóż do miski, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Rozłóż je na aluminiowych tackach z rowkami i grilluj z obu stron, aż zmiękną i lekko zbrązowieją, ok. 4 minuty na stronę.
  2. Ugrillowane warzywa rozłóż na półmisku. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrojone na pół.
  3. Wymieszaj ze sobą składniki dressingu i polej sałatkę. Na koniec posyp ją pokruszonym serem feta.

Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy