Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku (Fasolakia lathera)

przez Zuzanna
Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku (Fasolakia lathera)

Fasolakia lathera czyli zielona fasolka gotowana w sosie z oliwy, świeżych pomidorów, cebuli i natki pietruszki. To jedno z moich ulubionych greckich dań – proste, sycące i naprawdę przepyszne. Należy do całej rodziny dań o nazwie \”lathera\”, odnoszącej się do potraw gotowanych w sosie na bazie oliwy (czyli „lathi” w języku greckim). To tajna broń greckiej diety i jeden z ich sprytnych sposobów na przemycenie do codziennego jadłospisu dużej ilości warzyw. 

Grecy w sosie z oliwy i pomidorów przygotowują przeróżne warzywa, zależnie od sezonowości. Moja ulubiona to lathera z zielonej fasolki, przy czym najchętniej sięgam po odmianę mamut, o dużych i mięsistych strąkach. Bardzo smakuje mi także lathera z okry, którą miałam okazję jeść w czasie pobytu na Krecie. Jest jeszcze jedno danie, które szczególnie lubię. Fasulye pilaki z białej fasoli – choć tureckie, to przez bazujący na oliwie i pomidorach sos, smakujące bardzo podobnie.

Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku (Fasolakia lathera)
Moje posiłki na Krecie.

Oliwa jest równie ważnym składnikiem sosu, co pomidory. Na pewno zwrócicie uwagę, że dodaje się je niemało i tak właśnie powinno być. Grecy podobno uważają, że w tradycyjnej latherze oliwę ma być widać! Oliwa jest nośnikiem smaku i w połączeniu z cebulą i startymi świeżymi pomidorami tworzy wprost niebiański sos. To dlatego ugotowane w nim warzywa, nie ważne jakie, smakują tak wspaniale.

Grecy jedzą latherę jako danie główne z chlebem i kawałkiem sera feta. Jeżeli więc będziemy ich naśladować, nie musimy się tak obawiać kalorii z oliwy – przecież łączymy ją z niskokalorycznymi warzywami.

Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku (Fasolakia lathera)

 

Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku – Fasolakia lathera

Składniki / na 4 porcje:

  • ok. 4-5 łyżek oliwy (tyle, by przykryć dno patelni)
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 500 g zielonej fasolki (u mnie fasolka mamut)
  • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 4 duże, dojrzałe pomidory (poza sezonem można zastąpić pomidorami z puszki)
  • mały pęczek natki pietruszki, posiekany
  • po szczypcie cukru, soli i pieprzu
  • do podania: świeże pieczywo, ser feta

 

 

Przygotowanie zielonej fasolki po grecku:

  1. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebule i delikatnie smaż, aż zmiękną, ok. 7 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
  2. Z fasolki odetnij końcówki i pokrój je na 2-3 krótsze części. Dodaj na patelnię razem z ziemniakiem i smaż razem mieszając przez 2-3 minuty. Niech warzywa dokładnie obtoczą się w oliwie.
  3. Pomidory przetnij wszerz na pół i trzymając je od strony skóry, zetrzyj ich miąższ prosto do garnka na tarce o dużych oczkach. Zamiast świeżych pomidorów możesz też dodać pomidory z puszki, ale tak jest bardziej tradycyjnie. Dodaj również większość natki pietruszki, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Zależnie od soczystości pomidorów, jeżeli fasolka nie będzie całkowicie przykryta sosem, dolej jeszcze trochę gorącej wody. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj fasolkę na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż zmięknie, a większość sosu wyparuje.
  4. Fasolakia lathera możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, posypaną pozostałą natką, z dodatkiem świeżego pieczywa i sera feta, jeśli masz ochotę.
Zielona fasolka z oliwą i pomidorami po grecku (Fasolakia lathera)

Podobne wpisy