Dziś mam dla Was przepis na najsławniejszy hiszpański napój i niezastąpiony umilacz niejednej imprezy. Sangria czyli alkoholowy drink na bazie wina i owoców. Po moich wcześniejszych wersjach z arbuzem i truskawkami oraz winogronowej na pszenicznym piwie, chciałam pokazać Wam przepis bardziej klasyczny, na sangrię z czerwonym winem, cytrusami, jabłkiem i nutą cynamonu.
Oczywiście nie jest to jedyny, słuszny i na pewno tradycyjny przepis, bo takiego na sangrię nie znajdziecie. Każdy ma prawą robić sangrię po swojemu, dodając do niej przeróżne owoce, likiery, a nawet gazowane napoje. Ja jednak nie lubię zbyt słodkiej sangrii, lubię za to czuć w niej wyraźną nutę pomarańczy. Ten przepis jest to więc wypadkowa moich wspomnień z Hiszpanii, przepisów znalezionych na hiszpańskich stronach (dzięki którym dodałam do napoju cynamon) i ostatecznie mojego subiektywnego smaku.
W czasie moich poszukiwań natrafiłam na bardzo ciekawe wytłumaczenie, skąd w ogóle wzięła się sangria. Niektórzy twierdzą, że robi się ją tylko dla turystów. Ale podobno jej początki sięgają czasów rzymskich, kiedy to mieszano wino z wodą, ziołami i przyprawami, aby pozbyć się znajdujących w wodzie bakterii, a także zabić nieprzyjemny smak ówczesnego wina. Ja oczywiście nie polecam Wam dodawać do sangrii kiepskiego wina. Wybierzcie to ze średniej półki, lekkie, owocowe i koniecznie wytrawne – ze słodkiego czy półsłodkiego powstanie Wam nieprzyjemny ulepek.
Hiszpańska sangria w wersji klasycznej (na czerwonym winie)
Składniki / na 4 porcje:
- 3 pomarańcze
- 2 cytryny
- 1 jabłko (można zamienić na brzoskwinię lub nektarynkę)
- 2 łyżki cukru brązowego (ja zastąpiłam stewią, można sięgnąć też po inne słodziki, np. syrop klonowy)
- 3 łyżki ciepłej wody
- laska cynamonu lub szczypta mielonego cynamonu
- 1 butelka (750 ml) czerwonego, wytrawnego wina
- 80 ml mocnego alkoholu, np. rumu lub koniaku (można pominąć)
- schłodzona woda gazowana do dopełnienia (około szklanki)
Przygotowanie klasycznej sangrii:
- Cytrusy dobrze wyszoruj i sparz ich skórkę. Wyciśnij sok z 2 pomarańczy i 1 cytryny i przelej do dużego dzbanka. Pozostałe cytrusy pokrój na cienkie plasterki lub małe kawałki. Jabłko (bez obierania) pokrój na małe kawałki. Pokrojone owoce włóż do dzbanka z sokiem.
- Cukier lub inny słodzik rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj do dzbanka. Dorzuć laskę cynamonu lub cynamon mielony. Dolej czerwone wino. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a nawet na dłużej.
- Przed podaniem dodaj do sangrii mocny alkohol i dopełnij dzbanek gazowaną wodą. Podawaj schłodzoną, najlepiej z dodatkiem kostek lodu.