Baba ghanoush – pasta do chleba z pieczonych bakłażanów

przez Zuzanna
Baba ghanoush – pasta do chleba z pieczonych bakłażanów

Baba ghanoush to prosta do zrobienia pasta z pieczonego bakłażana i tahiny popularna w krajach Lewantu. Świetna do chleba czy jako dip do warzyw pokrojonych w słupki. Lubię ją zamawiać w arabskiej knajpce jako jedną z kilku małych przekąsek. W sezonie na bakłażana to pozycja obowiązkowa. Mam nadzieję, że za chwilę zawita w Waszej kuchni!

Większość przepisów na baba ghanoush zaleca pieczenie bakłażanów w piekarniku, choć tak naprawdę tradycyjnie opiekało się je nad żywym ogniem. Dzięki temu pasta nabierała specyficznego, dymnego aromatu. Byłam bardzo ciekawa jak tak przygotowana oberżyna smakuje, dlatego w weekend wybrałam się do Teściów – posiadaczy kuchenki gazowej – i wzorem Marty Dymek opaliłam bakłażany nad palnikiem niczym cebulę do rosołu. Och!, ile miałam przy tym frajdy, choć ostrzegam również, że w całym domu pachniało potem ogniskiem :)

Baba ghanoush - pasta do chleba z pieczonych bakłażanów / Chilli Czosnek i Oliwa

Dodatkowo, tak potraktowane bakłażany dużo szybciej miękną, zatem i pasta może w krótszym czasie pojawić się na naszym stole. A jak smakowała? Tu zdania są podzielone. Mi dymny posmak wyczuwalny w baba ghanoush bardzo odpowiada, z kolei mojemu Mężowi nie bardzo. Wybór metody przygotowania oberżyny pozostawiam więc Wam, w przepisie znajdziecie wskazówki dla obu. Ja w swoim mieszkaniu mam kuchenkę elektryczną, więc częściej będę piec bakłażany w piekarniku.

Baba ghanoush zrobiłam na podstawie przepisu z książki Salmy Hage \”The Lebanese Kitchen\”, do której jak zwykle Was odsyłam po wszelkie tradycyjne przepisy kuchni arabskiej.

Jako ciekawostkę dodam, że zdjęcia baba ghanoush też robiłam w domu Teściów na betonowej podłodze, którą znalazłam w pomieszczeniu gospodarczym, a naczynia wyszperałam w szafkach kuchennych Teściowej. Przeprowadzenie takiej sesji poza moim domem było bardzo ekscytujące!

Przepis na baba ghanoush dodaję do akcji kulinarnej Mopsika Warzywa psiankowate 2017.

Baba ghanoush - pasta do chleba z pieczonych bakłażanów / Chilli Czosnek i Oliwa

 

Baba ghanoush – pasta do chleba z pieczonych bakłażanów

 

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini (kupnej lub domowej z tego przepisu)
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: dobra oliwa, pestki granatu, listki natki pietruszki lub kolendry, chleb pita lub inne ulubione pieczywo

 

Przygotowanie baba ghanoush:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Bakłażany umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. godzinę, aż staną się miękkie. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż chwilę przestygną. Przetnij na pół i posługując się łyżką wyjmij miąższ i przełóż go do miski. Skórkę bakłażana wyrzuć. Jeżeli chcesz opalić bakłażany nad kuchenką gazową, zerknij niżej do działu \”Wskazówki\”.
  2. Baba ghanoush możesz zmiksować w blenderze lub jak ja przygotować w bardziej tradycyjny sposób. Miąższ bakłażana drobno posiekaj lub rozgnieć w misce przy pomocy widelca. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Przed podaniem odstaw na co najmniej godzinę do lodówki do schłodzenia.
  3. Gotową babę ghanoush polej oliwą i posyp pestkami granatu. Pasuje także posiekana natka pietruszki, kolendra i przyprawy, jak za\’atar, sumak czy chilli w płatkach. Podawaj z chlebkami pita, innym pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki.

 

Wskazówka: Jeśli chcesz nadać paście dymnego posmaku, możesz najpierw opalić bakłażany nad palnikiem kuchenki gazowej. Ułóż je na palnikach kuchenki, następnie opalaj przez ok. 15 minut, obracając przy pomocy widelca, tak aby ich skórka zczerniała ze wszystkich stron. Tak potraktowane bakłażany miękną szybciej niż pieczone, dlatego później wystarczy je wrzucić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na kolejne 15 minut.

Podobne wpisy