Gazpacho pomidorowo-arbuzowe

przez admin
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe

Choć upał aktualnie nam odpuścił, nie wątpię, że słonko jeszcze nie raz tego lata przygrzeje mocniej. Zgodnie z powiedzeniem „przezorny, zawsze ubezpieczony„, gromadzę więc kolejne smakowite przepisy przynoszące ukojenie w upalne dni. Jedną z moich ulubionych potraw na wysokie temperatury jest gazpacho, czyli hiszpański chłodnik na bazie pomidorów. Gazpacho jednocześnie syci, chłodzi i gasi pragnienie – to prawdziwy kulinarny ideał!

Gazpacho wpisuje się w obecne trendy żywieniowe – jakby nie patrzeć to przecież modna, surowa zupa. To danie jest lekkie, zdrowe, a jednocześnie robi się je prosto i szybko.

Na moim blogu pokazywałam Wam już przepis na tradycyjne gazpacho andaluz – najbardziej klasyczną wersję tej zupy, a także na gazpacho ekspresowe – błyskawiczną wariację chłodnika z soku pomidorowego. Tym razem przygotowałam przepyszne gazpacho z dodatkiem słodkiego arbuza przełamanego ostrością papryczki chilli – od dziś to mój ulubiony sposób na gazpacho!

Gazpacho z arbuzem. Gazpacho arbuzowo-pomidorowe. Chłodnik z arbuza i pomidorów.

Przygotowując gazpacho pomidorowo-arbuzowe oparłam się na recepturze Yotama Ottolenghiego, zmniejszając jednak ilości składników o połowę (i tak zupy według mnie wychodzi dużo) i modyfikując przy tym ich proporcje. Od siebie dodałam także papryczkę chilli, która według mnie bardzo przyjemnie przełamuje słodycz arbuza, ale jeżeli nie lubicie ostrych smaków, to po prostu ją pomińcie.

Jak już wspomniałam, gazpacho to banalna do zrobienia zupa – składniki wystarczy niedbale pokroić, a potem zmiksować blenderem. Przy okazji przepisu na gazpacho wypróbowałam blender SilverCrest, którzy otrzymałam do przetestowania dzięki uprzejmości Lidl Polska. Blender sprawdził się bardzo dobrze i w kilka chwil przemienił moje składniki w gładką zupę-krem.

Gazpacho z arbuzem. Gazpacho arbuzowo-pomidorowe. Chłodnik z arbuza i pomidorów.

 

Gazpacho pomidorowo-arbuzowe

 

 

Składniki gazpacho / na 4-8 porcji:

  • 1 kg pomidorów malinowych, obranych i pozbawionych twardych szypułek
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1/2 małej cebuli (czerwona będzie delikatniejsza w smaku)
  • 200-300 g arbuza, bez skórki i pestek (ilość zależy od słodyczy arbuza, patrz przepis)
  • 1/2 papryczki chilli bez pestek (można pominąć)
  • 50 g białego chleba, pozbawionego skórki
  • 80 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego
  • 1-1.5 łyżki czerwonego octu winnego
  • 50 ml oliwy
  • garść liści bazylii
  • spora szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
  • do podania: oliwa, pomidorki koktajlowe, listki bazylii, plasterki papryczki chilli (opcjonalnie), pasuje również pokrojony w kostkę ser feta, grzanki z chleba, świeża bagietka
Gazpacho z arbuzem. Gazpacho arbuzowo-pomidorowe. Chłodnik z arbuza i pomidorów.

Przygotowanie gazpacho pomidorowo-arbuzowego:

 

  1. Pomidory z grubsza posiekaj i przełóż do dużej miski. Czosnek obierz z łupinek i posiekaj. Cebulę, selera naciowego oraz arbuza również pokrój na kawałki. Przełóż wszystko do miski z pomidorami. Przy krojeniu nie musisz się bardzo starać, i tak za chwilę wszystko zmiksujesz blenderem. Jeżeli arbuz jest mało słodki, proponuję dodać go więcej – 300 g, jeżeli bardzo słodki – 200 g.
  2. Do składników w misce dodaj pokrojoną papryczkę chilli, jeżeli używasz, miąższ chleba, passatę pomidorową lub sok pomidorowy, ocet winny, oliwę oraz liście bazylii. Szczodrze dopraw solą i pieprzem.
  3. Zmiksuj gazpacho na gładki krem przy pomocy ręcznego blendera. Spróbuj i zdecyduj, czy nie trzeba go doprawić – dodać octu winnego, soli czy pieprzu. Na tym etapie możesz dodać nawet więcej czosnku czy arbuza i ponownie zmiksować zupę blenderem. Ja tak właśnie zrobiłam – po spróbowaniu dodałam do gazpacho więcej octu winnego, a także dodatkową porcję arbuza. Mój arbuz był niezbyt słodki, przez co nie był dostatecznie wyczuwalny w gotowej zupie.
  4. Gotowe gazpacho wstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3 godziny. Podawaj zimne skropione oliwą i przyozdobione pomidorkami koktajlowymi, plasterkami zielonego chilli (można pominąć) oraz listkami bazylii. Do gazpacho pomidorowo-arbuzowego pasują także inne przybrania – ser feta pokrojony w kostkę, czarne oliwki, pokrojony w kostkę ogórek. Gazpacho świetnie smakuje również z grzankami z białego chleba oraz kromkami bagietki.
Gazpacho z arbuzem. Gazpacho arbuzowo-pomidorowe. Chłodnik z arbuza i pomidorów.

 

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy