Lipiec to idealna pora na przygotowanie sałatki nicejskiej – w warzywniakach króluje właśnie zielona fasolka i młode ziemniaczki, a pomidory także są coraz lepsze. Sałatka nicejska jest przepyszna, bardzo pożywna i z powodzeniem zastąpi Wam obiad w ciepły dzień. Nie raz robiłam już tę sałatkę w wydaniu z jajkami na twardo i tuńczykiem z puszki. Tym razem pokusiłam się o wersję de lux – z grillowanym stekiem z tuńczyka.
Stek z tuńczyka należy smażyć bardzo krótko, tak aby środek pozostał różowy, Ja kierowałam się tym filmikiem Jamiego Olivera. Pamiętajcie, że patelnia powinna być bardzo mocno rozgrzana, a oliwą smarujemy stek, a nie patelnię.
Mimo, że smażyłam filet minutę maksymalnie półtorej na stronę, pierwszy, po prawdzie dość cienki filet i tak mi się przesmażył. W lodówce czekał drugi stek, ale obiecałam Mężowi, że usmażę mu go na świeżo jak wróci z pracy, dlatego zrobiłam zdjęcia z tym co miałam. Drugi stek smażyłam już krócej. Nauczyłam się, że zamiast patrzeć na zegarek, lepiej uważniej obserwować stek w czasie smażenia i odwrócić, jak tylko od spodu zaznaczą się wyraźne paski.
Jeżeli nie jesteście przekonani lub nie możecie dostać świeżego tuńczyka, możecie oczywiście zastąpić go tuńczykiem z puszki.
Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka
Składniki / na 2-4 porcje:
- 10 małych młodych ziemniaczków pokrojonych na ćwiartki
- 200 g zielonej fasolki z odciętymi końcówkami
- opcjonalnie: 2 jajka na twardo
- 2 świeże steki z tuńczyka w temperaturze pokojowej (lub wcześniej rozmrożone)
- oliwa
- sól, pieprz
- 4 garście mieszanych sałat, u mnie: szpinak baby, sałata karbowana i liście groszku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- łyżeczka kaparów
- na sos: 2 posiekane ząbki czosnku, łyżeczka musztardy dijońskiej, 3 łyżki octu winnego, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 8 łyżek oliwy
Przygotowanie sałatki nicejskiej:
- Ziemniaczki gotuj w osolonej wodzie przez 10-12 minut. Następnie dodaj do nich zieloną fasolkę i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Odcedź i przepłucz ziemną wodą. Jeżeli chcesz podać do sałatki jajka na twardo, możesz ugotować je razem z ziemniakami i fasolką w jednym garnku.
- Patelnię grillową postaw na dużym ogniu i bardzo dobrze nagrzej. Steki z tuńczyka dopraw solą i pieprzem i nasmaruj oliwą. Połóż steki z tuńczyka na patelni grillowej i smaż przez ok. 1-2 min. na stronę, zależnie od grubości steka. Stek powinien pozostać różowy w środku.
- Składniki sosu włóż do słoika, zakręć i wstrząśnij do uzyskania jednolitej emulsji.
- Do miski włóż ugotowane ziemniaki i fasolkę, mieszane sałaty, pomidorki koktajlowe i kapary. Polej sosem i wymieszaj. Ułóż sałatkę na półmisku, na wierzchu ułóż pokrojone na połówki jajka na twardo, jeśli używasz, oraz gotowe steki z tuńczyka. Podawaj od razu.