Dziś mam dla Was przepis w duchu #zerowaste. Łodyga brokuła – jecie ją, czy raczej ląduje u Was w koszu? Łodyga brokuła jest nie tylko jadalna, ale też naprawdę pyszna – smakuje jak kalarepa. Po obraniu z twardej skórki można pokroić ją w kosteczkę i dodać do dań warzywnych. Starta na tarce stanie się ciekawym uzupełnieniem surówki albo wytrawnych placuszków. Zapraszam zatem na ziemniaczane placki z dodatkiem łodygi brokuła, podkręcone szczyptą kminku, a następnie zapieczone z wędzonym serem Gouda!
Dodatek sera to naprawdę fajny akcent, który sprawi, że możecie podać te placki na przyjęciu. Myślę, że rozejdą się w kilka chwil :) Zdecydowałam się na wyrazisty w smaku ser żółty Gouda Wędzona od Hochland – jego smak idealnie komponuje się z ziemniakami. Do placków możecie podać różne sosy, np. sos z pieczonych pomidorów, tzatziki albo zwykły ketchup. Ja zrobiłam salsę z pomidorków koktajlowych, czosnku i szczypiorku. Placki z ziemniaków i łodygi brokuła to również super uzupełnienie obiadu – warzywnego lub mięsnego gulaszu.
➤ Zobacz także: Placki z łodygi brokuła i marchewki (czwartek w tygodniowym menu)
Placki z ziemniaków i łodygi brokuła z serem wędzonym (przepis krok po kroku)
Składniki / na 12 sztuk:
- 3 ziemniaki (400 g)
- jedna większa łodyga brokuła (150 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta kminku
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia placków
- 3 plastry sera żółtego w plastrach Hochland Gouda Wędzona