4 włoskie przepisy na śniadanie w stylu „la dolce vita”

przez Zuzanna
4 włoskie przepisy na śniadanie w stylu „la dolce vita”

Choć chwilowo rozpieszcza nas złota polska jesień, zdecydowanie chłodne poranki i krótsze dni sprawiają, że coraz trudniej jest tryskać od rana energią. Dlatego nie zapominajmy o śniadaniu! To nie tylko paliwo dla naszego organizmu. Pyszne jedzenie to przyjemność, która potrafi namalować na twarzy uśmiech i pozytywnie nastawić na czekające wyzwania. Dziś przygotowałam dla Was cztery przepisy na śniadanie w stylu „la dolce vita’, czyli włoskiej filozofii cieszenia się z drobnych przyjemności. A sprawcą całego zamieszania jest ekspres ciśnieniowy od De\’Longhi, który zawitał z tej okazji do mojej kuchni. 

Rok temu w ramach Akademii Dolce Vita by De\’Longhi przygotowałam artykuł o tym, jak celebrować śniadania we włoskim stylu. Podstawą jest oczywiście pyszne jedzenie i dobra kawa, będące tak naprawdę pretekstem do tego, aby spędzić czas z rodziną czy przyjaciółmi przy miłej rozmowie.

Tym razem mam dla Was 4 przepisy inspirowane kuchnią włoską, które świetnie sprawdzą się na leniwe śniadanie z dodatkiem kawy. Potrawy są w jesiennym klimacie, królują więc figi, winogrona i nieco cięższe dodatki. Aby sprostać wszystkim gustom, przygotowałam dwa słodkie i dwa wytrawne dania:

  • bruchetty z gorgonzolą, szynką parmeńską i figami,
  • puszyste muffinki cytrynowe z ricottą i kruszonką
  • schiacciata all\’uva – toskańską słodką focaccię z ciemnymi winogronami
  • frittata di spaghetti z boczkiem, parmezanem i natką pietruszki.
16869 przepisy wloskie sniadanie 1

Nieodłącznym elementem włoskiego śniadania jest oczywiście pyszna kawa, a najlepsza jest ta zrobiona przez ekspres ciśnieniowy. Przy okazji przygotowania tego wpisu miałam możliwość przetestować ekspres De 'Longhi Dinamica. Jest to automatyczny ekspres ciśnieniowy z funkcją spieniania mleka, która pozwala na przygotowanie cappuccino czy latte jak z kawiarni.

Obsługa ekspresu jest niezwykle przyjemna i intuicyjna. Mogę wręcz powiedzieć, że kawa robi się sama. Wystarczy nacisnąć przycisk z rysunkiem napoju na froncie urządzenia, a do wyboru mamy aż 13 napojów. Dodatkowo stopień zmielenia kawy można dostosować do indywidualnych upodobań, tak wiec każdy może przygotować kawę dokładnie taką jaką lubi.

Przygotowanie kaw mlecznych nie wymaga dodatkowego wysiłku. System spieniania mleka LatteCrema pozwala uzyskać kremową mleczną piankę. Ponadto ten model ekspresu wyposażony jest w specjalną karafkę na mleko, która czyści się automatycznie za pomocą gorącej wody i pary wodnej, co pozwala zachować higienę w najwyższym stopniu. Jedyny mały minus tego urządzenia to jego rozmiary, które powinni wziąć pod uwagę posiadacze małych kuchni.

 

4 włoskie przepisy na śniadanie w stylu „la dolce vita”

 

c7851 przepisy wloskie sniadanie 6

 

Bruschetta z gorgonzolą, szynką parmeńską i figami

Przepis na śniadanie ekspresowe, a jednocześnie tak cieszące oko swoją urodą! W wersji wegetariańskiej zastąpcie szynkę posiekanymi orzechami laskowymi.

➤czas przygotowania: 15 min.
 

Składniki / na 6 porcji:

  • 6 kromek ciabatty lub bagietki rustykalnej
  • ok. 2 łyżek oliwy
  • 80 g gorgonzoli (lub innego sera z niebieską pleśnią)
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej suszonej szynki)
  • 2-3 figi
  • łyżka miodu

 

Przygotowanie bruschetty z gorgonzolą i figami:

  1. Ciabattę lub bagietkę pokrój na kromki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C (górna grzałka) i opiecz, aż chleb stanie się chrupiący (ok. 5 minut).
  2. Gorgonzolę rozgnieć widelcem ze śmietaną lub jogurtem na pastę. Posmaruj chleb.
  3. Na każdej kanapce ułóż po plasterku szynki. Figi pokrój na ćwiartki lub plastry i ułóż na bruchettach. Skrop miodem.
3dc44 przepisy wloskie sniadanie 7

 

Cytrynowe muffinki z ricottą i kruszonką

Te muffinki są bardzo wilgotne i puszyste, a to za sprawą dodatku sera ricotta. Idealne do kawy, choć także bardzo zasmakowały mojemu synkowi.

 

➤czas przygotowania: 30 min.  
 

Składniki / na 12 sztuk:

  • 220 g mąki pszennej
  • 150 g cukru/ksylitolu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g ricotty
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,25 szklanki oliwy, polecam użyć oliwy aromatyzowanej cytryną
  • skórka otarta z 1 cytryny

kruszonka

  • 30 g mąki
  • 50 g cukru lub ksylitolu
  • 20 g ziemnego masła

Przygotowanie muffinek cytrynowych:

  1. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier lub ksylitol i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: ricottę, jajko, mleko, oliwę oraz skórkę z cytryny.
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników.
  3. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami, następnie nałóż do nich ciasto.
  4. W małej miseczce przygotuj kruszonkę: wymieszaj mąkę z cukrem, następnie dodaj zimnie masło i rozetrzyj w palcach, aż uzyskasz kruszonkę o konsystencji grubego piasku.
  5. Równomiernie rozsyp kruszonkę na wszystkie muffinki.
  6. Piecz w 190 stopniach C przez ok. 15 minut (do suchego patyczka). Ostudź na kratce.

 

906f0 przepisy wloskie sniadanie 5

 

Schiacciata all’uva – toskańska focaccia z ciemnymi winogronami

Schiacciata all\’uva to rodzaj focacci, słodkiego chlebka drożdżowego, które piecze się z dodatkiem oliwy i ciemnych winogron z okazji winobrania. Przygotowuje się go głównie w Toskanii. Ważny jest wybór winogron, powinny być jak najmniejsze i najlepiej bez pestek. Jeśli nie możecie dostać winogron, możecie też do zrobić ze świeżą żurawina. Z powodu dużej ilości owoców, to ciasto jest wilgotne i dobrze smakuje też następnego dnia.

 

➤czas przygotowania: 30 min. + 1 godzina wyrastanie + 40 min. pieczenia 
 

Składniki / na formę o średnicy 27 cm/ 8 porcji:

  • 400 g mąki typ 00 (można zastąpić pszenną poznańską)
  • 1 torebka drożdży instant – 7 g lub 15 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy + więcej do polania
  • 250 ml letniej wody
  • 2 kiście drobnych, ciemnych winogron, najlepiej bez pestek – 600 g
  • 6 łyżek cukru (u mnie brązowego)

 

Przygotowanie schiacciata all\’uva:

  1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Do miski wsyp mąkę, wlej wodę z drożdżami i dodaj oliwę. Zagnieć miękkie i elastyczne ciasto (ja pomogłam sobie robotem planetarnym z hakiem).
  2. Uformuj z ciasta kulę, wstaw do miski posmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
  3. W międzyczasie zdejmij winogrona z gałązek, umyj i osusz.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, wyrób je i podziel na dwie części. Formę o średnicy 27 cm posmaruj oliwą. Pierwszą część ciasta rozwałkuj na placek i wyłóż formę. Ułóż połowę winogron i połowę cukru (czyli 3 łyżki ).
  5. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj winogrona dobrze sklejając brzegi.
  6. Na wierzchu ułóż pozostałe winogrona, posyp pozostałym cukrem i polej oliwą (ok. 2 łyżki). Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 45-60 minut. Powciskaj winogrona w ciasto (można próbować zrobić to od razu, ale lepiej to wychodzi, gdy ciasto urośnie).
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. 40 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Na podstawie przepisu z książki „Kocham Toskanię” Giulia Scarpaleggia

92d58 przepisy wloskie sniadanie 8

 

Frittata di spaghetti z boczkiem, parmezanem i natką pietruszki

Mówi się, że Włosi tak bardzo kochają makaron, że wymyślili sposób, aby zabierać go ze sobą na wynos. Tak powstała fritatta di spaghetti czyli omlet z dodatkiem ugotowanego makaronu. Do jego przygotowania doskonale nadaje się ten, który został Wam z poprzedniego dnia, tylko pamiętajcie, aby wymieszać go z łyżką oliwy, żeby się bardzo nie posklejał.

➤czas przygotowania: 30 min.  
 

Składniki / na 6 porcji: 

  • 350 g spaghetti
  • 100 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 50 g parmezanu, startego
  • 50 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 5 jajek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

 

Przygotowanie frittaty di spaghetti:

  1. Spaghetti ugotuj al dente. Możesz użyć spaghetti z poprzedniego dnia. Dobrze jest po ugotowaniu wymieszać makaron z łyżką oliwy, żeby się nie posklejał.
  2. W misce rozbełtaj jajka, dodaj mleko, starty parmezan, boczek, posiekana natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj ugotowane spaghetti i jeszcze raz wymieszaj.
  3. Na dużej patelni (średnica ok. 27 cm.) rozgrzej oliwę (2 łyżki ). Wlej masę i wyrównaj łopatką. Smaż najpierw na dużym ogniu (aby ściąć spód fritatty), zmniejsz ogień to małego, przykryj patelnię i smaż jeszcze ok. 12-15 minut.
  4. Ostrożnie przewróć fritattę na drugą stronę. Ja zsuwam ją na duży talerz, nakrywał odwróconą patelnią i następnie wszystko odwracam do góry nogami. Fritattę smaż jeszcze przez 5 minut.
  5. Możesz ją podawać na ciepło lub zimno pokrojoną na trójkąty.
2d35f przepisy wloskie sniadanie 2

Wpis powstał we współpracy z De’Longhi.

Podobne wpisy