Dziś mam dla Was pomysły na dania z jednego naczynia – garnka, patelni lub brytfanny. Są sycące, smaczne i proste w przygotowaniu. Dania jednogarnkowe należą do moich ulubionych i sięgam po nie szczególnie chętnie, gdy robi się chłodno za oknem. Bez problemu wykarmią rodzinę, można je też zabrać następnego dnia w lunchoboxie do pracy. Wypróbujcie moje 3 aromatyczne przepisy na jesienny obiad!
Co dobrego dla Was przygotowałam?
- z jednego garnka – makaron w kremowym sosie z grzybami, serem i oliwą truflową, makaron i sos gotują się w tym samym garnku!
- z jednej brytfanny – kiełbaski z pieczonymi jesiennymi warzywami w oliwie rozmarynowej
- z jednej patelni – szybki, aromatyczny tadżin z kurczaka z białą fasolą, dynią, suszonymi śliwkami i oliwą z czosnkiem i chilli
W kuchni towarzyszyły mi tym razem oliwy smakowe od Monini, które nadają potrawom wspaniałego aromatu i głębi. Przydają się przy szybkim gotowaniu, ponieważ doskonale doprawiają dania. To oliwy świetnej jakości, ponieważ Monini stosuje w produkcji bazę w postaci oliwy extra virgin i wyłącznie naturalne aromaty.
Jednogarnkowy makaron z grzybami w kremowym sosie z serem i oliwą truflową
Składniki / na 2 porcje:
- 3 łyżki oliwy Monini Biała Trufla
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 250 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól do smaku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 g spaghetti, przełamanego na pół (można zastąpić drobnym makaronem)
- 3 czubate łyżki śmietany 18% tłuszczu
- 30 g startego żółtego sera
- posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie jednogarnkowego makaronu:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią cebulę, czosnek i pieczarki, dopraw pieprzem ziołowym oraz solą i smaż mieszając przez 5 minut.
- Wlej bulion, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wrzuć makaron, wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10-12 minut. Pilnuj i mieszaj makaron, aby nie przywarł do dna. Czekamy, aż się ugotuje i wchłonie większość bulionu.
- Do garnka dodaj śmietanę oraz tarty ser i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu.
Pieczone warzywa i kiełbaski w oliwie rozmarynowej
Składniki/ na 4 porcje:
- 1 batat (500 g)
- 1 czerwona papryka
- ok. 400 g brukselki
- 3 łyżki oliwy Monini Rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 8 surowych kiełbasek, u mnie białe
Przygotowanie pieczonych warzyw i kiełbasek:
- Batata i czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Brukselki oczyść z brzydkich listków i przekrój na pół.
- Warzywa umieść w misce, dodaj 2 łyżki oliwy rozmarynowej, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dłońmi, następnie przełóż na blachę i rozłóż równo.
- Na wierzchu ułóż kiełbaski i skrop pozostałą 1 łyżką oliwy rozmarynowej.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 20-25 minut, aż bataty będą miękkie i kiełbaski upieczone.
➤ Rada: Taki obiad możesz zabrać ze sobą w pojemniku do pracy i zjeść na ciepło lub zimno.
Szybki tadżin z kurczaka z białą fasolą, dynią, suszonymi śliwkami i oliwą Czosnek & Chilli
Składniki/ na 4 porcje:
- 2 piersi z kurczaka (500 g )
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy Monini Czosnek & Chilli
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 70 g suszonych śliwek, pokrojonych
- 250 g ugotowanej białej fasoli
- 350 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę (pół dyni Hokkaido)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 150 ml bulionu warzywnego
- do podania: ugotowany kuskus lub bulgur, natka pietruszki lub kolendry
Przygotowanie szybkiego tadźinu z kurczaka:
- Mięso oczyść i pokrój w kostkę. Dodaj wszystkie przyprawy oraz 1 łyżki oliwy Czosnek & Chilli. Dokładnie obtocz mięso w przyprawach, następnie odstaw na co najmniej 1 godzinę do zamarynowania. Możesz zrobić to nawet dzień wcześniej.
- Na dużej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy i wrzuć na nią mięso. Smaż, aż się zezłoci (chodzi o rumianą skórkę, w środku będzie jeszcze surowe). Teraz dodaj cebulę i smaż jeszcze 3 minuty.
- Dodaj suszone śliwki, fasolę, dynię, pomidory z puszki oraz bulion. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut, aż mięso i dynia będą miękkie.
- Gotowy tadżin posyp natką kolendry lub pietruszki i podawaj z ugotowanym kuskusem lub kaszą bulgur.
➤ Rada: Szybki tadżin świetnie nadaje się jako obiad do pracy podawany na ciepło. Możecie go też zamrozić.
Wpis powstał we współpracy z Monini.