Proste obiady na 7 dni # 7 – Odbierz bezpłatny PDF!

przez Zuzanna
Proste obiady na 7 dni # 7 – Odbierz bezpłatny PDF!
Witajcie po długim weekendzie! Mam dla Was kolejną porcję prostych pomysłów na obiady. Przyznam, że wpis udało mi się napisać na koniec października, ale uznałam, że jesteście już pewnie ciałem i duszą w nadchodzących wolnych dniach, dlatego zaczekałam z jego publikacją. To już 7(!) zestaw przepisów, tym razem w pełni wegetariański, w którym znajdziecie wiele propozycji na dania z dynią, bo w końcu mamy na nią sezon. 


Proste obiady na 7 dni to cykl, w którym raz w miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis:

Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej.

Zazwyczaj staram się w menu uwzględnić 3-4 niepublikowane jeszcze na blogu przepisy, tym razem mamy niestety tylko 2. Jak się domyślacie, to dlatego że ostatnio jestem w ciągłym niedoczasie, Tadzio przechorował prawie cały wrzesień i październik i nie jestem w stanie opublikować wszystkich wcześniej zaplanowanych wpisów. Sesję tych dwóch nowych przepisów z dzisiejszego zestawu robiłam przy nim w 15 minut. No może efekt zły nie jest, ale nie jest to mój styl pracy, bo ja lubię moje zdjęcia dopieścić :) A sfotografowane przepisy są na pewno godne uwagi, bo pokazują jak wykorzystać brokuła w całości – dodając różyczki do sałatki, a z łodygi robiąc pyszne placki! Nie przedłużając, zapraszam Was do skorzystania z nowego obiadowego menu oraz do pobierania PDFu!

Proste obiady na 7 dni # 7 - Obiady z dynią - Odbierz bezpłatny PDF!

Poniedziałek – Makaron z sosem dyniowym w 15 minut

Przepis ten pochodzi z książki Jamiego Olivera \”15 minut w kuchni\”. Cudowny w swej prostocie patent na kremowy dyniowy sos, który łączymy z makaronem, ciecierzycą, rozmarynem i parmezanem. W kwadrans otrzymujemy przepyszny, sycący wegetariański obiad w prawdziwie jesiennym klimacie <3

➤ Kliknij – Przepis na makaron z sosem dyniowym

 

b6a2b salatka2bi2bplacki obiady2bprzepisy 2

 

Wtorek – Sałatka z jarmużem, brokułami, serkiem wiejskim i grzankami

Pomysł na prostą sałatkę, którą stworzyłam przypadkiem starając się wykorzystać produkty, które miałam w lodówce. Takie przepisy zazwyczaj wychodzą najpyszniejsze, prawda? Ta sałatka to fajny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Na grzanki możecie zużyć zarówno biały chleb, bułki, jak i ciemne pieczywo. Pamiętajcie, aby nie wyrzucać łodygi brokuła (do sałatki idą same różyczki), ponieważ w czwartek zrobimy z niej pyszne placki!

Składniki / na 2 porcje:

  • różyczki z 1 brokuła (łodygę zostawiamy do placków na czwartek)
  • 100 g jarmużu pociętego na kawałki (ja kupuję taki od razu umyty i pokrojony)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 4-5 kromek czerstwego chleba (może być białe lub z mąki żytniej)
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku

Przygotowanie:

  1. Zagotuj średni garnek wody. Najpierw wrzuć do niego różyczki brokuła i gotuj na półtwardo, ok. 6 minut. Wyjmij je łyżką cedzakową i przepłucz pod zimną wodą. Do gotującej się wody wrzuć jarmuż i blanszuj przez 2 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.
  2. Przygotuj czosnkowe grzanki. Pieczywo pokrój w kostkę, posyp suszonym czosnkiem i szczyptą soli, skrop oliwą i wymieszaj. Rozłóż na papierze do pieczenia i piecz przez 5-7 minut w 200 stopniach C, aż się zezłocą.
  3. W misce umieść brokuły i jarmuż. Polej łyżką oliwy, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na wierzchu rozłóż serek wiejski, posyp grzankami podawaj.
Proste obiady na 7 dni # 7 - Obiady z dynią - Odbierz bezpłatny PDF!

Środa – Prosta zupa dyniowa z grzankami z jarmużem i gorgonzolą

W sezonie na dynie nie mogłam pominąć przepisu na zupę dyniową. Ja przede wszystkim uwielbiam jej pomarańczowy kolor, który rozwesela mnie w szaro-bure dni. Na blogu mam kilka przepisów na zupę dyniową, ale ten jest z nich najmniej skomplikowany. Lubię coś pochrupać do zupy-krem, dlatego przygotowałam do niej grzanki z gruszką, jarmużem i gorgonzolą. Dzięki nim zupa przestaje być taka banalna i jest oczywiście bardziej sycąca.

 

ec9a6 salatka2bi2bplacki obiady2bprzepisy 1

 

Czwartek – Placki z łodygi brokuła i marchewki

Łodyga brokuła – zdarzało Wam się wyrzucać ją do kosza? Łodyga brokuła jest jak najbardziej jadalna, według mnie smakuje jak kalarepa. Dotąd kroiłam ją w kostkę i dodawałam do warzywnych potraw, aż trafiłam na przepis na te placki w książce \”Lunchbox na każdy dzień\” Malwiny Bareły. Placki są pyszne, robiłam je już trzy razy (bo jakoś tak ciągle w lodówce czeka łodyga brokuła do wykorzystania ;)). Niestety z jednej łodygi wychodzi ilość placków wystarczająca na 1-1,5 porcji, dlatego w tej wersji dodałam do nich jeszcze startą marchewkę, aby mogły się nimi cieszyć dwie osoby :)


Składniki / na 2 porcje:

  • 120 g mąki (u mnie pełnoziarnista)
  • 100 ml wody
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga brokuła (która została z wtorku)
  • 2 średnie marchewki
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie:
  1. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, wodę oraz jajka na jednolite ciasto. Dodaj suszony czosnek i oregano, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Łodygę brokuła obierz z grubej skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obierz i też zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodaj do ciasta i wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i kładź na nią porcje ciasta formując nieduże placuszki. Smaż na złoto z obu stron. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Proste obiady na 7 dni # 7 - Obiady z dynią - Odbierz bezpłatny PDF!

Piątek – Szakszuka kalafiorowa

Kalafior i jajko sadzone to pyszne połączenie, na przykład na letni obiad. Idąc tym tropem postanowiłam dodać różyczki kalafiora do arabskiej szakszuki, otrzymując smakowity i prosty pomysł na obiad lub kolację.

➤ Kliknij – Przepis na szakszukę kalafiorową

Proste obiady na 7 dni # 7 - Obiady z dynią - Odbierz bezpłatny PDF!

Sobota – Pilaw z dynią i suszoną śliwką

Pilaw to arabskie danie na bazie ryżu lub kaszy bulgur z aromatycznymi przyprawami, tak więc świetnie nadaje się na okres jesienny. Ta wersja z dynią i suszoną śliwką jest słodkawa i naprawdę pyszna. Koniecznie musicie spróbować połączenia dyni i suszonej śliwki, bo jest nieoczywiste, a rewelacyjne zarazem!

➤ Kliknij – Przepis na pilaw z dynią i suszoną śliwką

Proste obiady na 7 dni # 7 - Obiady z dynią - Odbierz bezpłatny PDF!

Niedziela – Parmigiana selerowa

Parmigiana to włoska zapiekanka z bakłażana, przełożonego serem i sosem pomidorowym. Ja zrobiłam jej wersję na bazie selera korzeniowego. Plastry selera opanierowałam i usmażyłam jak kotlety schabowe, a następnie zapiekłam z pomidorowym sosem i serem.

➤ Kliknij – Przepis na parmigianę selerową

***

ODBIERZ BEZPŁATNY PLAN OBIADÓW I LISTĘ ZAKUPÓW W PDF

Odbierz przepisy oraz listę zakupów w PDF do druku i dołącz do newslettera Chilli Czosnek i Oliwa. Co miesiąc otrzymasz ode mnie kolejny plan z prostymi obiadami, a także informację o nowych wpisach na blogu.

➤ Wszyscy subskrybenci newslettera otrzymują ode mnie Plan obiadów i listę zakupów e-mailem. Jeżeli nie widzisz wiadomości ode mnie, sprawdź proszę w Spamie lub Ofertach.

Podobne wpisy