cykl proste obiady
,
dania wegetariańskie
,
dieta
,
dieta przepisy
,
makarony
,
przepisy
,
sałatki i przystawki
Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania)
Proste obiady na 7 dni to cykl, w którym raz w miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis:
- z maja - przepisy do lunchboxa
Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej.
- z czerwca - 6 x wege, 1 x ryba
Lipcowy zestaw obiadów jest w większości wegetariański. Jedynie sałatka nicejska zawiera w sobie dodatek tuńczyka. Jest to tak naprawdę odzwierciedlenie tego jak obecnie się żywię. Jest gorąco, jest lato, więc sięgam po lekkie potrawy. Być może jesienią postaram się zaproponować cięższe menu z dodatkiem mięsa.
W tygodniu pracy zaproponowałam dania, które sprawdzą się w pracy jedzone na zimno. Są to głównie sałatki, a także warzywne kotleciki i placuszki. Z kolei na weekend zaplanowałam potrawy na ciepło, które wymagają nieco więcej zachodu. Aromatyczne makaronowe muszle nadziewane serem, cukinią i brokułami dodałam do menu spontanicznie. Gdy je zrobiłam to uznałam, że wyszły tak dobre, że koniecznie muszę podzielić się z Wami przepisem ;)
W sierpniu wyjeżdżam na urlop, dlatego z kolejnym zestawem przepisów na obiady wrócę do Was we wrześniu.

Poniedziałek - Sałatka tabbouleh z ciecierzycą
Tabbouleh to lekka libańska sałatka na bazie natki pietruszki i kaszy bulgur z dodatkiem pomidorów, ogórków i papryki. Idealna na lato, bo jest bardzo odświeżająca! Świetnie nadaje się jako posiłek do pracy. Aby była bardziej sycąca, polecam do bazowego przepisu dodać 250 g ciecierzycy - czy z puszki, czy takiej ugotowanej samodzielnie. Alternatywą dla ciecierzycy jest ugotowany bób - też będzie dobrze tu pasował. Sałatkę tabbouleh robi się bardzo prosto, szczególnie, że w linku poniżej czeka na Was przepis z kulinarnym filmem.
Wariacja: Zamiast ciecierzycy do sałatki możesz dodać ugotowany bób lub białą fasolę. Sałatka komponuje się dobrze również z upieczoną/ugrillowaną piersią z kurczaka lub filetem z ryby.
➤ Kliknij - Przepis na sałatkę tabbouleh + FILM
Wtorek - Kotleciki z kalafiora i kuskusu i dip z awokado
Raczej nie miałabym ochoty zjeść na zimno kotleta schabowego, ale wegetariańskie i wegańskie kotleciki to już zupełnie inna bajka. Według mnie smakują dobrze na ciepło i na zimno, szczególnie jeśli podamy do nich jakiś apetyczny sos. Moja propozycja to kotleciki z kalafiora i kuskusu, doprawione czosnkiem, chilli i natką pietruszki. A do tego pyszny dip z awokado i jogurtu, świetny dodatek do wszelkich wege kotlecików, placków, burgerów czy wrapów.
Składniki / na 12 sztuk:
- 600 g różyczek kalafiora (1 mała sztuka)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli
- pęczek natki pietruszki
- 120 g kuskusu
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- sól, pieprz
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- oliwa do smażenia
- 2 awokado
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- opcjonalnie: szczypta płatków chilli
Przygotowanie:
- Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na parze lub we wrzątku do miękkości. Odcedź, przestudź i przełóż do naczynia robota kuchennego. Kuskus wsyp do miski i zalej wrzątkiem na wysokość 2 cm ponad poziom kaszy. Przykryj i odstaw na 5 minut.
- Do kalafiora dodaj pokrojone na kawałki cebulę, czosnek, papryczkę chilli bez pestek oraz natkę pietruszki. Zmiksuj na masę, w której nadal widoczne są małe grudki.
- Dodaj kuskus, jajka i 3 łyżki bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem i opcjonalnie kuminem. Wymieszaj. Otrzymana masa powinna się kleić w kotlety. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej.
- Uformuj 12 małych kotlecików i usmaż je na oliwie na złoty kolor.
- W wysokim naczyniu umieść miąższ z awokado, sok z 1 cytryny, jogurt naturalny i ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem oraz opcjonalnie płatkami chilli. Zblenduj na gładki dip. Kotlety z kalafiora podawaj z dipem z awokado.
Środa - Sałatka nicejska
Najsławniejsza francuska sałatka - lekka, kolorowa i sycąca. Apetyczne połączenie węglowodanów (ziemniaki), białka (tuńczyk i jajka ugotowane na twardo) oraz warzyw (sałatka, zielona fasolka, pomidory) stanowi zdrowy i kompletny posiłek do pracy. W wersji do lunchboxa pominęłabym oczywiście intensywne fileciki anchois, a także zapakowałabym sos do oddzielnego słoiczka i polała nim sałatkę tuż przed podaniem. Kliknijcie w link, aby zobaczyć kolejny przepis w wersji filmowej.
➤ Kliknij - Przepis na sałatkę nicejską + FILM
Czwartek - Sałatka makaronowa z pesto, suszonymi pomidorami i fetą
Sałatka makaronowa to chyba najpopularniejszy posiłek do pracy jedzony na zimno. Sama je uwielbiam i żywiłam się nimi przez cały okres studiów. W zalinkowanym wpisie znajdziecie aż 3 różne przepisy na takie sałatki do pracy. Do tego menu wybrałam wersję z pesto, suszonymi pomidorami, fetą i brokułami, ponieważ brokuły znajdziecie także w sobotnim posiłku, a ja się staram dopierać przepisy tak, aby jak najlepiej wykorzystać wszystkie składniki.
➤ Kliknij - Przepis na sałatkę makaronową z pesto, suszonymi pomidorami i fetą
Piątek - Placki z pomidorami z wyspy Santorini
Poza sałatkami i wege kotlecikami, według mnie świetną propozycją jedzenia do pracy na zimno są warzywne placuszki. Mamy sezon na pomidory, wybrałam więc pyszny przepis na placki z wyspy Santorini, która słynie z niezwykle apetycznych pomidorków koktajlowych. Placuszki są bardzo aromatyczne, dzięki dodatkowi cebuli, cynamonu i mnóstwa ziół. Można je podać z dodatkiem jogurtu naturalnego lub sosu tzatziki.
Sobota - Makaronowe muszle z cukinią i brokułem
Tak, to nie jest posiłek na zimno, ale w końcu mamy weekend i wreszcie możemy pozwolić sobie na coś porządnego ;) Nadziewane wielkie makaronowe muszle i domowy sos pomidorowy - kto nie kocha takiego zestawu? <3 Farsz jest wegetariański, warzywno-serowy i składa się z mozzarelli, cukinii i brokułów. Sos pomidorowy jest prościutki i gotowy w 10 minut.
Składniki / na 4 porcje:
- 16 dużych makaronowych muszli conchioglioni
- 1 cukinia (400 g)
- 350 g różyczek brokułu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- po pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej (lub płatków chilli)
- pęczek natki pietruszki
- na sos: 400 g passaty pomidorowej (przecieru), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, łyżeczka suszonego oregano
- 100 g startej mozzarelli lub cheddara
Przygotowanie:
- Muszle makaronowe ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Cukinię, różyczki brokuła oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 3 minuty. Dodaj cukinię, brokuły oraz czosnek i smaż jeszcze przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodaj także większość posiekanej natki pietruszki (część zostaw do dekoracji).
- W rondelku wymieszaj passatę pomidorową z posiekanym ząbkiem czosnku, octem balsamicznym, szczyptą soli i suszonym oregano. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5-7 minut. Sos przelej do naczynia żaroodpornego.
- Warzywa na patelni wymieszaj z większością sera mozzarella. Farszem napełnij makaronowe muszle i ułóż je w sosie pomidorowym. Posyp pozostałym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut. Posyp pozostała natką pietruszki i podawaj.
Niedziela - Tarta z pomidorami i czarnymi oliwkami
Tę tartę w zamyśle umieściłam jako weekendowy przepis na ciepło, jednak teraz uświadomiłam sobie, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść ją na zimno. Szczególnie jeśli nie zjecie wszystkiego w niedzielę, to możecie zabrać resztę w poniedziałek na lunch w pracy. Tarta na cieście francuskim składa się z pysznej migdałowo-serowej warstwy, na której ułożone są pomidory i czarne oliwki. Przepis jest autorstwa Yotama Ottolenghiego, mojego kulinarnego guru.
➤ Kliknij - Tarta migdałowa z pomidorami i oliwkami
***
ODBIERZ BEZPŁATNY PLAN OBIADÓW I LISTĘ ZAKUPÓW W PDF
Odbierz przepisy oraz listę zakupów w PDF do druku i dołącz do newslettera Chilli Czosnek i Oliwa. Co miesiąc otrzymasz ode mnie kolejny plan z prostymi obiadami, a także informację o nowych wpisach na blogu.
➤ Wszyscy subskrybenci newslettera otrzymują ode mnie Plan obiadów i listę zakupów e-mailem. Jeżeli nie widzisz wiadomości ode mnie, sprawdź proszę w Spamie lub Ofertach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.