Dziś przygotowałam dla Was przepis na aromatyczną pizzę z szynką parmeńską, parmezanem i kaparami, tym razem na cieście orkiszowym z dodatkiem siemienia lnianego. Dodam, że na cieście wyrobionym dobrze jak nigdy, bo do mojej kuchni zawitał na testy kulinarny pomocnik – robot planetarny Kenwood. Zapraszam więc na krótką recenzję tego urządzenia oraz przepis z kulinarnym filmem.
Pod koniec października firma Kenwood uruchomiła platformę kulinarną youkencook.pl z apetycznymi przepisami z różnych zakątków świata, w tym z przepisami w formie wideo w wykonaniu przesympatycznego Michele Moran, ambasadora marki. Z tej okazji zostałam zaproszona do wypróbowania w mojej kuchni wybranego przepisu z platformy i wykonania go z pomocą robota planetarnego Kenwood. Bardzo się ucieszyłam z tej możliwości, ponieważ nie miałam dotąd okazji pracować na robocie planetarnym i byłam bardzo ciekawa jak się sprawdzi w mojej kuchni.
Z platformy youkencook.pl wybrałam przepis na pizzę z szynką parmeńską i kaparami – w końcu wiecie jak kocham robić domową pizzę! Receptura miała być wariacją, dlatego wykorzystałam własny przepis na ciasto – dodałam do niego mąkę orkiszową i siemię lniane, aby było bardziej wartościowe dla zdrowia. Zaś dodatki – uwielbiam smak kaparów, w połączeniu z szynką parmeńską i parmezanem stworzyły naprawdę pyszną pizzę! Cały proces przygotowania utrwaliłam na kulinarnym filmie – mam nadzieję, że po jego obejrzeniu zechcecie przygotować pizzę razem ze mną :)
Jakim urządzeniem wyrabiałam cienkie ciasto na pizzę?
A teraz czas na moje wrażenia z pracy z robotem planetarnym Kenwood. Miałam okazję pracować na nim w domu oraz w czasie warsztatów kulinarnych z Michele Moran, których relacją podzielę się z Wami wkrótce.
Zwróciłam uwagę przede wszystkim na świetne wykonanie tego urządzenia. Widać, że został on zbudowany z materiałów wysokiej jakości, z dbałością o piękny design i dopracowanie detali. Jest duży, ciężki i solidny, a jego obsługa jest przyjemna i intuicyjna. Ma metalową obudowę, bez plastikowych elementów oraz dużą stalową misę w rozmiarze XL o pojemności 6,7 l, która pozwoli przygotować posiłek nawet dla licznej rodziny.
Robot wyposażony jest w 3 mieszadła ze stali nierdzewnej, dzięki którym ubije pianę z białek, wymiesza składniki na ciasto, ugniecie puree oraz wyrobi gęstsze ciasto, np. drożdżowe. Ja miałam okazję przygotować z jego pomocą ciasto na świąteczną babę z ricottą (przepis wkrótce na blogu), ciasto na ravioli oraz ciasto na pizzę. Hak do wyrabiania ciasta drożdżowego jest gruby, ma odpowiednio wyprofilowany kształt i dzięki temu dobrze wyrabia ciasto w trakcie zagniatania. Ponadto robot ma wytrzymały silnik, dzięki czemu bez problemu poradził sobie z trudnym zadaniem, jakim jest zagniatacie ciasta na chleb lub pizzę. Bądźmy szczerzy – ręczne wyrabianie ciasta drożdżowego jest męczące, czasem wiec wyrabiałam ciasto mikserem z dołączonymi haczykami, jednak praca z robotem planetarnym jest bez porównania przyjemniejsza i szybsza.
Na koniec dodam, że robot planetarny Kenwood nadaje się nie tylko do wyrabiania ciasto, ponieważ ma liczne możliwości rozbudowy o różne przystawki, dzięki którym nie musimy kupować do naszej kuchni kolejnych urządzeń. Możemy do niego dołączyć m.in. malakser, blender kielichowy, młynek do przypraw, wyciskarkę wolnoobrotową, maszynkę do mielenia mięsa i wałkownicę do makaronu.
Jak zrobić cienkie ciasto na pizzę? Przepis na przykładzie pizzy orkiszowej z szynką parmeńską i kaparami – krok po kroku na You Tube
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=IYoZtgI94mM]
Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa i chrupiąca – Przepis
Składniki / na 1 pizzę dla 2 osób:
- 3-4 g (1/2 saszetki) suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 150 ml ciepłej wody
- 250 g mąki orkiszowej
- 1 łyżka siemienia lnianego lub innych ziaren
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 1 puszka całych pomidorów
- szczypta soli
- szczypta suszonego oregano
- 100 g tartej mozzarelli
- 2 łyżki kaparów
- garść listków bazylii
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 50 g parmezanu
Przygotowanie pizzy na cienkim cieście:
- W dzbanku wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłą wodą. Ostaw na 5 minut, aż na powierzchni pojawi się piana.
- Do misy robota dodaj mąkę, siemię lniane oraz sól. Zamontuj hak do ciasta drożdżowego i chwilę wymieszaj składniki na małej prędkości. Stopniowo dodawaj wodę z drożdżami, a następnie oliwę. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. W trakcie warto jest zagarnąć do środka ciasto, które osiadło na brzegach misy przy pomocy plastikowej łopatki. Wyrabiamy, aż powstanie gładka, elastyczna kula ciasta.
- Miskę posmaruj oliwą i umieść w niej wyrobione ciasto. Przykryj folią plastikową i odstaw na noc do lodówki w celu powolnego rośnięcia. Pamiętaj, aby wyjąć ciasto z lodówki na 30-60 minut przed planowanym pieczeniem pizzy.
- Ciasto umieść na podsypanym mąką blacie i uformuj z niego płaski placek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie podsyp mąką lub semoliną i ułóż na niej ciasto.
- Z pomidorów w puszce odlej płyn (np. na sitku), a pomidory rozgnieć przy pomocy widelca. Rozłóż je na pizzy. Następnie dopraw szczyptą soli i oregano. Pizzę posyp mozzarellą, kaparami oraz listkami bazylii. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220-240 stopni C i piecz przez ok. 10-15 min, aż ser się roztopi, a spód pizzy przypiecze.
- Na upieczonej pizzy ułóż plastry szynki prosciutto, a także duże kawałki parmezanu uzyskane obieraczką do warzyw. Skrop odrobiną oliwy, posyp listkami bazylii i podawaj.
➤ Rada: Jeśli szukasz wskazówek na temat pieczenia domowej pizzy, zerknij na mojego bezpłatnego ebooka.
Wpis powstał we współpracy z Kenwood.